Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Milujete chvíle, kdy si pochutnáváte na sladkých borůvkách? V tom případě si nesmíte nechat ujít tenhle lahodný koláč s jablky, borůvkami a vanilkovým pudinkem od Diany Kačmár z Mladé Boleslavi.

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Těsto
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 ks vejce
  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 125 ml mléka
Krém
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 1 lžíce cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 20 g másla
  • 250 ml mléka
Na dokončení
  • 2 ks jablek
  • 250 g borůvek
  • 2 lžíce medu
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si horkovzdušnou troubu rozehřejete na 170 stupňů, klasickou na 185 stupňů Celsia, a začněte si připravovat krém. Dvě třetiny mléka a cukr dejte do kastrolku a ve zbývajícím mléce rozmíchejte vanilkový pudink. Jakmile se mléko začne vařit, přilijte rozmíchaný prášek a za stálého míchání vařte asi 2–3 minuty do zhoustnutí. Pudink pak sundejte z plotny a míchejte, dokud nevychladne, aby se na něm neudělal škraloup. Nakonec do pudinku vmíchejte kousek másla, aby zvláčněl.

02.

Jablka očistěte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na plátky. Pokud chcete mít vršek koláče hezky nazdobený, nakrájejte jedno jablko na kroužky.

03.

Teď přijde na řadu těsto. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, postupně přidávejte vejce, mouku prosátou s práškem do pečiva a úplně nakonec mléko.

04.

Dortovou formu vystelte pečicím papírem a na dno nalijte polovinu těsta. To poklaďte nakrájeným jablkem, posypte polovinou borůvek a polijte vychladlým vanilkovým krémem. Pak přijde druhá polovina těsta, kolečka z jablek a druhá polovina borůvek. Takto připravený koláč vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

05.

Med dejte do misky, vložte asi na 15 vteřin do mikrovlnky, aby lépe tekl, a potřete jím upečený koláč. Ten pak nechte zchladnout a teprve potom ho vyndavejte z formy – jinak se vám totiž kvůli horkému krému rozpadne. Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám