Hlavní obsah

Topte levně a stylově!

Foto: Infra-shop

Ozdobné panely vydávají sálavé teploFoto: Infra-shop

Reklama

Nejstudenější začátek školního roku donutil nejednu domácnost stisknout spínač kotle a večer si aspoň trochu přitopit. Ale co ty z nás, které bydlíme v panelovém či bytovém domě, a jsme odkázány jen na ústřední topení, které správce ještě nezprovoznil? Možná zní naše rada zvláštně, ale: kupte si obraz!

Článek

Trubková otopná tělesa, lidově řečeno žebříky, už mnohé z nás nejednou zachránily. Třeba když byly děti malé a my si chtěly přitopit v koupelně nebo když jsme potřebovaly další prostor na sušení prádla. Tehdy jsme objevily, že tato tělesa stačí přišroubovat ke zdi a zapojit do obyčejné zásuvky. Je to užitečné a rychlé řešení, které uplatníme v koupelně, na chodbě, někdy i v kuchyni. Ale co do obýváku? Ano, i tam si lze pořídit topení „do zásuvky“. A nemusí to být nevzhledné pojízdné radiátory. Pořídit si lze kamenné, skleněné nebo topné panely připomínající obraz. Stačí je jen zapojit a vychutnávat si „krásné“ teplo domova.

Foto: Infratopení a Fénix

Barvu panelů přizpůsobíte interiéruFoto: Infratopení a Fénix

Podle čeho vybírat?

Ozdobné panely se vyrábějí v mnoha provedeních a velikostech. Pokud nechceme obyčejné, lze si vybrat některý z ozdobných typů. Zajímavý na nich je hlavně použitý materiál. Do moderních interiérů se hodí ty skleněné. Přední stěny jsou vyrobené z bezpečnostního tvrzeného skla o tloušťce dvanáct milimetrů a dostaneme je v několika barevných provedeních včetně zrcadla. Kdo se bojí, že bude muset neustále chodit s hadrem a kromě zrcadel leštit ještě topení, může sáhnout po panelech z mramoru. Ty zdobí třícentimetrová leštěná mramorová deska opět určená k pověšení na zeď. Ale doplnit je lze i nožičkami, pokud někdo dává přednost „stojícímu“ provedení nebo prostě nemá na zdi místo.

Specialitou jsou ozdobné radiátory ve tvaru obrazů. Na výběr máme nejen výrobcem dané motivy, ale dodat si můžeme i vlastní fotku nebo kresbu. Aby byl dojem dokonalý, je každý z „obrazů“ osazený v rámu a i ty si můžeme vybírat z několika variant tak, aby odpovídaly třeba ostatním obrázkům zavěšeným v pokoji. Cena těchto výrobků začíná na částce 6500 korun.

Foto: Infra-shop

Motiv obrazu si můžete vybratFoto: Infra-shop

Foto: Infra-shopPoužít můžete i svoji kresbu nebo fotoFoto: Infratopení a FénixVybrat můžete i skleněný nebo mramorový panelKdyž se vzduch neohřívá

Ozdobné panely se od klasických radiátorů liší nejen svým vzhledem, ale i principem fungování. Dávají takzvané sálavé teplo, což znamená, že vyzařují tepelné paprsky, které ohřívají přímo stěny, předměty a také nás, nikoli vzduch. Neznamená to však, že nám by bylo teplo a vzduch v místnosti měl šestnáct stupňů. Ohřívá se také, a to nepřímo od zahřátých zdí a předmětů. „Ten poměr je zhruba osmdesát ku dvaceti. Z osmdesáti procent ohřívají panely stěny a předměty, z dvaceti pak vzduch,“ říká Luboš Tomešek ze společnosti Infra-shop a dodává, že bát se nemusíme ani ceny za topení: „Podle výpočtů je infratopení čtvrté nejúspornější, hned za tepelným čerpadlem, dřevěnými peletami a černým uhlím. Oproti nim je ale zcela bezpracné a i pořizovací náklady jsou mnohem nižší než u tepelného čerpadla."

Stejně jako u klasických radiátorů platí, že i tady je třeba výkon panelů přizpůsobit velikosti místnost. Uvádí se doporučení, že na metr kubický potřebujeme výkon 20 až 25 wattů. Tedy na místnost s plochou dvacet metrů čtverečních a výškou zhruba 2,6 metru, je to něco 1000 až 1250 wattů. To platí pro ty, které infrapanely vytápějí byt či dům jako jediným zdrojem tepla. Pokud je budeme používat jen jako doplňkové teplo, mohou být i nižší. Ale pozor, abychom nebyly zklamané. Mají totiž poměrně velkou chybu – na rozdíl třeba od krbů nebo krbových kamen nemůžeme otevřít dveře a pustit teplo do další místnosti. Při pořizování panelů bychom s tím měly počítat!

Ale stejně nám všem přeji, aby hlavním zdrojem tepla v následujících týdnech bylo opět sluníčko!

Reklama

Související témata:

Načítám