Hlavní obsah

Souboj receptů: Dietní večeře

Foto: Ondřej Kroutil

Dieta může dobře chutnat i vypadatFoto: Ondřej Kroutil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leden je už tradičně měsícem, kdy se snažíme jíst o něco zdravěji než normálně – jednak kvůli novoročním předsevzetím a druhak kvůli shození přebytečných kil z vánočního hodování. Naše redakce si proto pro vás připravila skvělé dietní recepty – falešnou svíčkovou z jablek, zapečené brambory a kuřecí steak s rajčaty. Ochutnejte i vy!

Článek

Jíst zdravě a dietně jsou sice dvě trochu rozdílné věci, v mnoha ohledech se ale přeci jen překrývají. A i když výsledek v podání naší redakce vzhledem k množství, kolik jsme toho všichni snědli, abychom mohli s čistým svědomím a plným žaludkem hodnotit, zase tak dietní nebyl, jedno je jisté. Tyhle recepty prostě musíte vyzkoušet.

Zeleninové měšce s kuřecím masem od Michala

Na 4 porce potřebujete: 800 g brambor, 200 g cherry rajčátek, 1 větší mrkev, 1 větší cibuli, 1 brokolici (400 g), kapku oleje, kečup, 200 g kuřecích prsou, bílý jogurt, pažitku, 2 stroužky česneku

Foto: Ondřej Kroutil

Michalovy měšce doplnil skvělý česnekový dipFoto: Ondřej Kroutil

Postup: Brambory oškrábejte a nakrájejte na asi půl centimetru silné plátky. Ustřihněte 4 pruhy alobalu (na 4 balíčky), každý z nich lehce potřete olejem a naskládejte na něj plátky brambor do kruhu. Na to navršte na kolečka nakrájenou cibuli, mrkev a na půlky nakrájená cherry rajčátka. Kuřecí prsa omyjte, nakrájejte na široké nudličky, osolte, opepřete a pokládejte je na zeleninu na alobalu. Pak už jen dokončete dílo růžičkami brokolice a dejte zapéct do trouby na 180 stupňů na 40 minut. Podávejte s dresinkem z bílého jogurtu, utřeného česneku a pažitky.

Falešná svíčková z jablek od Míši

Na čtyři porce potřebujete: 4 plátky kuřecích prsíček, sůl, pepř, 6–8 lžiček kari, 8 středně velkých jablek, 1,5 dl polotučného mléka, 1 cibuli, 1 lžíci nízkotučného tvarohu, 1 lžíci rostlinného tuku, jako příloha rýži

Foto: Ondřej Kroutil

Svíčková z jablek byla velkým překvapenímFoto: Ondřej Kroutil

Postup: Na hluboké pánvi zpěňte cibulku na rostlinném tuku. Kuřecí prsa lehce naklepte, osolte, opepřete a obalte v kari. Takto připravená je dejte na pánev orestovat z obou stran, vždy asi 6 až 8 minut. Kuřecí řízky vyndejte a na pánev dejte dusit najemno nastrouhaná a oloupaná jablka (zbavená jádřinců) a přilijte asi 2 dl vody. Jablka duste úplně doměkka, což trvá asi 15 minut. Pak je odstavte z ohně a rozmixujte dohladka spolu s mlékem a tvarohem. Do jemné omáčky vložte zpět kuřecí prsa, přiveďte ji k varu a ještě asi tři minuty vařte. Nakonec můžete podle chuti zakápnout citronem. Pro mlsné jazýčky dejte na maso na talíři lžičku malinové marmelády nebo brusinek. Podávejte s kopečkem rýže. (V nedietní variantě můžete místo mléka dát smetanu nebo šlehačku a místo tvarohu 3 lžičky zakysané smetany).

Kuřecí steak s cherry rajčátky, pestem a parmezánem od Kamily

Na dvě porce potřebujete: 2 řízky z kuřecích prsou, cherry rajčátka, 2 lžičky bazalkového pesta, 2 lžíce strouhaného parmazánu, olej nebo rostlinný tuk, sůl, pepř, grilovací koření

Postup: Je to rychlé, jednoduché a skvělé. Kuřecí prsa naklepejte, osolte a opepřete, můžete přidat i trochu grilovacího koření. Na pánvi je na troše oleje orestujte a přendejte do zapékací misky. Potřete je bazalkovým pestem, poklaďte rajčátky pokrájenými na poloviny a posypte parmezánem. Zapékejte asi 20 minut. Jako přílohu můžete zvolit téměř cokoliv – rýží počínaje a zeleninovým salátem konče.

Plněné brambory od Jany

Na 4 porce potřebujete: 8 středně velkých brambor, 2 větší rajčata, jednu žlutou papriku, snítku petrželky, 2 kuřecí prsa, zakysanou smetanu light nebo nízkotučný jogurt, 8 trojúhelníčků nízkotučného taveného sýra, alobal, sůl, pepř, olej.

Foto: Ondřej Kroutil

Lákavě vypadaly i plněné bramboryFoto: Ondřej Kroutil

Postup: Brambory omyjte a osušte a jádřinčovačem na jablka nebo škrabkou z nich „vykuchejte“ vaničku. Kuřecí prsa nakrájejte na opravdu malé kousíčky, osolte, opepřete je a orestujte na olivovém oleji. Na podobně miniaturní kousky pokrájejte i papriku a rajčata zbavená semímek. V misce vidličkou smíchejte tavený sýr se smetanou, lehce osolte a opepřete, přisypte nakrájenou zeleninu, petrželku a orestované maso a vše smíchejte. Vidličkou pak brambory naplňte, zabalte je do alobalu a dejte péct do trouby při 180 stupních asi 40 minut.

O svoje tipy na to nejlepší dietní jídlo se můžete s ostatními podělit v diskusi pod článkem! Ve čtvrtek vám navíc krok za krokem ukážeme, jak si doma připravit steak z hovězí svíčkové a v pátek se můžete těšit na první díl nového seriálu o vaření, ve kterém budeme testovat spolehlivost receptů našich prababiček.

Související témata:

Načítám