Hlavní obsah

Souboj receptů: Milujeme rebarboru! Vyzkoušejte čatní i koláč

Foto: Greta Blumajerová

Dnes nejde ani tak o souboj, jako o dokonalou přehlídku dvou fantastických jídelFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rebarborová sezona je konečně tady a vy se můžete pustit (nejen) do pečení! Do dnešního souboje se přihlásily Jana Ch. a Renata a obě připravené lahůdky stály za to – jak Janin koláč, tak Renatino čatní.

Článek

Samozřejmě, že klasický rebarborový koláč je skvělý, ale už je na čase vyzkoušet z těchto výborných stvolů taky něco jiného. Rebarbora je v obchodech jen chvíli a třeba u nás doma se z ní peče snad každý týden, abychom si ji pořádně užili. A věřte tomu, že oba dnešní recepty mají něco do sebe!

Rebarborové čatní od Renaty

Potřebujete (na asi 700 ml čatní):500 g rebarbory, 150 g sušených meruněk, 1 velkou cibuli, 300 ml jablečného octa, asi 50 g třtinového cukru, sůl a pepř.

Foto: Greta Blumajerová

Rebarborové čatní je skvělé ke grilovaným masůmFoto: Greta Blumajerová

Postup:Rebarboru dobře oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. Sušené meruňky pokrájejte na kousky a cibuli najemno. Vše dejte do hrnce, přidejte cukr, sůl, pepř a zalijte octem. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte tak dlouho, až vše změkne a zredukuje se do konzistence hustého džemu. Dochucujte podle chuti – můžete přidat víc octa, cukru, ale i soli nebo pepře. Čatní můžete podávat hned nebo ho zavařit do sklenic a postupně dávkovat během grilovacích večírků po celé léto. Jako grilovací omáčka ke kuřecímu nebo vepřovému masu je totiž skvělé!

Třená buchta s rebarborou od Jany Ch.

Na formu o průměru 24 cm potřebujete:4 tenké stonky rebarbory, 4 lžíce třtinového cukru, 125 ml vody, 150 g cukru krupice, 150 g hladké mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g měkkého másla na těsto a asi 50 g másla na rebarboru, 4 vejce a 3/4 prášku do pečiva; na glazé 0,5–1 dl bílého portského nebo jiného výraznějšího sladkého bílého vína, 1 lžíci třtinového cukru; tuk a hrubou mouku na formu a moučkový cukr na posypání.

Foto: Greta Blumajerová

Janin koláč nebyl vůbec suchý, naopak všichni chválili jeho kyprostFoto: Greta Blumajerová

Postup: Máslo a vejce vyndejte z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Rebarboře skrojte konce, oloupejte ji a tři stonky nakrájejte na malé kousky. Ty vložte do hluboké pánve, přidejte 3 lžíce třtinového cukru a 125 ml vody a na mírném ohni vařte asi 15 minut. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia a pusťte se do těsta.

Měkké máslo vyšlehejte s cukrem krupice do pěny. Pak postupně jedno po druhém přidávejte vejce. Smíchejte oba druhy mouky (nebo použijte 250 g obyčejné, namíchaná je ale lepší!) s práškem do pečiva a všlehejte je do máslovo-vaječné pěny. Rebarboru, která se mezitím skoro rozvařila, sceďte (tekutinu nevylévat, ale schovat!), nechte chvíli vychladnout a mezitím oloupejte a nakrájejte čtvrtý stonek na asi 1,5 cm dlouhé kousky. V rendlíčku rozpusťte asi 50 g másla, přidejte lžíci třtinového cukru a pokrájenou rebarboru zprudka orestujte. Obě rebarbory vmíchejte do těsta, a to nalijte do vymazané a vysypané formy. Připravený koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.

Scezenou tekutinu z rebarbory nalijte zpět do pánve, přidejte víno a lžíci třtinového cukru. Pánev dejte na mírný plamen a asi 10 minut vařte, dokud tekutina nezačne sirupovatět. Glazé bude hotové dřív, než stihnete uklidit kuchyni! Upečený koláč pocákejte pomocí lžíce glazé a nechte vychladnout. Před podáváním ještě zlehka pocukrujte :-).

Který recept se vám líbí víc? O ten svůj se můžete podělit v sekci Vaše recepty!

Reklama

Načítám