Hlavní obsah

Svačiny do školy, které neskončí v koši!

Foto: Petr Makovička

Vyzkoušejte svačinu pro děti jinakFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lámete si každý večer hlavu nad tím, co dobrého připravit na druhý dětem do školy tak, aby to neskončilo v koši nebo na dně aktovky? Už se nemusíte trápit, máme pro vás čtyři hravé svačiny, které vašim dětem budou spolužáci závidět!

Článek

Svačina? To přece není jenom milion variací na téma „chleba s…“! Stačí zapojit fantazii a děti se budou do školy možná i těšit!

Zvířecí farma

„Kdybych dala dětem do školy těstovinový salát, hodí mi to na hlavu,“ stěžovala si mi nedávno jedna známá, matka čerstvého prvňáčka a slečny ze „čtvrté bé“. A má částečně pravdu, vždyť na těstovinovém salátu není nic extra. Zkoušeli jste ho ale dětem připravit ze zvířátek? Uvidíte, úspěch zaručen!

Na 1 svačinovou porci potřebujete:80 g těstovinových zvířátek (koupíte v supermarketu v regále vedle běžných těstovin), 80 g kuřecích prsou, hrst růžiček brokolice, lžičku jedlé sody, půl oranžové papriky, půl červené papriky, několik ředkviček, 2 lžíce zakysané smetany.

Kuřecí prsa lehce okořeňte a ogrilujte na pánvi nebo je pouze uvařte v osolené vodě a nechte zchladnout. Brokolici omyjte a krátce povařte v páře či ve vodě s jedlou sodou (to proto, aby byla měkká a neztratila barvu). Těstoviny připravte dle návodu na obalu, nezapomeňte přidat sůl a kapku oleje – aby se zvířátka po uvaření vzájemně nelepila. A poté už jen míchejte – uvařené těstoviny, kousky kuřecího masa, uvařenou brokolici, na kousky pokrájené papriky a ředkvičky a zakysanou smetanu.

Foto: Petr Makovička

Na foto: Cestovní miska se lžičkou Bambini, Tescoma (99 Kč), Pouzdro na lahev Sigg, Potten&Pannen (332 Kč)Foto: Petr Makovička

Trochu jiný hamburger

Jestli vaše dítko v jednom kuse žadoní, že chce do fastfoodu na hamburger, splňte mu jeho přání! Tedy alespoň napůl. Ukuchtěte hamburger doma, z kvalitního masa a bez majonézy.

Na 1 hamburger potřebujete: 50 g mletého hovězího masa (nebo směsi vepřového a hovězího), pepř a sůl, lžičku nadrobno pokrájené cibule, trochu ledového salátu, plátky okurky a rajčete, tmavou kulatou žemli (nejlépe celozrnnou).

Maso zlehka osolte, okořeňte, přimíchejte do něj cibuli, propracujte a z hmoty vytvořte na pečicím papíře kolečko zhruba o průměru 10 centimetrů. Pečte v rozpálené troubě při 190 stupních Celsia asi 20 až 25 minut. Kdo chce, aby se co nejvíce tuku z masa vypeklo, položí hamburger na grilovací mřížku. Po upečení ho ještě osušte papírovou utěrkou a nechte zchladnout. Kulatou žemli rozřízněte, naplňte masem, kousky ledového salátu, rajčatem, okurkou, případně kečupem, hořčicí nebo zakysanou smetanou, zabalte do potravinářské fólie a nachystejte do krabičky na druhý den.

Foto: Petr Makovička

Na foto: Krabičky na svačinu Lego Wear (250 Kč), příbor Naoko (635 Kč), zavírací šálek na pití Bambini, Tescoma (119 Kč za 3 ks)Foto: Petr Makovička

Šnečku, šnečku…

Šneci z listového těsta určitě patří mezi stálice z vašeho pohoštění pro případné hosty. V lehké úpravě se je však nemusíte bát připravit pro své ratolesti do školy. Jak na to?

Potřebujete:1 plát vyváleného listového těsta, 200 g čerstvého baby špenátu, 200 g zakysané smetany, 200 g šunky s 90% obsahem masa, vejce na potření, salátovou okurku, mrkev.

Špenát spařte ve vroucí vodě, vysušte a rozprostřete na vyválené listové těsto. Potřete zakysanou smetanou, přikryjte plátky šunky a vše zabalte do úhledného válečku. Ten příčně rozkrájejte na kolečka, šnečky rozložte na plech na pečicí papír, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 25 minut při 180 stupních Celsia. Mrkev očistěte a spolu s okurkou nakrájejte na zeleninové hranolky, které děti jistě ocení!

Foto: Petr Makovička

Na foto: Růžová krabička na svačinu Sigg, Potten&Pannen (759 Kč), cestovní lahev Naoko, (395 Kč), cestovní lžička Naoko (95 Kč)Foto: Petr Makovička

Hruškový twister

I tortilla se může stát ceněnou školní svačinou, uvidíte!

Potřebujete: 1 kukuřičkou tortillu, rajče, ledový salát, hrst rukoly, 3 lžíce zakysané smetany, 80 g kuřecích prsou, 1 hrušku.

Kuřecí maso vařte 15 minut v osolené vodě, nechte zchladnout a poté ho natrhejte na kousky. Na rozprostřenou tortillu následně navrstvěte pokrájený ledový salát, rukolu, plátky rajčete, na kostičky nakrájenou hrušku, doplňte maso, zakysanou smetanu a zabalte. Aby vše lépe drželo, zafixujte alobalem.

Foto: archiv firem

Na foto: Lahev Sigg, Potten&Pannen (458 Kč), poutko na lahev Sigg, Potten&Pannen (155 Kč), Termobrašna Freshbox Tescoma (249 Kč), Lžička Souperman, Naoko (245 Kč)Foto: archiv firem

Ať svačiny chutnají! A pokud se vaše ratolesti do školy ještě zdaleka nechystají, můžete jim nabídnout dobroty z článků 8 tipů na mňamky pro miminka nebo Dobroty pro děti od 9. měsíce!

Reklama

Související témata:

Načítám