Hlavní obsah

Takhle luxusně žije mladý pár na 32 metrech

Foto: Iveta Kopicová pro De.facto

Bílá kuchyňská linka na pohled splývá se stejně barevným okolímFoto: Iveta Kopicová pro De.facto

Reklama

Raději menší byt v lepší lokalitě než velký na okraji města – takové bylo přání mladého páru, když si pořizoval své první bydlení. A menší v tomto případě znamená garsoniéru o velikosti 32 metrů čtverečních. Díky nábytku vyrobenému na míru zde vzniklo luxusní bydlení a spousta úložných prostor, které mnohdy neposkytují ani třípokojové byty. Koukněte se sami!

Článek

Pohovka a postel v jednom, skříně místo příček a levitující stůl, který zároveň slouží jako televizní stěna – to jsou originální a na míru zhotovené prvky, které pomohly Martinu Sladkému ze studia De.fakto poprat se s nedostatkem místa v této garsoniéře. Na malé ploše tak vytvořil obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, ložnici, šatnu i pracovnu. To vše zhruba za půl milionu korun.

Foto: Iveta Kopicová pro De.facto

Zboku levitujícího stolu je zavěšená televizeFoto: Iveta Kopicová pro De.facto

Kouzlení s bílou

Zatímco při navrhování nábytku a zařízení interiéru se Martin Sladký pustil do experimentů, při volbě barev zůstal u tradiční a v malém prostoru prověřené kombinace. Tmavá podlaha celý prostor uzemňuje a ladí s rámy oken, které zde zůstávají přiznané, tedy bez záclon a závěsů. Třemi velkými prosklenými plochami sem přes den proudí dostatek světla, večer a v horkých dnech se dají zastínit krémovými roletami.

Foto: Iveta Kopicová pro De.facto

Stůl nezabírá prostor na podlaze, což je u malých bytů vítanéFoto: Iveta Kopicová pro De.facto

Nábytek i stěny jsou čistě bílé, jak pravidla pro mini byty doporučují. Obě barvy se pak prolínají spolu s cihlově červenou na originální tapetě, která pokrývá jednu ze stěn, a stává se tak dominantním doplňkem celého prostoru.

Foto: Iveta Kopicová pro De.facto

Protože stůl slouží i jako pracovní, police za ním nabízí odkládací plochu na CD, šanony a podobněFoto: Iveta Kopicová pro De.facto

Foto: Iveta Kopicová pro De.facto

I na 32 metrech čtverečních lze vytvořit krásné bydleníFoto: Iveta Kopicová pro De.facto

Přechod mezí vstupním prostorem a obývací částí tvoří kuchyňský kout. Jednoduchá bílá dvířka ve vysokém lesku jsou v bezúchytkovém provedení, pracovní deska barvou ladí s podlahou. Sestava tak skoro splývá s okolní bílou stěnou, v prostoru za pracovní deskou je pouze omyvatelný nátěr, a působí tak v prostoru nenápadně. Pocit jednoduchosti ještě umocňují vestavné spotřebiče, ale třeba i odpadkový koš, ukryté za dvířky linky nebo osvětlení, které je instalované zespoda i shora horních skříněk.

Foto: Iveta Kopicová pro De.facto

Pohovku a postel odděluje pouze odnímatelná opěrkaFoto: Iveta Kopicová pro De.facto

Stůl, který létá

Přechod mezi kuchyní a obývákem tvoří levitující stůl z dílny De.fakto, který Martin Sladký rád používá. A má k tomu svůj důvod. „Jde o kvádr zavěšený u stropu, který zbytečně nezabírá místo na podlaze, což je v malých bytech žádané. Navíc zastává několik funkcí – slouží jako jídelní i pracovní stůl, proto má ve stropě integrované osvětlení, a na boční stěně je zavěšená televize tak, aby se na ni dalo pohodlně dívat z protější pohovky i z navazující postele,“ popisuje Martin Sladký všechny funkce tohoto kouzelného stolu.

Protože stůl slouží i jako pracovní, mají majitelé na dosah otevřenou polici na archivaci CD nosičů, ale i šanonů nebo katalogů.

Foto: Iveta Kopicová pro De.facto

Velká okna propouštějí do bytu spoustu světla, soukromí majitelů chrání roletyFoto: Iveta Kopicová pro De.facto

Dostatek pohodlí při sledování televize nabízí pohovka, na které vám může být jedno, když u nudného filmu usnete. Stačí se párkrát překulit a jste nejen v posteli, ale i v ložnici. Lůžko a sedačku totiž tvoří jeden kus nábytku, který na dvě části dělí odnímatelná opěrka. Ta zároveň nahrazuje i konferenční stolek, neboť lze na její rovnou plochu odkládat jak televizní ovladač a časopisy, tak zde mohou stát i sklenky s vínem.

„Díky ní se nemusíme bát pozvat večer přátele, kteří u nás dokonce i přespávají. Když vyjmeme opěrku, vznikne ze sedací části jeden a půl lůžko, na němž se vyspí i další dva lidé,“ říká majitel Jiří.

Málo věcí, nebo hodně skříní?

Ložnicovou část pak ještě doplňuje velká vestavná skříň přes celou šířku stěny. „Při stěhování jsem se obávala, kam uskladním to obrovské množství oblečení a bot, ale po vybalení jsem zjistila, že mám buď málo věcí, nebo tady máme opravdu inteligentně řešené skříně a další úložné prostory,“ chválí ji jeho partnerka Andrea. Z jedné třetiny jsou dveře skříně nahrazeny zrcadlem, které má jak praktický, tak estetický význam – prostor opticky zvětší.

Další velkou skříň mají majitelé umístěnou v předsíni vedle koupelny. Nebyl proto problém do ní přivést přívod vody, a tak sem bylo možné schovat pračku, která se do malé koupelny nevešla.

Foto: Iveta Kopicová pro De.facto

Do koupelny propojené s toaletou se vešel i bidetFoto: Iveta Kopicová pro De.facto

I v koupelně je zachována kombinace tmavé podlahy a bílých stěn a nábytku. Velkoformátová dlažba je ve sprchovém koutě „vytažena“ až ke stropu, čímž se zabrání smývání omítky a barvy při sprchování. Do úzkého prostoru se vešlo i dvojumyvadlo doplněné spodními skříňkami, které spolu se zrcadly nabízejí aspoň základní úložný prostor.

Koupelna je propojena s toaletou, kterou zde doplňuje ještě bidet, což nepatří ani v novostavbách ještě ke standardu. „Právě technická vybavenost jak bytu, tak celého domu, k němuž patří i udržované zahrady nebo hlídané garáže, nás přesvědčily, že koupit právě tento byt je dobrý nápad,“ říká Jiří.

Také řešíte, jak zařídit malý byt? Inspirujte se třeba na těchto návštěvách: Luxusní proměna bytu v paneláku, Chcete dům za 750 tisíc? Tady je! nebo Rekonstrukce garsonky za 1 milion.

Majitelé svého rozhodnutí bydlet v garsonce nelitují. A jak by se zde bydlelo vám?

Reklama

Související témata:

Načítám