Hlavní obsah

Téma týdne: Kvůli dětem jsem přišla o kamarádku

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kamarádka má jiný pohled na výchovuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Téma týdne: Jak (ne)vychovávám dítě. Co maminka, to výchova - tohle heslo potvrzuje ve svém příběhu i Jana, pro kterou se rozdílné názory v období mateřství staly zkázou dlouholetého přátelského vztahu. I ona se zařadila do výběru čtenářek, které od nás mohou dostat honorář 500 korun.

Článek

Má velmi dobrá kamarádka a já jsme se přibližně ve stejné době vdaly a máme i skoro stejně staré děti (dvouleté). Těšila jsem se, jak budeme na mateřské spolu a děti si budou hrát a naše přátelství ještě posílí, ale všechno je jinak. Ta výchova!

Zatímco já se snažím, aby moje dcera byla ukázněná a věděla, že nemůže mít vše, a když jí koupím oplatku nebo lízátko, tak se jí až před obchodem, kamarádka je pravý opak. Má syna a ten si rozdělá bonbony, které ještě nejsou zaplacené, v masně se musí koupit i dvě nožky párků, které sní studené po cestě, na procházce si chodí, kde chce a chodník ho nezajímá a po něm prostě nepůjde...

Kamarádka říká, že kluci jsou divočejší a že je ráda za tak soběstačného kluka, který nepotřebuje chodit za ruku. Jenže já s tím mám fakt problém, nevím, jak dceři vysvětlit, že on může a ona ne. Malý se teď začal i vztekat a vše si vyvzteká! Vrcholem bylo, když jsme přišly na návštěvu a moje dcera si nemohla hrát s hračkami, protože on jí je prostě nepůjčí. Kamarádka konstatovala, že je to prostě takové období, a vůbec ho neokřikla a ani nijak nezakročila. Nechci vychovávat i její dítě. Nemám na to ani právo.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Její syn se s ostatními dětmi nesneseFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Ale nenechám svou dceru takto utiskovat a ovlivňovat. Tak se nyní skoro nevídáme. My máme jiné kamarády, se kterými si dcera hraje, a já se scházím s maminkami, které mají stejný názor na výchovu jako já. Má kamarádka si stěžuje na ostatní děti, se kterými se její malý nesnese. Upozornila jsem ji, že chyba není možná v jiných dětech.

Teď se ale nestýkáme, už si ani nepíšeme SMS. Výchova dětí nám prostě rozbila přátelství.

Ale myslím, že pro mou dceru je to dobře, může se vyvarovat špatných vlivů a nedobrých příkladů. Kamarády by rodiče měli svým dvouletým dětem vybírat. Aspoň zatím, dokud to jde. I když cenou za správnou výchovu je mé přátelství, nelituji. A jestli to byl opravdu správný krok, ukáže až čas.

Díky za vaše příspěvky o výchově. Od pondělí startuje nové Téma týdne: Letní románek s cizincem. Věříme, že máte k tomuto tématu co říci! Vaše příběhy posílejte na info@prozeny.cz a vyhrajte 500 korun.

Reklama

Související témata:

Načítám