Hlavní obsah

Test figurek na stromeček. Je v nich čokoláda?

Foto: Thinkstock

Jsou čokoládové ozdoby na stromeček opravdu z čokolády?Foto: Thinkstock

Reklama

Chcete mít jistotu, že si na stromeček dáte ozdoby z čokolády, a ne její náhražky? Poradíme vám, jak to poznat. Potěšitelné je, že většina figurek opravdu z čokolády je. Vyberte si ty své!

Článek

Na trhu jsme vybrali pět různých balení čokoládových ozdob, a podle etiket jsme zjišťovali, zda jsou opravdu z čokolády, nebo jen její náhražky.

Co je, a co není čokoláda?

Normy v tom mají zcela jasno. Pravá čokoláda je hořká, vyrobená z kakaového másla, bez jakýchkoli přídavků jiných rostlinných tuků. Kakaové sušiny má mít nejméně 35 procent. Pokud jde o mléčnou čokoládu, tak vznikne přidáním sušeného mléka – nejméně 3,5 %, ale kakaové sušiny musí být nejméně 25 procent.

Čokoláda s rostlinným tukem, tedy ekvivalentem, je taková, do které kromě kakaové hmoty, kakaového másla a cukru výrobce přidal ještě schválený rostlinný tuk. Kakaové sušiny musí být alespoň 35 procent a jako zákazníci se musíte už na obale dozvědět, že výrobek obsahuje rostlinný tuk. Výrobce si ale nesmí pomáhat žádnou přídatnou látkou, která by takový výrobek „vylepšila“ a napodobila chuť pravé čokolády.

Náhražky čokolády se vyrábějí z kakaového prášku a rostlinných tuků. Kakaové máslo v nich nenajdete. Většinou na nich výrobce uvádí, že jde o polevu, pochoutku či jinak obchází fakt, že čokoládu pouze imitují. Jako zákazníci se musíte dozvědět i z obalu o tom, že výrobek obsahuje rostlinné tuky.

Co tedy kupujete, když sáhnete po vánočních „čokoládových“ ozdobách na stromeček? To jsme se snažili zjistit v redakčním testu.

Výsledky testů kolekcí

Hned v úvodu je třeba říct, že výrobci nám naši snahu zjistit složení opravdu neulehčují. Modré miniaturní písmo na průhledném obalu je skoro k nepřečtení. Pokud budete mít s luštěním také problémy, hledejte jen dvě položky – kakaovou hmotu a kakaové máslo – pokud místo toho objevíte jen kakaový prášek a rostlinné tuky, pak o čokoládu rozhodně nejde.

Vánoční srdce Riegelein

Mléčná čokoláda zajíček

Složení: cukr, kakaové máslo, obsah kakaové sušiny 30 %, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, sušená sladká syrovátka, emulgátor: sojový lecitin, aroma: extrakt z vanilky

Cena: 29,90 Kč, balení 100 g

Hodnocení:Pokud vás na srdíčkách se Santou nezarazí nápis, že jde o zajíčky, pak dostanete čokoládu s vyšším obsahem kakaové sušiny, než diktuje norma. Příznivé je, že obsahuje i extrakt z vanilky, tedy přírodní aroma.

Vánoční ozdoby Jacquot

Mléčná čokoláda

Složení:kakaová sušina nejméně 30 %, cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko (mléčné sušiny nejméně 18 %), kakaová hmota, laktóza, emulgátor slunečnicový lecitin, polyglycerolpolyricinoleát, přírodní vanilkové aroma

Cena: 69,90 Kč, balení 300 g

Hodnocení: Co se podílu kakaové sušiny týče, vyhovuje normě. O případných negativních vlivech polyglycerolpolyricinoleátu se diskutuje, ale u nás je povolen. Za kladné lze označit, že čokoláda obsahuje pro alergiky příznivější slunečnicový lecitin a také přírodní aroma.

Friedel Chocolate

Vánoční mléčná čokoláda

Složení: kakaová sušina 30 %, cukr, sušené plnotučné mléko, kakaové máslo, kakaová hmota, laktóza, sušená sladká syrovátka, emulgátor: sójový lecitin E 322, vanilkový extrakt

Cena: 29,90 Kč, balení 100 g

Hodnocení: Proti složení opět nemůžeme mít námitky, čokoláda si toto označení zaslouží a oceňujeme vyšší podíl kakaové sušiny.

Orion figurková kolekce

Složení:cukr, kakaová máslo, sušené mléko, kakaová hmota, palmový olej, mléčný tuk, sušená syrovátka, laktóza, emulgátor: slunečnicový lecitin, polyglycerolpolyricinoleát, aroma. Kakaová sušina 25 %. Vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky

Cena: 215 Kč, balení 500 g

Hodnocení: Tato čokoláda má nejnižší podíl kakaové sušiny z testovaných – i když stále odpovídající označení čokoláda. Bohužel obsahuje i rostlinné tuky, což jí sráží pomyslné body. Pozitivní je, že obsahuje slunečnicový lecitin – ten je příznivější pro alergiky.

Chocoland Tančící Santa

Mléčná čokoláda

Složení:cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, emulgátory: Sójový lecitin, E 476, aroma. Obsah kakaové sušiny min. 30 %, obsah mléčné sušiny min. 16,1 %

Cena: 24,90 Kč balení 5 ks 60 g

Hodnocení:Obsahem kakaové sušiny i mléčné sušiny patří mezi ty kvalitnější, ve složení není nic navíc, čili ji můžeme klidně doporučit.

Co říci závěrem? Čokoládové ozdoby, které jsme nakoupili v rámci testu, byly opravdu z čokolády, některé až překvapivě kvalitní.

Kupujete na stromeček čokoládové kolekce, nebo je nahrazujete něčím jiným? Napište nám!

Reklama

Načítám