Hlavní obsah
3,1
(372)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Rozdíl mezi mými vánočními a velikonočními perníčky je opravdu jenom ve formičkách, které používám k vykrajování. Tohle je ale recept, který nikdy nezklame – perníčky jsou chutné a měkké hned po upečení a vydrží dlouho čerstvé.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
Na těsto budete potřebovat:
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička citronové kůry
Na potření:
  • 1 ks žloutků
Na polevu:
  • 1 ks bílku
  • 150 g cukru moučka
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička škrobu
Článek

Postup

01.

Na těsto prosejte do větší mísy hladkou mouku a moučkový cukr. Přidejte máslo nakrájené na kostičky, vejce, med, sodu, perníkové koření a citronovou kůru nastrouhanou najemno. Promíchejte velkou lžící a pusťte se do těsta rukama. Dlouho to bude vypadat, že je poměrně suché – nelekejte se a pracujte dál. Po chvíli se hmota začne spojovat a vznikne pevné nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet alespoň dvě hodiny, v lednici na vás ale klidně počká i dva dny.

02.

Oddělte z jednoho vajíčka žloutek od bílku. K žloutku přidejte pár kapek vody a dobře rozmíchejte, bílek si odložte ke zdobení.

03.

Předehřejte troubu na 160 °C, vál jemně poprašte hladkou moukou a rozválejte těsto na placku vysokou asi 4 mm. Vykrajujte perníčky a v předehřáté troubě pečte asi 8–10 minut.

04.

Hned po vytažení z trouby perníčky potřete rozmíchaným žloutkem – budou krásně lesklé – a nechte je úplně vychladnout.

05.

Na polevu dobře prosejte moučkový cukr a škrob, bílek můžete také přecedit, aby byla výsledná poleva opravdu hladká a neucpávala zdobicí sáček. Přidejte pár kapek citronové šťávy a vařečkou třete do požadované hustoty. Podle velikosti bílku budete muset hustotu ladit – přidejte ještě cukr, nebo naopak kapku citronové šťávy tak, aby se provázek polevy, který stéká z vařečky, hned nevpil do zbytku.

06.

Polevou naplňte zdobicí sáček (já používám malé sáčky se zipovým uzávěrem), odstřihněte opravdu malý růžek a perníčky ozdobte podle své fantazie.

Můj tip: Perníčky nepřepečte, opravdu jim stačí pár minut. I když se zdá, že je povrch ještě trochu měkký, vytáhněte je z trouby včas, na vzduchu ještě dojdou. Nepřepečené jsou krásně kypré a měkké.

Jestli i teď uvažujete o jiných receptech, mrkněte na 3 další recepty na těsta nebo tyhle voňavé medové perníčky.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara i zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Letos vychází Velký pátek na 7. dubna, Velikonoční pondělí na 10. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života Ježíše Krista, jejich svátky vrcholí Velikonoční nedělí.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama