Hlavní obsah
3,1
(413)
Foto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Foto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Tohle je recept, který nikdy nezklame – velikonoční perníčky jsou chutné a měkké hned po upečení a vydrží dlouho čerstvé. Takže si je klidně můžete upéct už teď.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička citronové kůry
Na potření
  • 1 ks žloutků
Poleva
  • 1 ks bílku
  • 150 g cukru moučka
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička škrobu
Článek

Tyto velikonoční perníčky jsou tak skvělé, že je raději upečte s předstihem. Může se totiž stát, že tento úkon budete do Velikonoc opakovat ještě několikrát, protože jednotlivé kousky zmizí ještě horké z plechu.

Postup

01.

Na těsto prosejte do větší mísy hladkou mouku a moučkový cukr. Přidejte máslo nakrájené na kostičky, vejce, med, sodu, perníkové koření a citronovou kůru nastrouhanou najemno. Promíchejte velkou lžící a pusťte se do těsta rukama. Dlouho to bude vypadat, že je poměrně suché – nelekejte se a pracujte dál. Po chvíli se hmota začne spojovat a vznikne pevné nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet alespoň dvě hodiny, v lednici na vás ale klidně počká i dva dny.

02.

Oddělte z jednoho vajíčka žloutek od bílku. K žloutku přidejte pár kapek vody a dobře rozmíchejte, bílek si odložte ke zdobení.

03.

Předehřejte troubu na 160 °C, vál jemně poprašte hladkou moukou a rozválejte těsto na placku vysokou asi 4 mm. Vykrajujte perníčky a v předehřáté troubě pečte asi 8–10 minut.

04.

Hned po vytažení z trouby perníčky potřete rozmíchaným žloutkem – budou krásně lesklé – a nechte je úplně vychladnout.

05.

Na polevu dobře prosejte moučkový cukr a škrob, bílek můžete také přecedit, aby byla výsledná poleva opravdu hladká a neucpávala zdobicí sáček. Přidejte pár kapek citronové šťávy a vařečkou třete do požadované hustoty. Podle velikosti bílku budete muset hustotu ladit – přidejte ještě cukr, nebo naopak kapku citronové šťávy tak, aby se provázek polevy, který stéká z vařečky, hned nevpil do zbytku.

06.

Polevou naplňte zdobicí sáček, odstřihněte opravdu malý růžek a perníčky ozdobte podle své fantazie.

Tip

  • Perníčky nepřepečte, opravdu jim stačí pár minut. I když se zdá, že je povrch ještě trochu měkký, vytáhněte je z trouby včas, na vzduchu ještě dojdou. Nepřepečené jsou krásně kypré a měkké.
  • Polevu na perníčky můžete libovolně obarvit, zvolte na to gelové potravinářské barvy.

Jestli uvažujete i o jiných receptech, podívejte se na 3 další recepty na těsta nebo na voňavé medové perníčky.

Načítám