Článek
Postup
01.
Na těsto prosejte do větší mísy hladkou mouku a moučkový cukr. Přidejte máslo nakrájené na kostičky, vejce, med, sodu, perníkové koření a citronovou kůru nastrouhanou najemno. Promíchejte velkou lžící a pusťte se do těsta rukama. Dlouho to bude vypadat, že je poměrně suché – nelekejte se a pracujte dál. Po chvíli se hmota začne spojovat a vznikne pevné nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet alespoň dvě hodiny, v lednici na vás ale klidně počká i dva dny.
02.
Oddělte z jednoho vajíčka žloutek od bílku. K žloutku přidejte pár kapek vody a dobře rozmíchejte, bílek si odložte ke zdobení.
03.
Předehřejte troubu na 160 °C, vál jemně poprašte hladkou moukou a rozválejte těsto na placku vysokou asi 4 mm. Vykrajujte perníčky a v předehřáté troubě pečte asi 8–10 minut.
04.
Hned po vytažení z trouby perníčky potřete rozmíchaným žloutkem – budou krásně lesklé – a nechte je úplně vychladnout.
05.
Na polevu dobře prosejte moučkový cukr a škrob, bílek můžete také přecedit, aby byla výsledná poleva opravdu hladká a neucpávala zdobicí sáček. Přidejte pár kapek citronové šťávy a vařečkou třete do požadované hustoty. Podle velikosti bílku budete muset hustotu ladit – přidejte ještě cukr, nebo naopak kapku citronové šťávy tak, aby se provázek polevy, který stéká z vařečky, hned nevpil do zbytku.
06.
Polevou naplňte zdobicí sáček (já používám malé sáčky se zipovým uzávěrem), odstřihněte opravdu malý růžek a perníčky ozdobte podle své fantazie.
Můj tip: Perníčky nepřepečte, opravdu jim stačí pár minut. I když se zdá, že je povrch ještě trochu měkký, vytáhněte je z trouby včas, na vzduchu ještě dojdou. Nepřepečené jsou krásně kypré a měkké.
Jestli i teď uvažujete o jiných receptech, mrkněte na 3 další recepty na těsta nebo tyhle voňavé medové perníčky.
Velikonoce
Velikonoce jsou svátkem jara i zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Letos vychází Velký pátek na 7. dubna, Velikonoční pondělí na 10. dubna.
K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazance a beránka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života Ježíše Krista, jejich svátky vrcholí Velikonoční nedělí.
Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?