Hlavní obsah

Velikonoční perníčky

Hodnocení:
(157)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Rozdíl mezi mými vánočními a velikonočními perníčky je opravdu jenom ve formičkách, které používám k vykrajování. Tohle je ale recept, který nikdy nezklame – perníčky jsou chutné a měkké hned po upečení a vydrží dlouho čerstvé.

Ingredience pro:
3 plechy
Na těsto budete potřebovat:
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička koření do perníku
  • 1 lžička citronové kůry
Na potření:
  • 1 ks žloutku
Na polevu:
  • 1 ks bílku
  • 150 g cukru moučka
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička škrobu
Článek

Postup

Krok 1: Na těsto prosejte do větší mísy hladkou mouku a moučkový cukr. Přidejte máslo nakrájené na kostičky, vejce, med, sodu, perníkové koření a citronovou kůru nastrouhanou najemno. Promíchejte velkou lžící a pusťte se do těsta rukama. Dlouho to bude vypadat, že je poměrně suché – nelekejte se a pracujte dál. Po chvíli se hmota začne spojovat a vznikne pevné nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu uležet alespoň dvě hodiny, v lednici na vás ale klidně počká i dva dny.

Krok 2: Oddělte z jednoho vajíčka žloutek od bílku. K žloutku přidejte pár kapek vody a dobře rozmíchejte, bílek si odložte ke zdobení.

Krok 3: Předehřejte troubu na 160 °C, vál jemně poprašte hladkou moukou a rozválejte těsto na placku vysokou asi 4 mm. Vykrajujte perníčky a v předehřáté troubě pečte asi 8–10 minut.

Krok 4: Hned po vytažení z trouby perníčky potřete rozmíchaným žloutkem – budou krásně lesklé – a nechte je úplně vychladnout.

Krok 5: Na polevu dobře prosejte moučkový cukr a škrob, bílek můžete také přecedit, aby byla výsledná poleva opravdu hladká a neucpávala zdobicí sáček. Přidejte pár kapek citronové šťávy a vařečkou třete do požadované hustoty. Podle velikosti bílku budete muset hustotu ladit – přidejte ještě cukr, nebo naopak kapku citronové šťávy tak, aby se provázek polevy, který stéká z vařečky, hned nevpil do zbytku.

Krok 6: Polevou naplňte zdobicí sáček (já používám malé sáčky se zipovým uzávěrem), odstřihněte opravdu malý růžek a perníčky ozdobte podle své fantazie.

Můj tip: Perníčky nepřepečte, opravdu jim stačí pár minut. I když se zdá, že je povrch ještě trochu měkký, vytáhněte je z trouby včas, na vzduchu ještě dojdou. Nepřepečené jsou krásně kypré a měkké.

Jestli i teď uvažujete i o jiných receptech, mrkněte na 3 další recepty na těsta nebo na tyhle voňavé medové perníčky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama