Hlavní obsah

Velikonoce: Jidáše s medovou polevou

Hodnocení:
(357)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Sladkých dobrot není nikdy dost. Jidáše patří zejména k Velikonocům. A tak rozehřejte troubu a pusťte se do tohoto tradičního moučníku. Nevíte, jak jidáše připravit? Tak čtěte dál!

Ingredience pro:
10 jidášů
Na těsto
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 kostka droždí
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst ořechů
Na polevu
  • 50 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 40 ml rumu
  • moučkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Do hrnku s teplým mlékem rozdrobte kostku droždí, nasypte lžíci cukru a nechte vyběhnout.

Krok 2: Mezitím v misce smíchejte mouku, rozehřáté máslo, vanilkové cukry a žloutky. Vsypte rozinky a ořechy nasekané nahrubo, promíchejte, vlijte kvásek a vytvořte hladké těsto. To přikryjte teplou utěrkou a nechte minimálně 30 minut kynout.

Krok 3: Troubu předehřejte na 200 stupňů. Z nakynutého těsta uřezávejte kusy a tvořte z nich uzly, copy a šneky. Na plech dejte pečicí papír, jidáše na něj vyskládejte a nechte ještě 10 minut kynout. Pak je potřete bílky a dejte péct na 10–15 minut dozlatova.

Krok 4: Zatímco se jidáše pečou, připravte si polevu z rozehřátého másla, rumu a medu. Hned, jak jidáše vyndáte z trouby, je potřete polevou a nechte vychladnout. Podávejte je poprášené moučkovým cukrem.

Jaký tradiční moučník milujete vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.