Hlavní obsah
3,1
(480)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Sladkých dobrot není nikdy dost. Jidáše patří zejména k Velikonocům. A tak rozehřejte troubu a pusťte se do tohoto tradičního moučníku. Nevíte, jak jidáše připravit? Tak čtěte dál!

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 jidášů
Těsto
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst ořechů
Poleva
  • 50 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 40 ml rumu
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do hrnku s teplým mlékem rozdrobte kostku droždí, nasypte lžíci cukru a nechte vyběhnout.

02.

Mezitím v misce smíchejte mouku, rozehřáté máslo, vanilkové cukry a žloutky. Vsypte rozinky a ořechy nasekané nahrubo, promíchejte, vlijte kvásek a vytvořte hladké těsto. To přikryjte teplou utěrkou a nechte minimálně 30 minut kynout.

03.

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Z nakynutého těsta uřezávejte kusy a tvořte z nich uzly, copy a šneky. Na plech dejte pečicí papír, jidáše na něj vyskládejte a nechte ještě 10 minut kynout. Pak je potřete bílky a dejte péct na 10–15 minut dozlatova.

04.

Zatímco se jidáše pečou, připravte si polevu z rozehřátého másla, rumu a medu. Hned, jak jidáše vyndáte z trouby, je potřete polevou a nechte vychladnout. Podávejte je poprášené moučkovým cukrem.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama