Článek
Postup
Krok 1: Do hrnku s teplým mlékem rozdrobte kostku droždí, nasypte lžíci cukru a nechte vyběhnout.
Krok 2: Mezitím v misce smíchejte mouku, rozehřáté máslo, vanilkové cukry a žloutky. Vsypte rozinky a ořechy nasekané nahrubo, promíchejte, vlijte kvásek a vytvořte hladké těsto. To přikryjte teplou utěrkou a nechte minimálně 30 minut kynout.
Krok 3: Troubu předehřejte na 200 stupňů. Z nakynutého těsta uřezávejte kusy a tvořte z nich uzly, copy a šneky. Na plech dejte pečicí papír, jidáše na něj vyskládejte a nechte ještě 10 minut kynout. Pak je potřete bílky a dejte péct na 10–15 minut dozlatova.
Krok 4: Zatímco se jidáše pečou, připravte si polevu z rozehřátého másla, rumu a medu. Hned, jak jidáše vyndáte z trouby, je potřete polevou a nechte vychladnout. Podávejte je poprášené moučkovým cukrem.
Jaký tradiční moučník milujete vy?