Článek
Postup
01.
Do hrnku s teplým mlékem rozdrobte kostku droždí, nasypte lžíci cukru a nechte vyběhnout.
02.
Mezitím v misce smíchejte mouku, rozehřáté máslo, vanilkové cukry a žloutky. Vsypte rozinky a ořechy nasekané nahrubo, promíchejte, vlijte kvásek a vytvořte hladké těsto. To přikryjte teplou utěrkou a nechte minimálně 30 minut kynout.
03.
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Z nakynutého těsta uřezávejte kusy a tvořte z nich uzly, copy a šneky. Na plech dejte pečicí papír, jidáše na něj vyskládejte a nechte ještě 10 minut kynout. Pak je potřete bílky a dejte péct na 10–15 minut dozlatova.
04.
Zatímco se jidáše pečou, připravte si polevu z rozehřátého másla, rumu a medu. Hned, jak jidáše vyndáte z trouby, je potřete polevou a nechte vychladnout. Podávejte je poprášené moučkovým cukrem.
Velikonoce
Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.
K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazance a beránka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.
Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?