Hlavní obsah

Nejlepší recepty na velikonočního beránka: Zkuste tvarohového, mrkvového nebo tradičního jako od babičky

Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Velikonoce bez klasického beránka? Ani náhodou! My pro vás máme hned několik skvělých receptů. Zkusíte vláčného tvarohového, sladkého mrkvového, s překvapením nebo bezlepkového?

Článek

Forma na beránka je něco jako stojan na vánoční stromeček: trpělivě čeká ve skříni, aby jednou v roce zazářila a my jsme díky ní mohli ozdobit velikonoční stůl tou nejkrásnější jedlou dekorací, dozlatova vypečeným beránkem.

Beránek jako symbol Velikonoc

Beránek na velikonočním stole připomíná Ježíše Krista, který obětoval svůj život právě o Velikonocích. Pekl se na Bílou sobotu a v neděli ráno se společně s mazancem nechával posvětit v kostele. Pro mnohé je to také symbol probouzejícího se jara, nového života a zrození. Nejsložitější na pečení bývá dostat hotového beránka z formy bez újmy. Aby se vám to povedlo, dodržte těchto pár rad:

  • Formu na beránka pořádně vymažte máslem, nevynechte ani jeden záhyb a prohlubeň a nezapomeňte ani na uši. Poté ještě formu pořádně vysypejte moukou a přebytek mouky vyklepněte.
  • Beránka pečete asi 45-50 minut (podle velikosti formy), a pokud nemáte zavírací formu, povrch ochraňte alobalem.
  • Po upečení formu zabalte do navlhčené utěrky a nechte zchladnout. Poté upečeného beránka opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Pokud máte zavírací formu, nechte ho v ní až do úplného vychladnutí. Zpevní a při manipulaci se tak snadno nezlomí.

Nejlepší velikonoční beránek

Formy na beránka se v rodinách dědí společně s oblíbeným receptem, který se ladí po generace. Obvykle se peče z klasického třeného těsta, do kterého můžete přidat kandované ovoce a rozinky, takže trochu připomene biskupský chlebíček. Pokud ten „svůj“ recept ještě nemáte, možná si vyberete z těch našich.

Kynutý, biskupský i beránek bez lepku

Beránek bez formy? Jde to!

Půvabného sladkého beránka upečete i bez formy, stačí trocha zručnosti. Spirálky kynutého těsta vyskládejte na plech do tvaru tělíčka, přidejte větší kousky těsta místo hlavičky a nožiček a poté se už jenom kochejte výsledkem. Ještě jednodušší bude z malých bochánků: když nepřidáte cukr a upečete ho z těsta na domácí housky, poslouží jako stylová trhací příloha ke všem skvělým pomazánkám a chuťovkám na velikonočním stole.

Co s nepovedeným beránkem?

Jsou dny, kdy se nám i přes veškerou snahu nedaří. Při vyklepávání beránka zůstane část těsta přilepená ve formě, úzký a křehký krk neudrží těžkou hlavičku. Nepovedený kousek rozhodně nevyhazuje! Na chvíli se zastavte a vydechněte. Když totiž beránka vyloženě nespálíte, jeho torzo snadno přetvoříte v něco jiného a možná ještě lepšího. Těsto rozdrobte a spojte krémem z mascarpone. Snadno z něj pak vytvarujete oválky ve tvaru vajíček. Namočené v bílé čokoládě a ozdobené cukrovým zdobením se na velikonočním stole určitě neztratí.

Postačí ale i kapka rumu a trocha másla a z nepovedeného beránka uděláte tác rumových kuliček. Nebo ho jenom rozdrobte do skleniček a přeložte nadýchaným domácím termixem. Ten pistáciový má navíc krásnou jarní barvu.

Velikonoční dekorace na dveře či stůl, jak uplést pomlázku a skvělé recepty a tipy najdete v našem velikonočním speciálu.

Reklama

Načítám