Hlavní obsah
2,7
(3)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Dnes tu pro vás máme recept na lahodnou jarní nádivku z toastového chleba se slaninou a bylinkami. Ať už ji chcete nadívat do kuřete či jiné drůbeže nebo ji upéct samostatně, vždy bude skvělá!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 lžičky muškátového květu
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje
  • 300 ml mléka
  • 5 ks vejce
  • 2 ks jarní cibulky
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 ks červené cibule
  • 500 g světlého toastového chleba
Článek

Postup

01.

Slaninu nakrájejte na kostičky, vložte na pánev a vypečte přebytečný tuk. Toastový chleba nakrájejte na středně velké kostičky, usuště v pár minut v troubě při 180 °C a dejte do mísy. a asi 1/2 ho dejte do mísy. Přidejte nahrubo nakrájenou červenou cibuli, nahrubo pokrájené jarní cibulky s natí nebo kopřivy a opečenou slaninu. Pak přilijte žloutky vejce a mléko a podle chuti osolte, opepřete a přidejte bylinky. Vše promíchejte, až vznikne hustá kaše a poté jemně zapracujte bílkový sníh.

02.

Mezitím zapékací misku nebo plech vymažte olejem. Druhou polovinu nakrájeného toastového chleba do těsta přimíchejte úplně na závěr, aby se kostičky nerozmočily a vytvořily nádivce strukturu. Nádivku dejte do pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 40 minut dozlatova. Když je špejle po zapíchnutí do nádivky suchá, máte hotovo! Je skvělá jak teplá, tak i druhý den studená – třeba ke svačině.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Načítám