Hlavní obsah

Nejlepší velikonoční mazance: Kynutý i nekynutý, snadný tvarohový, máslový i ten bez lepku

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dozlatova upečený mazanec plný rozinek a posypaný mandličkami je jedním ze sladkých symbolů Velikonoc. A abyste si takový mohli upéct i vy, potřebujete k tomu správný recept. Z těch našich si určitě vyberete: známe ty nejlepší na kynuté, snadné tvarohové, a dokonce i bezlepkové mazance. Který je váš favorit?

Článek

Tradiční Velikonoce se neobejdou bez klasických dobrot. V Česku se na Zelený čtvrtek pečou sladké jidáše a na Bílou sobotu pak kynuté i nekynuté mazance a beránci.

Zlatavý máslový mazanec se tradičně pekl na Bílou sobotu, aby byl připravený k nedělní snídani. Vršek se nařezával do křížku na připomínku ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (a také proto, aby mazanec při pečení nepraskl). Ještě před snídaní na Velikonoční neděli se s ním hospodyně vypravily na mši, kde mu kněz požehnal a udělil svaté pomazání (odtud pochází i jeho jméno). Do pečení mazance se ale můžete pustit, i když je vám křesťanská symbolika vzdálená. Kulaté bochníky připomínající slunce se pekly dávno před rozšířením křesťanství na oslavu příchodu jara. Vybrali jsme pro vás několik ověřených receptů pro zkušené pekaře a pekařky i pro ty, co s pečením teprve začínají.

Kynutý mazanec

Kynutý mazanec namazaný poctivou vrstvou čerstvého másla je doteď v mnohých rodinách tradiční velikonoční snídaní. Jak na to, aby se opravdu povedl?

  • Všechny ingredience včas vyjměte na linku, aby měly před přípravou těsta stejnou pokojovou teplotu. Mouku vždy prosejte.
  • Nebojte se těsto osolit: na půl kila mouky nestačí malá špetka soli, s klidem přidejte alespoň čtvrt lžičky. Do těsta na mazanec přidejte také nastrouhanou citronovou kůru, provoní ho a dodá mu svěžest.
  • Těsto pořádně prohněťte, až se bude odlepovat od stěn mísy. Nechte ho vykynout a poté ho na vále dobře propracujte a vytvořte jednotlivé bochánky. Před pečením je nechte na plechu pod utěrkou znovu kynout asi 20 minut.
  • Po vykynutí je důkladně potřete rozšlehaným vejcem a až poté nařízněte do křížku a posypejte mandlemi.
  • Prvních 10 minut pečte na 190-200 °C, poté teplotu stáhněte na 160 °C a dopečte dozlatova podle velikosti bochánků.
  • Pečivo z kynutého těsta je nejlepší úplně čerstvé. Těsto na mazance můžete zadělat večer před pečením a nechat ho kynout pomalu přes noc v lednici.

Tvarohový mazanec bez kynutí 

Bojíte se kynutého těsta? Nevadí! I vy si můžete na velikonoce upéct dokonalý mazanec. Tvarohové těsto je krásně vláčné a hrníčkový recept je zase velmi jednoduchý. Tak co, dáte si letos říct?

Bezlepkový bramborový mazanec

Velikonoční mazanec si můžete dopřát i bez lepku. Stačí dodržet pár jednoduchých kroků a vláčný bochánek se vám povede stejně dobře jako z klasické mouky.

Mazanec jako věnec i mini mazance

Máte rádi klasiku, ale také máte chuť na něco trošku jiného? Zkuste si letos na Velikonoce upéct mazanec ve tvaru věnce nebo malinkaté mini mazance. Rodina bude nadšená!

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama