Hlavní obsah

Nejlepší velikonoční mazance. Kynutý a nekynutý, snadný tvarohový, máslový i bez lepku

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dozlatova upečený mazanec plný rozinek a posypaný mandličkami patří ke sladkým symbolům Velikonoc. A abyste si ho mohli upéct i vy, potřebujete správný recept. Z těch našich si určitě vyberete. Známe ty nejlepší na kynuté, snadné tvarohové, a dokonce i bezlepkové mazance. Který je váš favorit? Nemusíte skončit jen u jednoho.

Článek

Tradiční Velikonoce se neobejdou bez klasických dobrot. V Česku se na Zelený čtvrtek pečou sladké jidáše a na Bílou sobotu pak kynuté i nekynuté mazance a třeba také beránci.

Zlatavý máslový mazanec se tradičně pekl na Bílou sobotu, aby byl připravený k nedělní snídani. Vršek se nařezával do křížku na připomínku ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (a také proto, aby mazanec při pečení nepraskl). Ještě před snídaní na Velikonoční neděli se s ním hospodyně vypravily na mši, kde mu kněz požehnal a udělil svaté pomazání (odtud pochází i jeho jméno). Do pečení mazance se ale můžete pustit, i když je vám křesťanská symbolika vzdálená. Kulaté bochníky připomínající slunce se pekly dávno před rozšířením křesťanství na oslavu příchodu jara. Vybrali jsme pro vás několik ověřených receptů pro zkušené pekaře a pekařky i pro ty, co s pečením teprve začínají.

Kynutý mazanec

Kynutý mazanec namazaný poctivou vrstvou čerstvého másla a někdy i marmelády je doteď v mnohých rodinách tradiční velikonoční snídaní. Jak na to, aby se mazanec opravdu povedl?

  • Všechny ingredience včas vyjměte z lednice, aby měly před přípravou těsta stejnou pokojovou teplotu. Mouku vždy prosejte, mazanec díky tomu bude nadýchanější.
  • Nebojte se těsto osolit: na půl kila mouky nestačí malá špetka soli, s klidem přidejte alespoň čtvrt lžičky. Do těsta na mazanec smíchejte také nastrouhanou citronovou kůru, provoní ho a dodá mu svěžest.
  • Těsto pořádně prohněťte, až se bude odlepovat od stěn mísy. Nechte ho vykynout a poté ho na vále dobře propracujte a vytvořte jednotlivé bochánky. Před pečením je nechte na plechu pod utěrkou znovu kynout asi 20 minut.
  • Po vykynutí je důkladně potřete rozšlehaným vejcem a až poté nařízněte do křížku a posypejte mandlemi. Mazanec také můžete nastřihnout nůžkami.
  • Prvních 10 minut pečte na 190-200 °C, poté teplotu stáhněte na 160 °C a dopečte dozlatova podle velikosti bochánků.
  • Pečivo z kynutého těsta je nejlepší úplně čerstvé. Těsto na mazance můžete zadělat večer před pečením a nechat ho kynout pomalu přes noc v lednici.

Tvarohový mazanec bez kynutí 

Bojíte se kynutého těsta? Nevadí! I vy si můžete na Velikonoce upéct dokonalý mazanec. Tvarohové těsto je krásně vláčné a hrníčkový recept je zase velmi jednoduchý. Tak co, dáte si letos říct a osmělíte se?

Bezlepkový bramborový mazanec

Velikonoční mazanec si můžete dopřát i bez lepku. Stačí dodržet pár jednoduchých kroků a vláčný bochánek se vám povede stejně dobře jako z klasické mouky.

Mazanec jako věnec i minimazance

Máte rádi klasiku, ale také máte chuť na něco trošku jiného? Zkuste si letos na Velikonoce upéct mazanec ve tvaru věnce nebo malinkaté minimazance. Rodina bude nadšená!

Načítám