Hlavní obsah

Velikonoce: Velikonoční biskupský beránek

Hodnocení:
(217)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Jestli vás lehce dusivý piškotový beránek moc nebere a na pečení mazance se necítíte (nebo jste, jak už je v těchto dnech dobrým zvykem, nesehnali droždí), vyzkoušejte krásně vláčného biskupského beránka. S rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem je výborný.

Ingredience pro:
1 beránek
  • 100 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 1 špetka soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 hrst kandované pomerančové kůry
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst mandlí
Článek

Postup

Krok 1: Oddělte žloutky od bílků. Z bílků o pokojové teplotě ušlehejte tuhý sníh. Změklé máslo vyšlehejte se žloutky, cukrem, solí a citronovou kůrou do pěny. Zabere to asi 5 minut.

Krok 2: K máslu vmíchejte mouku, opatrně po částech zapracujte sníh a nakonec rozinky, kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru a nasekané mandle.

Krok 3: Těsto rozetřete do vymazané, nejlépe silikonové formy na beránka a pečte při 180 °C asi 30 minut, nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte chvíli vychladnout ve formě a vyklopte.

Krok 4: Po vychladnutí můžete beránka polít čokoládovou polevou nebo na něj jen uvázat mašli. Čokoládu na vaření můžete nasekat také přímo do těsta.

Tip: Pokud máte větší formu, raději množství surovin o polovinu navyšte.

Co nejraději pečete na Velikonoce? Mazanec, piškotového beránka nebo jidáše?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.