Článek
Postup
01.
Oddělte žloutky od bílků. Z bílků o pokojové teplotě ušlehejte tuhý sníh. Změklé máslo vyšlehejte se žloutky, cukrem, solí a citronovou kůrou do pěny. Zabere to asi 5 minut.
02.
K máslu vmíchejte mouku, opatrně po částech zapracujte sníh a nakonec rozinky, kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru a nasekané mandle.
03.
Těsto rozetřete do vymazané, nejlépe silikonové formy na beránka a pečte při 180 °C asi 30 minut, nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte chvíli vychladnout ve formě a vyklopte.
04.
Po vychladnutí můžete beránka polít čokoládovou polevou nebo na něj jen uvázat mašli. Čokoládu na vaření můžete nasekat také přímo do těsta.
Tip: Pokud máte větší formu, raději množství surovin o polovinu navyšte.
Co nejraději pečete na Velikonoce? Mazanec, piškotového beránka nebo jidáše?
Velikonoce
Velikonoce jsou svátkem jara i zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Letos vychází Velký pátek na 7. dubna, Velikonoční pondělí na 10. dubna 2023.
K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazance a beránka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života Ježíše Krista, jejich svátky vrcholí Velikonoční nedělí.
Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, které jsou nejlepší recepty z vařených vajec?