Hlavní obsah
3,3
(261)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V Česku se na Velikonoce tradičně pečou sladké dobroty. Beránek je klasika a rozhodně by během svátků jara neměl chybět na vašem stole! A dnes se zaměříme na beránka s tvarohem.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 beránka
Na beránka potřebujete:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 3 ks vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g mletých oříšků
  • máslo na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Na ozdobu potřebujete:
  • moučkový cukr
  • lentilky
  • rozinky
  • čokoláda
Článek

Postup

01.

V misce smíchejte mouku, cukr a oříšky a promíchejte. Pak přidejte máslo, tři celá vejce i tvaroh, případně kypřicí prášek a vyšlehejte hladké tekuté těsto.

02.

Směs nalejte do vymazané a vysypané formy na beránka (v případě, že máte silikonovou, můžete tuto proceduru vynechat) a dejte péct do rozehřáté trouby na 180 °C na zhruba 40 minut.

03.

Beránek by měl být na povrchu krásně zlatavý a špejle by po píchnutí do nejvyššího bodu beránka měla být suchá. Až beránek vychladne, opatrně ho vyklopte, pocukrujte a libovolně dozdobte čokoládou, rozinkami nebo lentilkami.

Jakého beránka pečete na Velikonoce vy? Co třeba zkusit letos beránka z piškotového těsta? A jestli hledáte inspiraci na velikonoční dekorace třeba na dveře či stůl, nebo další velikonoční recepty, najdete je v našem velikonočním speciálu.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara i zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Letos vychází Velký pátek na 7. dubna, Velikonoční pondělí na 10. dubna 2023.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života Ježíše Krista, jejich svátky vrcholí Velikonoční nedělí.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, které jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama