Hlavní obsah

Test grepových piv: Které to u nás vyhrálo?

Foto: Greta Blumajerová

Máte rádi ochucená piva? My jsme se dnes věnovaly těm grepovýmFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Také v letních horcích holdujete ovocným pivům? Dbejte na jejich výběr! Obsah ovocné šťávy je mnohdy zanedbatelný a výrobci sladí ledasčím...

Článek

Pivaři ze záplavy těchto jejich slovy „limonádiček“ omdlévají, jiní jásají – díky podstatně sladší chuti a také výrazně nižšímu obsahu alkoholu po nich zejména v horkých letních dnech sahá čím dál více lidí. Pijete ale pivo s ovocnou šťávou, nebo směs umělých barviv, aromat a sladidel? Na to vám dnes odpovíme s naší odbornicí na značení potravin Veronikou Křepelkovou.

V obchodech jsme náhodně vybraly 5 piv, která měla v názvu grapefruit nebo grep. Jako nejdůležitější hlediska hodnocení považujeme podíl piva, podíl ovocné šťávy a přítomnost umělých sladidel, sledovaly jsme i procenta alkoholu.

Gambrinus Šťavnatý grep

Míchaný nápoj z výčepního piva s příchutí grapefruitu. Obsah alkoholu 2,0 %. Pasterizováno. Baleno v ochranné atmosféře. Syceno oxidem uhličitým. Bez konzervantů.

Objem a cena: 0,5 l/20 Kč

Distributor: Plzeňský Prazdroj

Zakoupeno:Tesco

Složení: výčepní pivo světlé (voda, ječné slady, chmelové produkty), voda, fruktózový sirup, ovocná složka (grapefruitová šťáva z koncentrátu (19 %), pomerančová šťáva z koncentrátu (10 %), přírodní aroma, citronová šťáva z koncentrátu (5 %), regulátor kyselosti: kyselina citronová, pomerančový extrakt, přírodní barviva: koncentrát z mrkve a černého rybízu, stabilizátor: karubin). Obsah ovocné šťávy z koncentrátu v hotovém výrobku 4,5 %.

Popis:Při prvním čtení složení se dozvíte, že pivo obsahuje 19 % grapefruitové šťávy z koncentrátu, což může být lehce matoucí – na konci složení se dozvíte, že všechny koncentráty celkem tvoří 4,5 % celku. I při takovémto přepočtu je to ale největší množství v námi hodnocených nápojích (pokud tedy srovnáme ty, které podíl grapefruitové šťávy uvádí). Ve výrobku vítáme přírodní barviva a pouze 2 éčka, a to zcela neškodná E 330 (kyselinu citronovou) a E 410 (karubin).

Hodnocení: Výrobek od nás dostává dobré hodnocení za použití přírodních barviv a nejvyšší podíl přírodních šťáv, trochu mu to kazí lehce zmatečné označení, kolik ovocné šťávy v něm vlastně je. Za nás tedy dvojka plus.

Staropramen Cool Grep

Mix piva a ovocné šťávy. Obsahuje 100 % přírodní sladidlo z jihoamerické byliny stévia rebaudiana. Míchaný nápoj na bázi výčepního piva se sladidlem. Slazeno přírodně. Obsah alkoholu 2 % obj. Pasterováno.

Objem a cena:0,5 l/17,90 Kč

Výrobce: Pivovary Staropramen

Zakoupeno:Kaufland

Složení:pivo výčepní světlé (voda, ječný slad, ječmen, maltózový sirup, chmelové produkty), rekonstituovaná ovocná složka 50 % (voda, fruktózový sirup, citronová, grapefruitová a pomerančová šťáva z koncentrátu, kyselina: kyselina citronová, regulátory kyselosti: citrát draselný, mléčnan vápenatý, uhličitan hořečnatý, přírodní aroma, antioxidant: kyselina askorbová, sladidlo steviol-glykosidy (extrakt ze stévie), stabilizátory: karubin, pektin, barvivo: karmíny, CO2).

Popis:Tak tady „éček“ není zrovna málo: E 330 kyselina citronová, E 332 citrát draselný, E 327 mléčnan vápenatý, E 504 uhličitan hořečnatý, E 300 kyselina askorbová (vitamin C), E 960 steviol-glykosidy, E 410 karubin, E 440 pektin, E 120 karmíny. Výrobku budiž k dobru, že všechny použité látky jsou i skeptiky považovány za neškodné, i tak by to šlo určitě zmírnit (pro porovnání – například ve výrobku od stejného výrobce s názvem Staropramen Cool Hořký pomeranč je jich o 5 méně!). Maltózový sirup se do piva přidává, aby se zlevnila jeho výroba.

Hodnocení: Výrobek od nás za velké množství přídatných látek, maltózový sirup ve složce piva a absenci informace o % zastoupení grapefruitové šťávy dostává dvojku minus.

Samson grapefruit mix

Míchaný nápoj na bázi světlého piva ležák. Obsah alkoholu 2,5 obj. Pasterováno.

Objem a cena: 0,5 l/14,90 Kč

Zakoupeno: Kaufland (vyrobeno v Rakousku pro Pivovar Samson a. s.)

Složení: grapefruitová limonáda 52 % (voda, cukr, koncentrát z citronové šťávy 2,3 %, koncentrát z grapefruitové šťávy 1,4%, koncentrát z pomerančové šťávy 1,3 %, kyselina uhličitá, kyselina citronová, regulátor kyselosti: citrát draselný, laktát vápenatý, uhličitan hořečnatý, přirozené aroma z koncentrátů, stabilizátory pektin, karubin, antioxidant: kyselina askorbová), pivo světlý ležák 48 % (voda, ječný slad, upravený chmel, chmelový extrakt).

Popis: V tomto nápoji jako v jediném v našem testu nepatrně převažuje ovocná složka nad pivem. Zato grapefruitové šťávy zde najdeme pouhých 1,4 % ze zmiňovaných 52 %, v celém objemu je jí tedy jen 0,728 %! Použité přídatné látky jsou téměř totožné jako ty ve výrobku Staropramen Cool grep. Neobsahuje ale žádná umělá sladidla, což vítáme.

Hodnocení: Za nízký obsah grapefruitové šťávy a za hojné použití přídatných látek si výrobek příliš dobré hodnocení nezaslouží, budiž mu k dobru, že nepoužil umělá sladidla. Dostává od nás trojku.

Chipper grapefruit beer

Míchaný nápoj na bázi svrchně kvašeného pšeničného piva. Alkohol 2 % obj. Pasterováno. Stáčeno v ochranné atmosféře.

Objem a cena: 0,33 l/17,90 Kč (0,5 l/27,12 Kč)

Výrobce: Primátor a. s., Náchod. ČR.

Zakoupeno:Billa

Složení:svrchně kvašený světlý pšeničný ležák (voda, ječný slad, pšeničný slad, upravený žatecký chmel), rekonstituovaná ovocná složka 60 % (cukr, citronový koncentrát, grapefruitový koncentrát, kyselina: kyselina citronová, citronový extrakt, regulátor kyselosti: citronan draselný, laktát vápenatý, uhličitan hořečnatý, přírodní aroma, stabilizátory pektin, karubin, antioxidant: kyselina askorbová, barvivo: karmíny), CO2.

Popis:Spolu se Stephans Bräu grapefruit je v tomto nápoji použit svrchně kvašený světlý pšeničný ležák. Plus má výrobce za žatecký chmel, minus za to, že nám nesdělil, kolik procent grapefruitové šťávy výrobek obsahuje. Víme jen to, že obsahuje 60 % rekonstituované ovocné složky, v níž je převaha cukru. Body dolů musíme dát i za použití barviva E 120 (karmínů). Je pro vás skutečně důležité pít obarvené nápoje, nebo se obejdete i bez barvivem vytvořené červené?

Hodnocení:Výrobek od nás za absenci údaje o % zastoupení grapefruitové šťávy, použití barviva a dalších přídatných látek, oproti jiným nižšímu podílu piva a vysoké ceně dostává trojku. Jde to i lépe a levněji.

Stephans Bräu grapefruit

Míchaný nápoj na bázi nefiltrovaného pšeničného výčepního piva s příchutí grapefruitu, se sladidly. Alkohol 2,6 %. Pasterováno.

Objem a cena: 0,5 l/9,90 Kč

Zakoupeno:Kaufland (Země původu: Německo)

Složení:svrchně kvašené nefiltrované pšeničné pivo 50 % (pitná voda, pšeničný slad, ječný slad, chmelový výtažek, kvasnice), sycený grapefruitový nápoj 50 % (pitná voda, grapefruitová šťáva z koncentrátu 3 %, koncentrát citrónové šťávy, koncentrát pomerančové šťávy, regulátor kyselosti: kyselina citronová, oxid uhličitý, sladidla: cyklamát sodný, acesulfam–K , aspartam, sodná sůl sacharinu, přírodní grapefruitové aroma, přírodní aroma, stabilizátory: karubin, pektin; barvivo karmíny). * Obsahuje zdroj fenylalaninu.

Popis: Ovocná složka je u tohoto nápoje zastoupena v 50 %, pouhá její 3 % (a tedy 1,5 % z celku) tvoří grapefruitová šťáva z koncentrátu. Výrobek obsahuje také umělá sladidla, jejichž výskyt v tomto nápoji hodnotíme negativně. Přestože jsou považována za bezpečná, stále se objevují názory, které toto tvrzení zpochybňují. Sladidla mají několikanásobně vyšší sladivost než cukr a mnohým z nich doporučujeme se raději vyhnout. Musíme ale dodat, že jejich užívání je povolené.

Hodnocení:Tento výrobek původem z Německa od nás za umělá sladidla dostává čtyřku. Umělá sladidla jsou totiž sice levná, ale jejich umělá chuť mnoha lidem nechutná a hlavně mohou mít nepříjemné dopady na zdraví.

A jak piva s grepovou šťávou dopadla v celkovém hodnocení?

Pijete piva grepová, pomerančová či s jinými příchutěmi? A které vám chutná nejvíc?

Reklama

Související témata:

Načítám