Hlavní obsah

Cukroví ze zbylých bílků: Tipy na křehké kokosky, sladké pusinky, tradiční laskonky a mnoho dalšího

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se maraton vánočního pečení chýlí ke konci, v krabicích odpočívají rohlíčky (možná už jen polovina), linecké je slepené marmeládou a korpusy na ořechy a košíčky čekají na naplnění. To je čas, kdy je potřeba zpracovat i všechny zbylé bílky z lednice. 

Článek

Mnohé z nás touto dobou pomalu opouští radost z pečení a vyhýbáme se výrobě dalších drobných tvarů a pracnému zdobení. V lednici však po všech rohlíčcích a pracnách zbyly bílky, které je opravdu škoda vyhodit. Nejjednodušší způsob, jak je využít? Ve formě na srnčí hřbet upečte vánoční mandlové suchárky. S výraznou chutí ořechů a mandlí, nepřeslazené, hezky křupavé, ale hlavně opravdu rychlé a nenáročné.

Když vás ale nadšení neopouští, můžete se pustit i do složitějšího cukroví z bílků. Obecné rady, jak ušlehat pevný sníh, budete nejspíš znát, nezaškodí si je ale krátce připomenout:

  • sníh se nejlépe šlehá z bílků pokojové teploty
  • mísa i metličky šlehače musí být čisté a odmaštěné a do bílků se nesmí dostat ani kapička žloutku. Drobné částečky tuku (a žloutek ho obsahuje opravdu hodně) způsobují praskání vzduchových bublinek a sníh je pak téměř nemožné ušlehat
  • špetka soli a kapka něčeho kyselého (citronová šťáva, ocet) naopak šlehání bílků ulehčí
  • cukr nepřidávejte hned, ale až po částečném našlehání bílků a postupně po lžících
  • sněhové cukroví sušte při teplotě do 100110 °C, jenom tak zůstane krásně bílé

Zadáno pro začátečníky

Existuje několik více či méně komplikovaných způsobů, jak ušlehat sníh na pusinky. Pokud jste v kuchyni jako doma a máte svoji oblíbenou metodu, tento odstavec můžete přeskočit. Pokud se vám ale pořád nedaří sníh ušlehat a tvary se na plechu rozlézají (a když se vám konečně podaří pusinky upéct, tak se po hodině na vzduchu promění na podivnou lepkavou hroudu), čtěte dál.

V klidu zapomeňte na dlouhé šlehání nad párou nebo na výrobu cukrového rozvaru. Tyhle způsoby také fungují, pro začátečníky jsou ale zbytečně komplikované a zdlouhavé, a navíc je u nich velký prostor pro chyby. Dokonalý sníh se vám povede, i když zvolíte tu nejjednodušší cestu (mimochodem, tenhle postup používá v některých receptech i hvězda české kuchyně M. J. Sandtnerová).

  • Dodržte obecné rady (čistá a odmaštěná mísa, bílky pokojové teploty a bez kapičky žloutku, špetka soli).
  • Odvažte si potřebné množství moučkového cukru a prosejte ho, zhruba třetinu oddělte. Na dva plechy pusinek stačí 2 bílky a 140 g cukru, ten rozdělte na 50 a 90 g.
  • Použijte kuchyňský robot nebo ruční elektrický mixér. Sníh na pusinky je poměrně hustý a šlehá se celkem dlouho, běžný tyčový mixér ho neutáhne.
  • Začněte šlehat bílky. Až se vytvoří jemná pěna, postupně zašlehejte třetinu moučkového cukru. Šlehejte, dokud sníh nebude hustý, lesklý a hladký, trvá to poměrně dlouho. Až se za metličkami šlehače budou tvořit ostré vlny, které pěkně drží tvar, máte hotovo.
  • Přisypejte zbytek prosátého cukru a ten už jenom ručně vmíchejte do sněhu. V téhle chvíli můžete přidat i kokos nebo mleté ořechy.
  • Ušlehaný sníh přeložte do cukrářského sáčku a nastříkejte na plech vyložený papírem na pečení. Zvolna sušte v troubě předehřáté na 100–110 °C asi 45–60 minut, podle velikosti tvarů. Můžete sušit i víc plechů najednou, jenom je v průběhu sušení občas prohoďte. Hotovo máte, když jdou pusinky lehce stáhnout z papíru, jsou na dotek suché a šustivé.

Sladké pusinky

Sněhové pusinky milují hlavně děti: můžete si s nimi pohrát a vytvořit různé tvary, ozdobit je čokoládou nebo přidat pár kapek potravinářského barviva. Jenom nezapomeňte, že je musíte skladovat v suchu, jinak hrozí, že se začnou rozpouštět.

Pokud jsou pro vás sněhové pusinky příliš suché a sladké, zkombinujte je se šlehačkou a ovocem na způsob britského dezertu Eton mess. V klasické verzi se kombinují s jahodami, v zimním období můžete zkusit rozvar z mrazeného bobulového ovoce nebo citrusy.

S kokosem i ořechy

Ať už vypadají jako jednoduché střapaté hromádky, nebo jako luxusní dezert s podstavou z lineckého, krémem a kapkou džemu, kokosky patří mezi nejznámější a nejoblíbenější vánoční cukroví. A když místo kokosu použijete mleté ořechy, máte hned další druh navíc.

Na super rychlé kokosky dokonce nepotřebujete ani ty zbylé bílky: verze ze dvou ingrediencí funguje také spolehlivě.

A když se i o Vánocích chcete stravovat zdravěji, můžete zkusit některou z těchto verzí.

Z celých vajec

U některých druhů cukroví z bílků využijete i žloutky. Mezi oblíbené patří myslivecké knoflíky s ořechovým sněhem, londýnské řezy zase ušetří čas: po upečení je stačí nakrájet. Lineckému dodá sněhová pusinka švih a něžnou krásu.

Křupavé laskonky a makronky

I když nepatří mezi klasické vánoční cukroví, laskonky a makronky nesmí ve výčtu chybět. Koneckonců: zkuste upéct jejich mini verze, na slavnostní tabuli se určitě neztratí.

Další dobroty ze zbylých bílků

Těch pár bílků, které zbydou po výrobě těst, asi zvládnete zpracovat i před Vánoci. Pokud se tedy nepustíte do výroby vaječného likéru, po něm jich zůstává opravdu dost. Naštěstí se bílky dobře mrazí a i po rozmrazení z nich vyšleháte ukázkový sníh. Po novém roce se vám možná budou hodit recepty na to, jak s nimi naložit.

Tip: Na krabičku, do které bílky odkládáte, si napište jejich počet. Nebo si zapamatujte, že bílek z jednoho středně velkého vejce váží asi 30 g, až budete potřebovat konkrétní počet bílků, použijte váhu.

Načítám