Článek
Kynutou vločku můžete také naplnit ořechovou či skořicovou náplní.
Postup
01.
Oddělte bílky od žloutků. V zadělávací míse smíchejte mouku se sušeným droždím, cukrem a solí. Přidejte rozpuštěné zchladlé máslo a žloutky rozšlehané v mléce. Hnětacím hákem v robotu nebo ručně zadělejte těsto. To poté poprašte trochou mouky a nechte asi 90 minut kynout.
02.
Mezitím si připravte makovou náplň. V hrnci zahřejte mléko, a až bude horké, zamíchejte do ní mletý mák a cukr. Směs nechte prohřát a nakonec ji dochuťte povidly, rumem a zahustěte mletými piškoty.
03.
Vykynuté těsto rozdělte na tři díly. Každý rozválejte do kruhu o průměru 25 cm. Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj první vrstvu těsta. Pomažte ji polovinou makové náplně a položte na ni druhou vrstvu těsta a pomažte ji druhou polovinou náplně. Tu přikryjte třetí vrstvou. Teď na střed položte malé kruhové vykrajovátko nebo drobnou skleničku a nařízněte koláč na 16 dílů kolem dokola, ale nedokrojte až do středu. Každou dvojici dílů vedle sebe pak stočte směrem od sebe a konce přimáčkněte k sobě.
04.
Vločku nechte ještě asi 20 minut kynout na plechu a mezitím si rozehřejte troubu na 180°C. Povrch pomašlujte vaječným bílkem. Vločku pečte cca 30 minut a pak ji nechte zchladnout na drátěné mřížce.

Kynutá vločka s mákemFoto: Svatava Vašková



