Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Wow efekt zaručen! Navíc příprava téhle krásné vločky plné máku je snazší, než se zdá. S těstem se dobře pracuje a náplň můžete vyladit přesně podle své chuti.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
Na těsto
  • 440 g polohrubé mouky
    1
  • 70 g cukru krupice
  • 6 g sušeného droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 ks žloutků
    3
  • 180 ml mléka
    7
  • 50 g rozpuštěného másla
    7
Na náplň
  • 200 ml mléka
    7
  • 120 g mletého máku
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce povidel
  • 2 lžíce mletých piškotů
    1
    3
    7
  • 2 lžíce tuzemského rumu
Na potření
  • 2 ks bílků
    3
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Kynutou vločku můžete také naplnit ořechovou či skořicovou náplní.

Postup

01.

Oddělte bílky od žloutků. V zadělávací míse smíchejte mouku se sušeným droždím, cukrem a solí. Přidejte rozpuštěné zchladlé máslo a žloutky rozšlehané v mléce. Hnětacím hákem v robotu nebo ručně zadělejte těsto. To poté poprašte trochou mouky a nechte asi 90 minut kynout.

02.

Mezitím si připravte makovou náplň. V hrnci zahřejte mléko, a až bude horké, zamíchejte do ní mletý mák a cukr. Směs nechte prohřát a nakonec ji dochuťte povidly, rumem a zahustěte mletými piškoty.

03.

Vykynuté těsto rozdělte na tři díly. Každý rozválejte do kruhu o průměru 25 cm. Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj první vrstvu těsta. Pomažte ji polovinou makové náplně a položte na ni druhou vrstvu těsta a pomažte ji druhou polovinou náplně. Tu přikryjte třetí vrstvou. Teď na střed položte malé kruhové vykrajovátko nebo drobnou skleničku a nařízněte koláč na 16 dílů kolem dokola, ale nedokrojte až do středu. Každou dvojici dílů vedle sebe pak stočte směrem od sebe a konce přimáčkněte k sobě.

04.

Vločku nechte ještě asi 20 minut kynout na plechu a mezitím si rozehřejte troubu na 180°C. Povrch pomašlujte vaječným bílkem. Vločku pečte cca 30 minut a pak ji nechte zchladnout na drátěné mřížce.

Foto: Svatava Vašková

Kynutá vločka s mákemFoto: Svatava Vašková

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie14 491,93 kJ
Bílkoviny105,82 g
Tuky109,55 g
Sacharidy501,04 g
Sůl4,11 g
SAFA34,26 g
Vláknina43,52 g
Cukry147,27 g

Načítám