Hlavní obsah

Test ledových čajů: Které nejsou jen drahá voda?

Foto: Greta Blumajerová

Blíží se teplé dny, po kterém ledovém čaji sáhnout? To vám poradí náš dnešní test!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Ledové čaje s nejrůznější příchutí jsou velmi oblíbené. Také jako zákazník očekáváte, že v ledovém čaji najdete čaj? Mnohdy ne! Některé nápoje mají s tímto lahodným mokem velmi málo společného.

Článek

Na trhu najdete ledové čaje slazené přírodními cukry a potom také náhradními sladidly, jedná se například o sacharin, acesulfam K, aspartam nebo kyselinu cyklámovou. Všechno to jsou takzvaná éčka s poměrně vysokým stupněm škodlivosti, proto je lepší se těmto sladidlům vyhnout a vybírat si spíše výrobky, které tato náhradní sladidla neobsahují.

My jsme nakoupili 5 různých druhů ledových čajů a odvezli je do laboratoře. Srovnávali jsme především chuť a vůni, dále energetickou hodnotu a množství sacharidů a také nás zajímalo, zda se ledové čaje obejdou bez náhradních sladidel. Do hodnocení jsme také započetli cenu výrobku a množství obsažené čajové sušiny.

Ze zakoupených výrobků jen jeden jediný obsahuje náhradní sladidla, ovšem výrobce tuto skutečnost deklaruje na obalu. Ostatní výrobky tato náhradní sladidla neuvádějí, ale ani je nepoužívají, a to je určitě dobrá zpráva.

A jak testy dopadly? Tady jsou výsledky.

SAN TERRA ICE TEA PEACH

Objem a cena: 2 l/ 6,90 Kč, 1 l/ 3,45 Kč

Nealkoholický, nesycený nápoj ochucený s příchutí čaje a broskve se sladidly.

Složení:pitná voda, ochucující složka (aroma čaje a broskve, barvivo: amoniak – sulfitový karamel, antioxidant: kyselina askorbová), regulátor kyselosti: kyselina citronová, sladidla: acesulfam K, aspartam, cyklamát sodný, sacharin sodný, konzervanty: sorban draselný a benzoan sodný, extrakt z černého čaje (0, 010 %). Obsahuje zdroj fenylalaninu.

Výživová hodnota ve 100 ml: energetická hodnota 2 kJ /0,5 kcal, sacharidy 0 g

Výrobce: neuveden, pouze země původu Česká republika

Prodejce: Kaufland

Co ukázaly testy: Tento čaj je slazen náhradními sladidly – acesulfam K v množství 35,9 mg/kg, aspartam 46,5 mg/kg, kyselina cyklámová 126 mg/kg, sacharin 59,1 mg/kg. Sušiny obsahuje 0,27 g/100 g, sacharidů 0,25 g/100 g. Energetická hodnota toho ledového čaje je 5 kJ (1 kcal) ve 100 g. V senzorickém hodnocení byla chuť posouzena jako nevýrazná, příliš sladká a chemická. Vůně rovněž nevýrazná, jakoby zatuchlá. Jeden z nejhorších v testu.

Naše hodnocení: SAN TERRA ICE TEA PEACH dosáhl v našem testu na čtyřku. Je sice nízkokalorický, ale za to není vůbec chutný a obsahuje minimum čajové sušiny. Přemíra náhradních sladidel je přímo odstrašující. Sice žádné náhradní sladidlo ani zdaleka nepřekračuje povolený limit, přesto tato sladidla nelze nikomu doporučit. Množství chemie se odrazilo i v chuti, proto skončil tento ledový čaj mezi posledními. Jediným pozitivem je, že výrobce složení netají a zákazník si všechno může přečíst na obalu. Jedná se sice o nejlevnější výrobek, ale určitě je lepší si vybrat jiný a připlatit si.

TESCO ICE TEA Green Tea + Citrus

Objem a cena: 1,5 l/ 29,90 Kč, 1 l/ 19,93 Kč

Nesycený nealkoholický nápoj ochucený s extraktem zeleného čaje. Pasterováno.

Informace pro alergiky: Výrobek může obsahovat stopy suchých skořápkových plodů a arašídů.

Složení: voda, cukr, regulátory kyselosti (kyselina citronová, citrát sodný), výtažek ze zeleného čaje (0,09 %), fruktózový cukr, aroma.

Výživová hodnota ve 250 ml: energetická hodnota 70 kcal, sacharidy 17 g

Výrobce: neuveden, země původu Maďarsko

Prodejce: Tesco

Co ukázaly testy: TESCO ICE TEA Green Tea + Citrus neobsahuje skutečně žádná náhradní sladidla, sušiny v laboratořích našli 7,73 g/100 g, sacharidů 7,71 g/100 g, energetická hodnota tohoto ledového čaje je 131 kJ (31 kcal) na 100 g. V senzorickém hodnocení dopadl tento čaj spolu s ještě dalším výrobkem nejlépe. Byl nejlepší v parametru chuť, ta byla hodnocena jako svěží, citrusová, i když jednomu hodnotiteli připadala jako málo výrazná. Vůně byla hodnocena jako příjemně svěží, pouze jednomu hodnotiteli připadala umělá.

Naše hodnocení: TESCO ICE TEA Green Tea + Citrus získal u nás jedničku. Je chutný, bez umělých sladidel, prostě, není mu co vytknout. Zákazník si však musí uvědomit, že pokud pije tento ledový čaj, určitě by neměl držet například dietu, protože jde o kalorický výrobek. Jedná se sice o poměrně drahý výrobek, ale zákazník za své peníze dostává dobrou kvalitu.

Lipton Ice Tea Peach

Objem a cena: 1,5 l/ 34,90 Kč, 1 l/ 23,27 Kč

Ledový čaj s příchutí broskve

Bez konzervantů. Pasterováno, nesyceno.

Složení: voda, cukr, kyselina: kyselina citronová, extrakt z černého čaje 0,14 %, broskvová šťáva (0,1 %), aroma, antioxidant: kyselina askorbová

Výživová hodnota ve 100 ml: energetická hodnota 120 kJ/ 30 kcal, sacharidy 7,1 g, z toho cukry 6,9 g

Výrobce: Lipton – Unilever

Prodejce: Globus

Co ukázaly testy: V laboratořích se prokázalo, že výrobek Lipton Ice Tea Peach skutečně neobsahuje žádná náhradní sladidla, sušiny obsahuje 7,28 g/100 g, sacharidů 7,25 g/100 g, energetická hodnota tohoto ledového čaje je 124 kJ (29 kcal) na 100 g. Chuť byla většinou hodnotitelů posouzena jako kyselá a chemická. Vůni jeden hodnotitel označil jako nevýraznou.

Naše hodnocení: Lipton Ice Tea Peach získal v testu trojku. Jedná se o nejdražší výrobek ze všech testovaných, od kterého zákazník očekává především lahodnou chuť, a právě v tomto parametru zklamal. Pozitivní je, že výrobce správně uvádí energetickou hodnotu a také množství sacharidů. Zákazník je tedy objektivně informován a sám se může rozhodnout, zda výrobek zakoupí.

SITI Ice Tea peach

Objem a cena: 1,5 l/ 13,90 Kč, 1 l/ 9,27 Kč

Nesycený nealkoholický nápoj ochucený s extraktem černého čaje (1,2 g/l) s příchutí broskve.

Bez konzervantů. Pasterováno.

Složení: pitná voda, cukr, ochucující složka: aroma, broskvová šťáva z koncentrátu (0,2 % hm.), extrakt černého čaje (0,12 % hm.), regulátory kyselosti: citronan sodný, kyselina citronová

Výživová hodnota ve 100 ml: energetická hodnota 152 kJ /36 kcal, sacharidy 8,3 g

Výrobce: neuveden

Prodejce: Lidl

Co ukázaly testy: Ani ve výrobku SITI Ice Tea peach nenašli v laboratořích žádná náhradní sladidla. Sušiny naměřili 8,53 g/100 g, sacharidů 8,51 g/100 g, zjištěná energetická hodnota je 145 kJ (34 kcal) na 100 g. V senzorickém hodnocení dopadl tento ledový čaj velmi dobře. V parametru vůně byl na prvním místě, ta byla označena jako příjemná, čajová a svěží, v parametru chuti skončil SITI Ice Tea peach jako druhý. Chuť byla posouzena jako výrazná.

Naše hodnocení: SITI Ice Tea peach získal v našem testu jedničku. Jde sice o výrobek s nejvyšší energetickou hodnotou a nejvyšším obsahem sacharidů, ovšem výrobce tuto informaci uvádí na obalu, takže zákazník je správně informován. Jedničku si tento čaj vysloužil také pro svou vůni a chuť a v neposlední řadě také za svou cenu, protože jde o kvalitní a poměrně levný výrobek svého druhu. Z testovaných výrobků také obsahuje nejvyšší množství čajové sušiny.

Rauch Ice Tea peach

Objem a cena: 1,5 l/ 29,90 Kč, 1 l/ 19,93 Kč

Broskvový ledový čaj z černého čaje.

Složení: černý čaj (voda, extrakt černého čaje) cukr, ovocná šťáva z koncentrátu (1 % broskev, citron), regulátor kyselosti: citronan sodný, okyseleno: kyselinou citronovou, barvivo: karamel, aroma. Čajový extrakt: min. 1,2 g/l

Výživová hodnota: neuvedeno

Výrobce: RAUCH, Budapešť, Hungaria

Prodejce: Tesco

Co ukázaly testy: Tento výrobek neobsahuje žádné umělé sladidlo. Sušiny v laboratořích naměřili 7,96 g/100 g, sacharidů 7,94 g/100 g, zjištěná energetická hodnota je 135 kJ (32 kcal) na 100 g. Senzoricky tento výrobek dopadl průměrně. Většinou hodnotitelé nenašli žádné odchylky, pouze jednomu hodnotiteli se chuť jevila jako umělá citronová a vůně jako nevýrazná.

Naše hodnocení: Rauch Ice Tea peach si vysloužil trojku. Pozitivně hodnotíme druhé nejvyšší množství čajového extraktu, méně pozitivně, že výrobce neuvádí výživovou hodnotu, což by u nealkoholických nápojů a koncentrátů být mělo s výjimkou sodové vody. Na obalu sice není uvedeno, že se jedná o nealkoholický nápoj, ale nealkoholický nápoj to jistě je, a hlavně, pro zákazníka je zcela jistě informace o výživové hodnotě přínosem. Senzoricky tento poměrně drahý výrobek dopadl průměrně, a proto dostal průměrné hodnocení.

Doporučení na závěr

Náš test ukázal, že mezi ledovými čaji jsou skutečně rozdíly. Opět neplatí, čím dražší, tím lepší, i když těm úplně nejlevnějším ledovým čajům je skutečně dobré se vyhnout. Na druhé straně ty nejdražší ledové čaje dopadly pouze průměrně.

Kupované ledové čaje vás mohou osvěžit, některé z nich jsou i velmi chutné. Ovšem v případě, že bojujete s váhou, tak se jim raději vyhněte, protože v nich najdete poměrně dost kalorií.

Reklama

Související témata:

Načítám