Hlavní obsah

Test: Není všechno čaj, i když se to tak jmenuje

Foto: thinkstock

Pokud máte v hrnku čaj, můžete tam mít opravdu různorodé nápojeFoto: thinkstock

Reklama

Pyramida, sáček, květ, ale i granule a směsi, které opravdové čajovníkové listy vůbec neobsahují. Všemu tomuto u nás říkáme „čaj“. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Na to jsme hledali odpověď.

Článek

Existuje spousta variant „čaje“. Proto jsme se za vás porozhlédli po obchodech a připravili přehled nejběžnějších. Hledali jsme odpověď na to, co všechno může skrývat označení čaj. Ačkoli označení čaj patří správně jen výluhu z listů čajovníku, u nás se vžilo, že za čaj máme i výluh z ovoce a třeba i instantní výrobek. Našli jsme tedy několik příkladů, podívali se, co obsahují, jak se připravují a na kolik vás přijde jeden hrneček.

Foto: archiv redakce

Nakoupili jsme šest variant čajeFoto: archiv redakce

Kvetoucí čaj

Složení:Jde o ručně svázané mladé, a proto vysoce kvalitní lístky zeleného, černého nebo bílého čaje. Další součástí jsou bylinky, ale i květy chryzantém, karafiátů, růží, lilií, měsíčku a dalších.

Příprava:Květ zalijte asi 0,6 litrem 90 °C teplé vody – krásně vynikne ve skleněné konvici nebo větším hrnečku. Nechte stát 5–15 minut, dle návodu výrobce. Tato doba je závislá na použitých druzích čaje a ostatních surovin.

Cena a množství: 66,90 Kč/dva květy, asi 12 Kč za šálek

Hodnocení:Vzhledem k ceně je spíš pro výjimečné příležitosti. Je efektní na pohled a skvělý na chuť – většinou se zvláštní příchutí podle použitého květu. A jde opravdu o čaj, i když s příchutěmi.

Čaj ovocný, sypaný s příchutí brusinek a jahod

Složení:jablka, ibišek, bezinky, ostružiny, šípek, pomerančová kůra, jahodové aroma, brusinkové aroma, kousky jahod (0,75 %), brusinky (0,5 %).

Příprava:1–2 lžičky zalijte čerstvou vařící vodou a nechte alespoň 5 minut louhovat.

Cena a množství: 64,90 Kč/200 g, asi 1,60 Kč za šálek

Hodnocení:Výsledný nápoj má výraznou ovocnou chuť a barvu. Aby si „zasloužil“ svůj název, je chuť jahod a brusinek podpořena aromatem. Šálek má 6 kcal a 1 g cukru, což není mnoho, tudíž ho můžete popíjet i při dietě. Aromatizované čaje ale mohou obsahovat i cukr, na to pozor. Pokud bychom trvali na přítomnosti čaje, tedy listů čajovníku, pak tady nejsou vůbec.

Instantní čaj Lesní ovoce

Složení: cukr, glukóza, regulátor kyselosti: kyselina citronová, extrakt z ibišku 2 %, extrakt z arónie, sušené ovoce v prášku (ostružiny, jahody, maliny, černý rybíz, třešně) 0,1 %, přírodní aroma.

Příprava: Asi 20 g (4 lžičky) zalijte vroucí vodou.

Cena: 29,90 Kč/400 g – 20 dávek, přibližně 1,50 Kč za šálek

Hodnocení:Výrobce uvádí, že v jedné porci je 18,7 g cukru. Vzhledem k tomu, že na ni radí použít 20 g granulí, pak cukr tvoří celých 92 procent! Což je samozřejmě znát i na chuti – víc dojmů najdete zde. Nepřekvapí, že v něm nenajdete ani gram čaje, je to vlastně ochucený cukr.

Pyramidové sáčky, borůvky a ostružiny

Složení:květ ibišku, jablko, aroma, malina, kořen lékořice 5 %, ostružina 1%, borůvka 0,5 %.

Výrobce připojuje varování, že osoby s vysokým krevním tlakem by se měly vyvarovat nadměrné spotřeby lékořice.

Příprava: Sáček zalijte vroucí vodou, jeden sáček vystačí na 200 ml nápoje, nechte louhovat alespoň 5 minut.

Cena a množství:29 Kč/20 sáčků po 20 g, asi 1,50 Kč za šálek

Hodnocení:Z popisu složení není jasné, jaké aroma v čaji je. Pokud jsou suroviny seřazeny podle podílu ve směsi, pak borůvky a ostružiny, které jsou v názvu, již klasicky vlají na konci seznamu – v jednom sáčku je tedy 0,02 g borůvky a 0,01 g ostružin. I přes to v něm chuť borůvek dominuje. Čajovníkové listy směs neobsahuje.

Pickwick, borůvky se smetanou

Složení: jablečná drť, ibišek, aroma, kořen lékořice, kyseliny (citronová, vinná), šípek, borůvková vláknina (1 %), sušená smetana (0,5 %), rozpustný borůvkový džus (0,22 %).

Příprava: Sáček zalijte vroucí vodou a nechte ho 6–8 minut louhovat.

Cena:30 Kč/20 sáčků, 1,50 Kč za šálek

Hodnocení: Po tomto výrobku asi nesáhnou vyznavači klasické chuti, ale spíš ti, kteří mají rádi mléčné koktejly nebo zmrzliny s ovocem. Chuť je intenzivně cítit po borůvkách a jemně po smetaně. Lístky čaje v něm také nenajdete.

Aquila Tea.m, zelený čaj s příchutí citrónu

Složení:pramenitá voda, cukr, citronová šťáva, extrakt ze zeleného čaje 0,44 %, citronové aroma, kyselina citronová, konzervant: benzoan sodný, antioxidant: kyselina L-askorbová.

Cena a množství:18,90 Kč/500 ml, tedy 7,60 Kč na 200 ml

Hodnocení: Pokud si uděláte klasický čaj, má „sílu“, která odpovídá asi 1 % čajového extraktu na litr. V tomto případě je ho jen polovina. Pít velké množství tohoto nealka je záludné i proto, že obsahuje cukr a jeho kalorická hodnota je 130 kJ na 100 ml, tedy 650 kJ na půllitrové balení.

Jak si vybrat vhodný čaj?

Při výběru toho, co se u nás na trhu jmenuje čaj, si dobře prostudujte složení – některé jsou kalorické pasti, jiné sází dost na aromata. Jinak se můžete řídit chutí a čaj si dopřát i během diety.

Kvalitou čaje se zabývá i Česká zemědělská a potravinářská inspekce. Jak dopadlo její šetření v loňském roce? „Na stanovení reziduí pesticidů bylo odebráno 7 vzorků čaje a 5 vzorků koření. Pozitivní nález byl zjištěn u 3 vzorků čaje," uvádí Ing. Petr Schneeweiss ve zprávě kontroly cizorodých látek v potravinách.

Jaký čaj máte rádi a proč? Napište nám.

Reklama

Načítám