Hlavní obsah

Test opalovacích krémů: Pozor, tyhle vás neochrání!

Foto: isifa

Opravdu není jedno, čím se na slunci mažete!Foto: isifa

Reklama

Na opalovací přípravek, který nechrání, jak má, můžete natrefit v drogerii i lékárně. Nedostatky odhalil časopis dTest jak v oblasti ochrany před UVB zářením, tak před zářením UVA. Navíc kosmetická kvalita některých přípravků nepatří k nejlepším. Nespalte se hned při výběru krému na opalování. Známe výsledky testu, které vám s nákupem pomohou!

Článek

Časopis dTest

To, že v případě kosmetiky je zpravidla jedno, zda zaplatíte třicet, tři sta nebo tři tisíce korun, dokazuje takřka každý test. Buď nelze prokázat, že výrobky skutečně mají reklamou vychvalované zvláštní účinky, nebo drahé výrobky renomovaných značek „fungují“ stejně dobře jako výrobky za pár korun.

Střídmé slunění a pravidelné používání ochranných prostředků může snížit riziko pozdějšího vzniku rakoviny. Neplatí ale, že když se budete mazat opalovacím přípravkem od rána do večera, rakovinu nedostanete. V červenci loňského roku časopis dTest upozornil na přípravek Daylong Actinica. I když sliboval prevenci vzniku nádorů kůže, neposkytoval dostatečnou ochranu před UVA zářením. Tento opalovací přípravek není běžnou kosmetikou, ale zdravotnickým prostředkem.

Ani schválený zdravotnický prostředek nemusí zaručit stejnou nebo lepší míru ochrany před slunečními paprsky. Dokazuje to vedle zmíněného Daylongu i letos testovaný Dr. Müller Pharma PantheDerm solar. Opět drahý zdravotnický prostředek z lékárny, opět lákavá slova o prevenci nádorů, opět nedostatečná ochrana před UVA zářením. Platí proto naše upozornění: v lékárně sice za kosmetiku zaplatíte více a prodá vám ji prodavač v bílém plášti, ale ne nutně si kupujete něco lepšího.

Foto: thinkstock

Jaký krém používáte vy?Foto: thinkstock

Hlavní je správné používání

Sebelepší opalovací přípravek je k ničemu, pokud jej nedostatečně nebo špatně používáte. Bohužel v testu se ukázalo, že často v informacích pro spotřebitele chybí množství důležitých údajů. Navíc u mnohdy velmi drahé kosmetiky v češtině nalézáme jen malou samolepku, na níž není uvedeno prakticky nic. Na návod velikosti poštovní známky se omezili například dovozci kosmetiky Biotherm, Bioderma a Eco Cosmetics. Za nesmyslně vysokou cenu bychom očekávali větší snahu o spokojenost a informovanost zákazníka.

Zapomeňte na to, že vám vystačí padesátimililitrová tubička, to je spíše vzorek než skutečně použitelné množství. Na tělo průměrného dospělého je k dosažení požadované ochrany zapotřebí přibližně 36 g, to znamená šest čajových lžiček. Protože aplikaci je třeba pravidelně opakovat, lze říci, že takový Dermacol o obsahu 50 ml, který váží i s obalem 60 g, by nevystačil pro jednoho člověka ani na jeden den (kdyby ovšem poskytoval dostatečnou ochranu).

Nezáleží na formě opalovacího přípravku. Dlouhodobě nejpopulárnější jsou opalovací mléka. Důvody jsou nasnadě: jsou lehká, příjemná, a hlavně se snadno vstřebávají. Stále více jich je ve formě spreje, což je sice praktické, ale musíte si u nich ve vlastním zájmu dávat pozor na aplikaci správného množství, abyste se na slunci nespálili. Zapomeňte i na to, že vás opalovací přípravek vydrží chránit i poté, co se vykoupete. Na obalech se sice můžete dočíst, že prostředky jsou voděodolné, to je ovšem poněkud nepřesné pojmenování faktu, že dokážou chránit před slunečními paprsky po dobu pobytu ve vodě.

A jaké jsou konkrétní výsledky testu? Podívejte se na výběr 6 výrobků z 21 testovaných!

Dm Sundance / Transparentes Sonnenspray

Průměrná cena (Kč): 130

Objem (ml): 200

Hodnocení kvality: dobře (69 %)

Ochranný faktor: UVA i UVB ochrana dobrá

Sprej poskytujedobrou UVB i UVA ochranu, výborně se roztírá, příjemně voní, nezanechává bílé skvrny a nelepí.

La Roche Posay Anthelios Lotion Sun Sensitive Skin

Průměrná cena (Kč): 375

Objem (ml): 200

Hodnocení kvality:dobře (69 %)

Ochranný faktor: UVA i UVB ochrana dobrá

Opalovací mléko poskytuje vedle kvalitní UVA i UVB ochrany i dobrou kosmetickou kvalitu. Přípravek má příjemnou konzistenci, dobře se roztírá a nezanechává bílé skvrny.

Yves Rocher Protectyl Végétal Spray 3en1 Hydra Protection

Průměrná cena (Kč):445

Objem (ml):150

Hodnocení kvality:dobře (69 %)

Ochranný faktor: UVA i UVB ochrana dobrá

Opalovací mléko ve spreji poskytuje kromě vysokého ochranného faktoru také nejvyšší kosmetickou kvalitu v rámci testovaných přípravků. Mléko velmi příjemně voní, lehce se roztírá a rychle vstřebává. Navíc nelepí ani nezanechává bílé skvrny.

Amway Peter Island Sun Lotion

Průměrná cena (Kč): 620

Objem (ml): 250

Hodnocení kvality: nedostatečně (10 %)

Ochranný faktor:UVA ochrana dobrá, UVB ochrana nedostatečná

Opalovací mléko propadlo ve zkoušce UVB ochrany, proto i celkové hodnocení přípravku je nedostatečně. Přípravek se dobře roztírá, nelepí a po aplikaci zanechá příjemný dojem. Jeho vůně ale některým z testujících osob nevyhovovala.

Dermacol voděodolný ochranný krém na opalování

Průměrná cena (Kč): 160

Objem (ml): 50

Hodnocení kvality:nedostatečně (10 %)

Ochranný faktor: UVA ochrana dobrá, UVB ochrana nedostatečná

Také tento opalovací krém neposkytuje dostatečnou UVB ochranu, a proto propadl i v celkovém hodnocení. Jeho kosmetická kvalita je ale dobrá, krém se rychle vstřebává, příjemně voní a nezanechává bílé skvrny.

Eco Cosmetics Suntan Cream

Průměrná cena (Kč):380

Objem (ml): 75

Hodnocení kvality:nedostatečně (10 %)

Ochranný faktor:UVA ochrana nedostatečná, UVB ochrana dobrá

Ačkoli se jedná o nejdražší výrobek v testu (v poměru na 100 ml), přesto propadl ve zkoušce UVA ochrany a celkové hodnocení tedy bylo nedostatečně. Kosmetická kvalita byla vyhodnocena jako uspokojivá. Krém se hůře roztírá, může zanechat bílé skvrny a celkový dojem testujících z něj je pouze dostatečný.

Podrobné výsledky šesti uvedených výrobků naleznete zdarma na www.dtest.cz/opalovacipripravky.

Reklama

Načítám