Hlavní obsah

Letní dekorace do bytu i na chalupu!

Foto: Petr Makovička

Letní dekorace zvládnete hravě!Foto: Petr Makovička

Reklama

Také vždy obdivujete na návštěvách originální květinová aranžmá a říkáte si, že si musíte domů něco podobného pořídit nebo vyrobit? Pak se nechte inspirovat letošními moderními trendy pro letní sezonu. Ukážeme vám dokonalou dekoraci, kterou podle našeho videa hravě zvládnete!

Článek

Připravili jsme pro vás spolu s floristkou Vlastou Černou Rypáčkovou krásné dekorace nejen z aktuálních letních květů a trav, ale i v mořském stylu, který vám zachová vaše vzpomínky na dovolenou. Podívejte se na naše instruktážní video!

Trendy diktuje Holandsko

Nejen svět módy se pyšní každou sezonu novými modely, ale i ve floristice existuje jistý řád. „Základní trendy, které se odvíjejí od stylu bydlení, určuje Holandská květinová kancelář, a na každý rok jich vždy stanoví celkem osm. Teď v létě se květinové výzdoby řídí dvěma směry. Je to takzvaný prázdninový dům a něžná romantika,“ vysvětluje floristka.

Prázdninový dům

Bílé, ručně opracované nádoby, sklo, bělené větve i plavené barvené dřevo, exotické rostliny, písek, kamínky a mušle. To vše je typické pro dekorace v moderním extravagantním pojetí, které mají rádi hlavně lidé s vášní pro cestování. Tento styl se vyznačuje také hodně smyslnými výraznými barvami, jako je žlutá, oranžová i zářivě růžová. Proto jsou k aranžmá vhodné třeba květy exotické kurkumy, lilií, nerine a gloriózy. Na druhé straně lze použít i obyčejné české traviny, které utrhnete u každé silnice.

Foto: Petr Makovička

Dekorace ve stylu prázdninového domuFoto: Petr Makovička

Něžná romantika

Naopak druhý trend si oblíbí spíše domácí typy se smyslem pro rodinnou pohodu, zahradničení a staré věci, jako je třeba čajový servis po babičce nebo klasické polévkové keramické mísy. Proč je ale o nich řeč? Protože se dají patřičně využít místo váz a květináčů a dodají tak vaší výzdobě domu i chalupy jedinečné kouzlo. To podtrhnou něžné kvítky drobných karafiátů, růžiček, šeříku či hvozdíku, které nyní najdete běžně na zahradě. Nejlépe v pastelové růžové barvě.

Foto: Petr Makovička

Romantický trend třeba na chalupuFoto: Petr Makovička

Tři dekorace, které si sami vyrobte

Tipy na letní dekorace, které nám předvedla Vlasta Černá Rypáčková, si můžete vyzkoušet také doma. Podle návodu, který jsem si s naší videoreportérkou Péťou vyzkoušela v praxi, to určitě s trochou kreativity zvládnete také. Postupujte podle videa viz výše.

1. Hravá mísa

K vytvoření dekorace, která se hodí výborně na zahradní party, budete potřebovat kromě drobných květů bodláku a česneku hlavně malé barvené kostičky aranžovací hmoty oasis. Tu seženete v květinářstvích nebo ve floristických potřebách. Jedna kostička stojí většinou korunu, takže je na vás, kolik jich využijete. Výhodou je, že se dají použít vícekrát než jednou. Když je namočíte, opět je necháte usušit. Ovšem i ony mají svou životnost.

Rada navíc: Kostičky můžete v míse nahradit klidně i mušličkami, které nasypete do větší mísy teprve až po vložení té menší s ovocem nebo jiným letním salátem.

2. Barevná exotika

Moderní pojetí ve stylu holandského prázdninového domu se hodí určitě do světlých interiérů. Dominantní je zde velký květ exotické kurkumy, který stojí v běžném květinářství zhruba 100 korun, barvené plavené dřevo (asi 5 kusů za 30 korun) a filcová stuha (cca 40 korun za metr) z floristických potřeb.

Rada navíc: Kurkumu můžete klidně vyměnit za levnější variantu, kterou může být velký květ pivoňky nebo umělé květiny.

3. Mořská variace

Vzdušnost, lehkost a jemnost. Tím se vyznačuje poslední aranžmá, jež svou vertikální stavbou vynikne třeba na prázdné komodě. Hlavní roli zde zaujímají lilie v kombinaci s rozevlátými a „vlasatými“ travinami zasypané jemným pískem z pláží a mušličkami, popřípadě hvězdicemi.

Rada navíc: Pokud u vás vyhrála tahle kombinace a nedostanete se letos k moři, nahraďte písek z pláží klasickým pískem třeba z dětského pískoviště a mušličky i hvězdice zakupte v obchodě s dekoračními předměty. Krabička s 80 kusy vyjde v průměru na 80 až 100 korun.

Jestliže vás aranžování a tvorba interiérové výzdoby zaujala, inspiraci najdete i v našem předchozím článku Dekorace z růží, která vydrží!.

A kterou dekoraci vyzkoušíte vy?

Děkujeme za spolupráci floristce Vlastě Černé Rypáčkové ze serveru svatebnikytice.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám