Hlavní obsah

Tohle jsou mýty o nachlazení a chřipce

Foto: Thinkstock

Chřipka a nachlazení jsou dvě různé nemociFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ucpaný nos, škrábání v krku a prokašlaná celá noc. Něco se o vás pokouší – chřipka, nebo jenom nachlazení? Že tato dvě zdánlivě stejná onemocnění nejsou jedno a totéž, se přesvědčíte, jakmile poznáte pravdu o mýtech, které se tradují z generace na generaci.

Článek

Deštivé a chladné počasí je jako dělané, abyste chytli nějakou chřipku nebo se nachladili. Jakmile den „D“ udeří, budete se cítit fakt mizerně. Jak z toho ven? V hlavě se vám spustí kolotoč různých zaručených rad, které jste za svůj život posbírali. Čemu ale věřit, aby se vám konečně ulevilo?

1. mýtus: Chřipka je jen rýma

Omyl! Dokonce to nejsou ani příbuzní. Nachlazení a chřipka jsou způsobeny viry, ale různých kmenů. Je tedy těžké poznat, čím trpíte, ale tady jsou dva klíče:

Nachlazení přijde postupně. Zaprvé, je to bolest v krku, rýma, pak následuje kašel. Na druhé straně u chřipky vypuknou všechny symptomy najednou. Máte-li chřipku, určitě si naměříte i vyšší teplotu, ale nachlazení obecně horečka neprovází. Výjimkou jsou jen děti, u nich můžete naměřit vysokou teplotu i při minimálním nachlazení.

2. mýtus: Chřipka může zasáhnout i žaludek

Omyl! Chřipka může způsobit nevolnost, ale není to pravidlem. Obvykle, když vás bolí žaludek, je na vině další virus, bakteriální infekce, nebo jste jen něco špatného snědli.

3. mýtus: Chřipku dostanete z chladného počasí

Omyl, je to jen náhoda! Například vás na podzimní procházce zastihne pořádný déšť a vy se domů vrátíte zmrzlí a promočení na kost. Druhý den se můžete opravdu cítit pod psa, ale bylo by moc jednoduché házet vinu na matku přírodu. Kromě toho, že chřipkou můžete onemocnět hlavně v zimě, neexistuje mezi ní a klimatem žádná jiná spojitost.

Foto: Thinkstock

Na chřipku už existují léky, z nachlazení se musí dostat každý sám - snad s podporou vitaminu C...Foto: Thinkstock

„Chřipkové viry v zimě, kdy je nižší vlhkost vzduchu, lépe přežívají. A čím déle přežívají, tím se zvyšuje riziko chřipkových nákaz. Studený vzduch zatěžuje dýchací systém, který je náchylnější k infekcím,“ říká Jana Mrázová, lékařka z oddělení ORL, a dodává, že „je to virus, ne teplota vzduchu, co nás ohrožuje“.

4. mýtus: Z očkování proti chřipce dostanu chřipku

Omyl! Vakcína je vyrobena z neaktivních chřipkových virů, nákaza je tudíž vyloučena. Po očkování se sice může dostavit reakce, o které se domníváte, že se jedná o chřipku, ale věřte – chřipka to není. Očkování je dobrovolné, ale pokud jste alergičtí na vaječné proteiny, je pro vás vakcína tabu, jelikož neaktivní chřipkové viry pocházejí z vajec. Více o očkování se dočtete také v Očkování proti chřipce: Vyplatí se vám to zaplatit?.

5. mýtus: Být v místnosti s nemocným a dýchat tak stejný vzduch je riskantní

Pravda! Jestliže jste v jedné místnosti s někým, kdo kašláním a kýcháním šíří viry do vzduchu, můžete je vdechnout a nakazit se, ale není to až tak pravděpodobné. Horší a častější je, když si nemocný například při čtení novin kýchne do dlaní. Na novinách zůstanou bakterie, které tam přežívají až několik hodin. Stačí, když dostanete chuť si je přečíst také, a nevědomky si pak protřete oči nebo sáhnete na rty. Bakterie mohou oslavovat novou oběť. Přenosu bacilů zabráníte jedině tak, že budete dodržovat úzkostlivou hygienu. V období chřipek, ale i mimo něj, se vám vyplatí nosit v kabelce antibakteriální gel, k jehož použití nepotřebujete ani kapku vody. Stačí kápnout do dlaní, rozetřít a hotovo.

6. mýtus: Při nachlazení jíst a při chřipce hladovět. Jiný to zase zná naopak

Chyba – jíst musíte v obou případech! Lidé si nejsou jisti, kdy jíst a kdy hladovět. Ale to vůbec nevadí, protože je třeba jíst jak při nachlazení, tak i při horečce, a to i přesto, že je vám zle a nemáte chuť. Ale víc než na jídle záleží na pití. Pitný režim prostě dodržovat musíte, jinak si způsobíte dehydrataci. Když bojujete s virem, tělo potřebuje více tekutin než obvykle, protože ztrácí vodu kvůli slzení očí, výtoku z nosu a zvýšenému pocení. V podstatě je jedno, co pijete, ale hlavně toho musí být dostatek. Může to být voda, vývar, džusy i teplý čaj s citronem a medem. Pamatujte, že kdo nepije, trpí také zácpou. A jako by vám nestačila jedna choroba. Z tekutin se ovšem vyhněte kofeinu a alkoholu, ty tělo ještě více dehydrují.

Foto: Thinkstock

Jen dětem stoupá teplota i při nachlazení. Jinak je horečka průvodním jevem chřipkyFoto: Thinkstock

7. mýtus: Přírodní léky, jako například vitamin C, echinacea nebo zinek dokážou zabránit nebo dokonce vyléčit nachlazení

Omyl! Nic z toho není pravda. „Kdyby to bylo opravdu tak jednoduché," tvrdí Magdaléna Němcová z protiepidemického oddělení hygienické stanice, „nemuseli bychom po celém světě řešit chřipkové epidemie a další respirační choroby." Vitaminy mohou léčbu zkrátit, ale zinek jako minerál je pouze vhodným doplňkem stravy a echinacea je léčivka. Tělu sice žádný z nich neublíží, ale rozhodně vás nevyléčí. „Ovšem budete-li denně užívat nejméně 1000–2000 mg vitaminu C, můžete si léčbu z nachlazení zkrátit o jeden den," dodává hygienička Němcová.

Tip redakce: Vše o léčbě těchto neduhů i babské rady najdete ve článku Poznáte chřipku od virózy?.

8. mýtus: Nachlazení a chřipku vyléčí antibiotika

Omyl! Antibiotika ničí bakterie. Nachlazení a chřipka jsou způsobeny viry, které na ně nereagují. Je to jako dávat ruku do sádry, když se chcete zbavit bolesti hlavy. Pokud se k chřipce přidá zánětlivé onemocnění, například středního ucha, vedlejších nosních dutin, lékař vám může antibiotika předepsat a vy určitě ucítíte úlevu. Ale pozor! Čím častěji budete antibiotika užívat, tím si na ně organismus více zvykne a příště už nemusí zabrat.

9. mýtus: Při rýmě a chřipce je vše, co můžete udělat, čekat, až to přejde

Omyl i pravda! Nachlazení se může vyléčit samo, ale pro chřipku to neplatí.

Budete-li užívat lékařem předepsané antivirové léky na léčbu chřipky, jako například tamiflu nebo relenza, uzdravíte se rychleji a s celkově hladším průběhem. Ale léčbu musíte zahájit během prvních dvou dnů, kdy se objeví příznaky, později už ztrácejí smysl.

Na léčbu nachlazení žádný takový předpis neexistuje. Budete si muset vystačit s volně prodejnými léky, jako jsou třeba antihistaminika, léky proti bolestem, léky snižující teplotu. Ty lze užívat jak při léčbě nachlazení, tak i chřipky, pokud nechcete nebo nestihnete zajít k lékaři pro předpis. Další možností jsou domácí recepty, které používaly už i naše babičky.

10. mýtus: Nachlazení a chřipku vyléčí slepičí polévka

Tak trochu pravda! Kuřecí polévka má protizánětlivé vlastnosti, které mohou bojovat s nachlazením a chřipkou. V porovnání s kupovanou verzí je samozřejmě lepší ta od maminky, ale klidně stačí i hospodská. Léčebné schopnosti slepičí polévky jsou ale pouze relativní. Hlavně se musí jíst co nejteplejší, stoupající pára má pak blahodárný vliv na uvolnění ucpaného nosu. Jinak i slepičí vývar je tekutina, která pomáhá tělo hydratovat. A když nic jiného, tak s teplým žaludkem pocítíte i příjemnou úlevu.

A jak jste na tom vy? Sázíte na prevenci, nebo řešíte léčbu, až když nemoc udeří?

Související témata:

Načítám