Hlavní obsah

Vánoční úklid bez chemie? Jde to! Nejen s octem a sodou

Foto: thinkstock

Úklid bez chemie? Jde to!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční čas je nejen ve znamení shánění dárků a přípravy cukroví, ale pro mnohé je i o úklidu. Ten se bohužel neobejde bez investic do čisticích prostředků… Anebo, že by obešel? Lze to zvládnout bez nich?

Článek

Asi vám ani nemusíme říkat, že i čisticí prostředky podražily, a pokud se chcete opřít do předvánočního úklidu, tedy vzít to od stropu po podlahu, bude jich zapotřebí hodně a odrazí se to na účtence. Ale co kdybyste to chtěli zvládnout zcela bez chemie a velkých investic? Ono to totiž většinou jde. Poradíme vám, jak na to.

Jak a čím nahradit chemické čističe?

Máme pro vás přehled nejčastějších domácích prací a k nim jsme našli přírodní alternativu chemických přípravků. Ano, na trhu už jsou i ekologické varianty, ale ani ty nebývají nejlevnější, takže tentokrát to chceme zvládnout i bez nich.

1. Při ručním praní lze použít mýdlové vločky nebo obyčejné mýdlo – přírodní, nebarvené a neparfémované. Pokud mýdlové vločky rozpustíte ve vodě, pak můžete tento roztok použít i do pračky. Můžete si dokonce vyrobit i domácí prací sliz a prášek.

2. Občas byste měli „vyprat“, tedy vyčistit i pračku. Nemusíte kvůli tomu kupovat žádné chemikálie, stačí ji pustit na prázdno, ideálně na program s vyvářkou, a místo prášku nalít do bubnu asi půl litru až litr octa.

3. I místo aviváže vyzkoušejte přidat obyčejný ocet, stačí dvě lžíce do várky prádla, možná budete překvapeni, jak po něm prádlo voní. Pokud chcete vůni intenzivnější, pak do pracího roztoku přidejte pár kapek éterického oleje.

Foto: thinkstock

Vyprat lze i bez prášku a avivážeFoto: thinkstock

4. Chemické osvěžovače vzduchu můžete nahradit přírodními éterickými oleji, které dáte do aromalampy, ale třeba jen do vody ve zvlhčovači vzduchu na topení. Lze je nakapat i na prachový filtr vysavače nebo například do sušených květin ve váze. K dezinfekci a provonění vzduchu na toaletě a v koupelně lze použít i naředěný ocet. Které bylinky lze k provonění bytu použít?

5. Na připálené hrnce lze s úspěchem použít jedlou sodu. Soda má ostatně v domácnosti nepřeberné množství využití a měli byste ji mít po ruce i při čištění odpadů nebo mastných připálenin.

6. Na zaschlou špínu v troubě nebo na sporáku dejte trochu tekutého mýdla a nechejte odmočit přes noc. Pak ho jen setřete vlhkým hadříkem. Pokud během pečení zjistíte, že na dno trouby nakapal omastek, nasypte na něj sůl a pokračujte v pečení – až trouba vychladne, setřete sůl i se skvrnou vlhkým hadříkem.

7. Odvápnění varné konvice či jiného nádobí spolehlivě zvládne roztok z litru vody a asi dvou lžic kyseliny citronové, který necháte působit přes noc. Roztok můžete dát i do myčky na nádobí.

8. Skvrny od vody na dřevěném nábytku můžete odstranit měkkým hadříkem, na který dáte několik kapek olivového oleje s trochou soli.

9. Pomalované zdi nebo čáry na podlaze lze vygumovat obyčejnou bílou gumou, kterou si vypůjčíte ze školního penálu svých dětí.

10. Rtěnka a make-up pustí z bavlny i syntetiky lépe, když je potřete pleťovou vodou nebo alkoholem a vyperete. Skvrny od trávy, ale i červeného vína odstraníte tak, že je před vypráním potřete octem a žlučovým mýdlem.

11. Do toaletní mísy nalejte místo přípravku proti bakteriím a vodnímu kameni ocet. Lze na to použít i colu, která zůstala stát otevřená na stole a už nemá tolik bublinek na to, abyste ji chtěli pít. Ostatně i cola má v domácnosti mnoho využití.

Foto: thinkstock

K čistění trouby můžete použít sůl nebo mýdloFoto: thinkstock

12. Předměty z mosazi vyleštíte kašičkou z octa a soli, kterou na ně naneste, nechejte krátce působit a pak opláchněte a otřete do sucha.

13. Vyčistit sklokeramickou desku vám pomůže citronová kůra. Její vnitřní stranou potřete celou plochu, nechejte asi půl hodiny působit a pak otřete.

14. Konvičku či hrnek se skvrnami od kávy nebo čaje vyčistíte, když je naplníte horkou vodou a do ní nasypete prášek do pečiva. Po zhruba dvou hodinách ji vylejte a je hotovo.

15. Barvy vašemu koberci vrátíte, pokud ho přetřete hadrem namočeným do roztoku vody a octa. Můžete ho také posypat solí, kterou do koberce zašlapete, a pak vyluxujete.

16. Mytí oken také zvládnete bez chemie - věděli jste, že vám pomůže i pudinkový prášek nebo sůl? Máme pro vás spoustu přírodních tipů na nablýskaná okna!

Reklama

Načítám