Hlavní obsah

Jak vyprat plyšáky? Jde to i bez vody! Předem je zašijte a vynechte aviváž i sušičku

Foto: Rozhnovskaya Tanya, Shutterstock.com

Foto: Rozhnovskaya Tanya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chvíle, kdy děti odjedou na prázdniny k babičce nebo na tábor, je ideální na úklid pokojíčku a třeba i vyprání plyšáků. Jak to ale udělat, abyste je přitom nezničili?

Článek

Plyšové hračky děti milují: Objímají je, spí s nimi, berou si je na procházky, válejí je po zemi… Zkrátka je občas velmi zapotřebí plyšáky vyprat a zbavit nejen prachu a nečistot, ale i roztočů. Ale musí se to udělat tak, abyste je nepoškodili: Aby se nerozpadli a nezměnili tvar ani vzhled.

Patří plyšové hračky do pračky?

Většinu plyšáků můžete vyprat v pračce. Jestli to jde a jak na to, poradí výrobce. Jestliže má tedy hračka čitelný štítek, pak postupujte podle něj. Nejobvyklejší je praní na jemný program při nižší teplotě a také zákaz sušení v sušičce.

„Je-li plyšová hračka hodně znečištěná nebo je vyrobená ze speciálního materiálu, který vyžaduje zvláštní ošetření, zvažte, zda raději nevyužít profesionální služby čistírny. To platí i pro velké plyšáky, které doma nevyperete, ale velké profesionální pračky to zvládnou,“ radí Hanuš Zvolský ze sítě čistíren Cleany. Týká se to i hraček se speciální výplní nebo s ozdobami, které se mohou v pračce poškodit.

Jak vyprat plyšáka v pračce

  1. Překontrolujte, zda se plyšák nepáře ve švu, nemá uvolněné oči nebo jiné součásti. Jestliže ano, pak vše předem opravte, aby se stav praním ještě nezhoršil.
  2. Pokud to materiál vyžaduje, pak se pokuste hračku učesat.
  3. Plyšáka dejte do ochranného sáčku na prádlo, abyste zabránili poškození. Sáček nemáte? Před praním vložte hračku do povlaku na polštář a zapněte ho.
  4. Zvolte program na jemné praní a nízkou teplotu vody, přidejte prášek či gel na jemné prádlo. Vyvarujte se prostředků s bělidly a nepoužívejte aviváž. Ideální je prací prostředek na praní dětského prádla.

Jak vysušit plyšovou hračku

  1. Po vyprání nechejte hračku přirozeně uschnout na vzduchu. Ne přímo na slunci, přílišné teplo (třeba i v sušičce) by mohlo hračku zdeformovat. Po dobu sušení by měl plyšák ležet na rovném povrchu. Nevěšte ho na šňůru a nekolíčkujte, zdeformoval by se.
  2. Doba schnutí a sušení závisí na výplni, ale může to být i několik dní, takže hračky nezapomeňte otáčet, případně v nich načechrávat či protřepávat výplň, aby nehrozilo riziko plesnivění a „zasmrádnutí“.

Ruční praní plyšových hraček

Plyšáky můžete také prát v ruce. Nutné je to u kousků, u nichž se bojíte, že by pobyt v pračce nevydržely, nebo těch, které se do ní nevejdou. U těch příliš velkých zvažte, zda si s nimi vůbec poradíte například při máchání a zda je budete mít kam umístit po dobu schnutí. Možná by bylo šikovnější a bezpečnější obrátit se na čistírnu.

  • Plyšák by měl být během ručního praní nejen celý ponořený, ale musíte ho promačkávat, aby se voda dostala i dovnitř a odstranila vnitřní nečistoty. Dbejte na to, abyste plyšáka několikrát pořádně propláchli. Ždímejte ho opatrně, vodu z něj po kouskách vymačkávejte (můžete i v čisté utěrce či ručníku), rozhodně jím nijak nekruťte, mohli byste ho poškodit.
Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Většinu plyšáků můžete dát do pračky, ale pokud máte pochybnosti, tak je perte raději v ruce. Anebo se obraťte na čistírnuFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Čištění a dezinfekce plyšáků bez vody

Některým plyšákům voda nesvědčí: Jsou to třeba ti, kteří ukrývají uvnitř hrací strojek či elektroniku nebo obsahují polystyrenové kuličky. Ty potřebují údržbu suchou cestou. Metod, jak to zvládnout, je několik.

Pomocí mrazu: Abyste zlikvidovali roztoče, kteří se usídlili uvnitř hračky, potřebujete mráz. Pokud to jde, pak dejte hračku do igelitu a vložte na pár dní do mrazáku. „Roztoči v takto nízkých teplotách skutečně zahynou. Bohužel roztočové alergeny, tedy enzymy, které roztoči vypouštějí, se mrazem nijak nedeaktivují. Jsou tedy nadále schopné vyvolávat alergické reakce,“ upozorňuje šéfredaktor portálu ProAlergiky Michal Závacký. Do mrazáku nedávejte hračky na baterky a ty, které mají uvnitř elektroniku.

Pomocí jedlé sody: Plyšáka položte na velký papír nebo igelit a posypejte ho jedlou sodou a zapracujte ji i do „kožichu“. Pak nechejte několik hodin působit a následně vysajte hubicí vysavače.

Pomocí vlhkého hadříku: Pro hračky z háklivých materiálů, kde se bojíte zničení, zvolte šetrnou metodu: otírání povrchu navlhčeným hadříkem. Skvěle se na to hodí tzv. švédské utěrky, tedy hadříky z mikrovlákna, které přitahují špínu, dobře odstraňují nečistoty a není přitom nutné používat žádný čisticí prostředek. Jestliže pracujete s obyčejným hadříkem, pak lze použít vodu s trochou dětského šamponu. Vždy byste měli používat jen lehce navlhčený hadřík, aby nedošlo k promáčení materiálu.

Pomocí éterických olejů: Lze si pořídit také speciální sprej pro odstranění alergenů na bázi přírodních vonných olejů (eukalyptus nebo ylang ylang), které mají přirozené antialergenní vlastnosti. Na trhu najdete různé značky, vždy si přečtěte návod na použití.

Načítám