Hlavní obsah

Máta, meduňka i levandule: nejlepší bylinky, které byt zbaví zápachu, a ještě mají něco navíc

Foto: polinaloves, Shutterstock.com

Foto: polinaloves, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Máte pocit, že to u vás doma moc nevoní a rádi byste to změnili? Proti zápachu v bytě můžete použít řadu prostředků. Pokud nemáte v oblibě chemické osvěžovače vzduchu, můžete na to jít i přírodní cestou. Vaším spojencem se mohou stát bylinky.

Článek

Být patřičně zásoben bylinkami se vyplatí z mnoha důvodů. Pomáhají léčit mnoho zdravotních neduhů, přičemž používat je můžete jak vnitřně, tak zevně. Mnoho bylinek přijde vhod také při vaření nebo přípravě nápojů. A jsou i takové, které umějí pohlcovat pachy a zároveň krásně voní.

Bylinky, které pohlcují pachy

Zatočit se zápachem a provonět interiér vám pomůže celá řada bylinek, a to jak v čerstvé či sušené podobě, tak jako esenciální olej. Klasika je máta, která vzduch nejen příjemně osvěží, ale její vůně má navíc snižovat chuť k jídlu, což se před plavkovou sezonou může hodit. Výborná je také šalvěj, jež má i uklidňující účinky. Z kuchyňských bylinek dobře poslouží i tymián a rozmarýn.

Použít můžete také meduňku, podobá se mátě, ale je jemnější. Jestli máte radši sladší vůně, sázkou na jistotu je levandule a heřmánek. Z dobře známých bylinek funguje také mateřídouška nebo pelyněk. Z méně populárních stojí za to myrhabergamot a cedr.

Foto: StockphotoVideo, Shutterstock.com

Stačí jeden květináč na parapetu a získáte rychlou a levnou surovinu, s jejíž pomocí provoníte celý bytFoto: StockphotoVideo, Shutterstock.com

Bylinky do aromalampy

Aromalampa je nejjednodušší způsob, jak domov provonět bylinkami, a máte přitom vícero možností. Klidně můžete použít čerstvé snítky výše zmíněných bylinek – stačí je umístit do nádržky s trochou vody. Zapalte pod ní svíčku a nechte byliny louhovat a tekutinu postupně odpařovat. Vůně je příjemná a spíše jemnější. Chcete-li efekt zesílit a prodloužit, nastrouhejte do misky k rostlinkám trochu včelího vosku, který aroma podpoří.

Pokud chcete ještě intenzivnější vůni, pak sáhněte po bylinných extraktech či esenciálních olejích a jednoduše je přidejte k vodě. Obvykle stačí kolem tří až pěti kapek, v závislosti na velikosti místnosti.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nejlevnější aromalampy nestojí ani dvě stovky, a kdo chce, může si pořídit i parádní designový kousek Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vykuřování proti zápachu i špatné energii

V současnosti jsou stále populárnější vykuřovadla, která se už před tisícovkami let používala k různým náboženským obřadům a rituálům. Pořídit si můžete hotové vykuřovací svazky, případně si je vyrobit z nasbíraných bylinek. Svazek jednoduše zapálíte, necháte doutnat a můžete s ním postupně projít celý byt. K tomuto účelu je vhodná zejména bílá šalvěj, která by podle šamanského učení měla očistit domov od negativní energie a tím podpořit psychické zdraví. Můžete ale použít i heřmánek, řebříček, pelyněk, mátu, levanduli a další.

Jak na pach po vaření

Chcete se rychle zbavit obtěžujícího zápachu po vaření, třeba po smažení cibulky? Jednoduše v otevřeném rendlíku povařte své oblíbené aromatické bylinky anebo třeba citrusovou kůru. Použít můžete jak byliny čerstvé, tak sušené, které máte po ruce jako koření.

Reklama

Související témata:

Načítám