Hlavní obsah

Jak na skvrny od borůvek, zmrzliny nebo opalovacího krému? Pomůže sůl, jar nebo citronová šťáva

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákon schválnosti praví, že čím světlejší oblečení si na sebe vezmete, s tím větší pravděpodobností na něm vyrobíte velmi rychle skvrnu. V létě to bývá nejčastěji ta od zmrzliny, ovoce nebo šmouha od opalovacího přípravku. Jak je účinně odstranit?

Článek

V létě si častěji bereme jídlo do ruky, třeba na výletě, na dovolené nebo prostě jen proto, abychom si sedli na rychlou svačinu na lavičku v parku a užili si teplého počasí. Je tedy vyšší pravděpodobnost, že se šťáva z čerstvého ovoce, roztékající se zmrzlina nebo trocha džusu či ledové kávy ocitne na oblečení. Co v tom případě udělat?

Skvrny od zmrzliny

Když se vám to stane někde, kde můžete oblečení hned sundat, opatrně odstraňte zbytek zmrzliny a oblečení namočte do vlažné vody s mýdlem nebo práškem a asi po 20 minutách vyperte v pračce. Pokud si oblečení nemůžete sundat, odstraňte zbytek zmrzliny ubrouskem. Pak podložte poskvrněnou část oblečení kapesníčkem a lehkým ťupkáním vlhkým kapesníčkem odmočte a nechejte uschnout - doma ji pak posypte nebo polijte pracím prostředkem, nechejte působit a pak vyperte.

Skvrny od borůvek

Reagujte co nejrychleji. Můžete zkusit hned několik postupů: oblečení namočte do studené vody a skvrnu posypejte solí a velmi jemně čistěte kartáčkem. Až se vám podaří skvrny zbavit, vymáchejte znovu ve studené vodě a dejte vyprat. Místo soli můžete použít i směs kyseliny citronové a horké vody - 10 g kyseliny do litru vody. V tomto roztoku nechejte oblečení máčet přes noc a potom vyperte. Můžete ho také namočit do kyselého mléka do té doby, než skvrna zmizí - a pak vyprat. Skvrnu můžete pokapat i šťávou z citronu a jemně potírat a až bude pryč, celé oblečení vyprat. Stejný postup platí na všechny druhy ovoce a šťáv.

Skvrny od rajčat

Na ty platí bílý vinný ocet. Naneste ho na skvrnu pomocí houbičky na nádobí a jemně třete, dokud nezmizí nebo výrazně nevybledne. Pak nalijte nebo nasypejte prací prostředek, nechte ještě odmočit a poté vyperte. Při sušení vystavte místo, kde byla skvrna, sluníčku, to poslední stopy vyšisuje. Stejně postupujte, pokud si uděláte skvrnu od kečupu nebo barbecue omáčky.

Skvrny od kávy

Zásadní je čistit ji studenou nebo jen vlažnou vodou, horká by vše jen zhoršila. Většinou stačí rychle oblečení přemáchnout ve vodě, a pokud je pak skvrna stále vidět, pokapejte ji citronovou šťávou, nechejte alespoň 10 minut působit a opět přemáchněte ve studené vodě. Pak vyperte běžným způsobem.

Foto: Shutterstock.com

Kávu nikdy neodstraňujte horkou vodouFoto: Shutterstock.com

Skvrny od opalovacího přípravku

Klasickou letní nehodou jsou i skvrny od přípravku na opalování, které mohou nejen zabarvit, ale hlavně umastit. Na ty platí namočení do vody s trochou přípravku na nádobí, potření či posypání práškem či tekutým gelem na praní a následné vyprání. Zákeřné jsou skvrny, které se objeví i po vyprání - ty bývají do tkaniny už tak zažrané, že je opravdu těžké je odstranit. Ale nevzdávejte to. Opět na ně naneste prací prostředek, nechejte odmáčet a pak vyperte na maximální teplotu, kterou umožňuje daná textilie. Jestliže to nezabere, je čas svěřit to odborníkům v čistírně.

Skvrny od trávy a hlíny

Léto je ideální čas na piknik v parku nebo pobyt na břehu rybníka - a odtud si můžete přinést zelené skvrny od trávy. Naštěstí je lze většinou dobře zvládnout už při klasickém praní, ale je jistější je předtím opět namočit a zasypat nebo zalít pracím prostředkem a nechat odmáčet. Následné praní už by mělo vše vyřešit. Pokud jste na oblečení našli zaschlé kusy bahna, seškrábněte ho a pak vezměte oblečení pod sprchu, kde ho dobře propláchnete. Pak už stačí jen vyprat a je hotovo.

Načítám