Hlavní obsah

6 tipů, jak využít při úklidu aviváž

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Přidáváte aviváž do každého praní, abyste měli voňavé prádlo? Možná ale nevíte, že se dá použít třeba při mytí oken nebo praní koberců. A to není zdaleka všechno! K čemu všemu se aviváž ještě hodí? Budete překvapeni.

Článek

Základní úloha aviváže je během posledního máchání zbavit prádlo statické elektřiny. To je pak krásně měkké a snadno se žehlí. Navíc bývá často parfemovaná, takže je i příjemně voňavé. Napadlo vás někdy, jak by se tyto její vlastnosti daly využít i při úklidu domácnosti? Přečtěte si naše praktické tipy, co všechno dokáže aviváž.

1. Zatočí s prachem

Antistatické vlastnosti aviváže se dají skvěle využít při odstraňování prachu ze skleněných desek stolů, obrazovek a dalších lesklých povrchů. Stačí smíchat aviváž s vodou v poměru 1 : 4 a roztok nalít do lahve s rozprašovačem. Při úklidu trochu nastříkejte na čistý hadřík, otřete zaprášenou plochu a na závěr přeleštěte suchou utěrkou z mikrovlákna. Uvidíte, že na takto ošetřeném povrchu se prach bude usazovat mnohem pomaleji.

2. Odstraní skvrny od vody

Tvrdá voda zanechává na obkladačkách nebo dveřích sprchového koutu nepěkné mapy, které se špatně odstraňují. Práci si usnadníte, když povrch přetřete hadříkem namočeným v neředěné aviváži a necháte 10 minut působit. Pak otřete hadrem namočeným v čisté vodě a v případě potřeby ještě přeleštěte. Příjemným bonusem bude jemná vůně, která se uvolní v prostoru.

Foto: Apple_Mac, Shutterstock.com

Aviváž usnadní odstranění map od tvrdé vody na skleněném povrchuFoto: Apple_Mac, Shutterstock.com

3. Vyleští připálené nádobí

Nerezové povrchy a nádobí nechybějí skoro v žádné kuchyni, ovšem bez pěkného lesku to není ono. I s tím vám pomůže aviváž. Hrnce, pánve a další nerezové povrchy nejprve umyjte a osušte. Potom je přetřete hadříkem s trochou aviváže. Skvělé je, že tento prostředek také poslouží, když se vám podařilo připálit dno hrnců či pánví. Stačí jen nalít aviváž do hrnce a dovést k varu. Pak vařič vypněte, nechte asi hodinu působit a poté už připáleniny snadno odstraníte.

4. Umyje okna a zrcadla

Dobrou službu vám udělá aviváž i při mytí a leštění okenních skel nebo zrcadel. Odstraníte z nich nejen špínu, ale snadno je i vyleštíte, a to bez šmouh. Čisticí přípravek si připravíte tak, že smícháte aviváž s teplou vodou v poměru 1 : 2. Pak už jen pomocí hadříku plochu vyčistíte a přeleštíte suchou utěrkou z mikrovlákna.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Smícháním aviváže a vody si snadno vyrobíte přípravek na mytí okenFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

5. Zbaví sedačku a koberce zápachu

Máte chlupaté mazlíčky? Kobercům a čalouněnému nábytku jejich přítomnost moc nesvědčí – často se v nich drží chlupy i nepříjemný zápach. Polštáře a deky vyperete, ale co dělat s čalouněným nábytkem nebo velkým kobercem? Řešení je docela jednoduché. Pozvěte na pomoc aviváž. Smíchejte 2,5 litru vody s 200 mililitry aviváže, promíchejte a pomocí rozprašovače zlehka nastříkejte na koberec či čalounění. Spolehlivě se tak zbavíte zvířecího pachu.

Aviváž můžete přidat i do prostředku na tepování koberce. Přispěje k tomu, aby byl příjemně měkký, a pokud obsahuje umělá vlákna, přestane elektrizovat a při vysávaní zachytíte více chlupů než obvykle. Stejný postup vyzkoušejte při čistění látkové sedačky.

6. Provoní celý byt

V příjemně provoněném bytě se lépe žije, proto oceníte domácí osvěžovač vzduchu, který si rychle a snadno vyrobíte sami. A i zde využijete aviváž. Dokonce se zachováte úsporně, protože můžete využít zbytek přípravku, který ulpěl na stěnách lahve po vypotřebování. Stačí ji jen vypláchnout trochou vody a přidat jedlou sodu. Tyto ingredience promíchejte zhruba v poměru aviváž, voda, jedlá soda 1 : 2 : 2. Vzniklou směs nechte 15 minut odstát. Pak ji přelijte do lahvičky s rozprašovačem a podle potřeby použijte jako osvěžovač vzduchu.

Reklama

Související témata:

Načítám