Hlavní obsah

Velká prsa - velké problémy?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Velká prsa mohou život zkomplikovatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Mám velká prsa, mám malá prsa... Velikost prsou je pro ženy stejně citlivou záležitostí jako pro muže debata o rozměrech jejich penisu. Ačkoliv se většina žen trápí tím, že považuje svá ňadra za malá, jsou ale i ty z nás, které příroda obdařila poněkud více. Platí rovnice velká prsa, velké problémy?

Článek

Velká prsa od puberty

Hance narostla poměrně velká ňadra už v pubertě. „Bylo to hrozné, kluci na mě pořád koukali, pokřikovali na mě a občas se snažili i sáhnout...," říká Hanka. Prsa jí dorostla do velikosti 100 F! Velké problémy zažívala pokaždé, když si měla koupit cokoliv na sebe, o vybírání podprsenky ani nemluvě. Plastiku prsou zvažovala již dříve, ale jejímu příteli se velká prsa líbila a rozhodně jí zákrok rozmlouval. Po dětech a kojení se však situace rapidně zhoršila a Hanka se tak vypravila na kliniku plastické chirurgie...

Operace může být i bezplatná

Nám lidem je vlastní jedna vlastnost - málokdo je spokojen s tím, co má. Ale na rozdíl od majitelek malých prsou, které žene do změny motiv psychologický, tyto ženy mohou zažívat skutečné fyziologické důvody. Jedním z nejčastějších problémů je bolest zad. Často chodí shrbené, jednak protože se někdy za svá ňadra stydí a také kvůli váze, která jim na hrudi spočívá.

Pokud jsou vaše potíže s velkými prsy natolik závažné a obtěžující, můžete je řešit tzv. mammaplastikou. Má-li bolest zad skutečně původ ve velikosti poprsí, můžete být operována dokonce zdarma! K tomu je však třeba, abyste se dostavila k vašemu obvodnímu lékaři, který vás pošle na řadu vyšetření, včetně k reviznímu lékaři. Jestliže bude váš požadavek shledán jako oprávněný, pak budete zapsána na čekací listinu a později se zákroku podrobíte. Bohužel si takto nemůžete vybírat zařízení, operatéra, ani metodu.

Pokud však za zákrok zaplatíte (zmenšení prsou vás přijde na 25-70 000 korun), vybírejte pečlivě! Operace probíhá v narkóze a trvá kolem dvou až tří hodin. Hospitalizována budete tak dva až tři dny. Bohužel počítejte s tím, že operace prsou je dost zásadní a bolestivý zákrok, takže několik týdnů nebudete moci třeba plně zdvihat ruce.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vnadné ženy trpí bolestmi zadFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co na to plastický chirurg

Josef Kulhánek, plastický chirurg v pražském Asklepionu, doporučuje zákrok všem ženám, které mají problémy s krční a hrudní páteří: „Ženy s objemnými prsy často trpí také společensky, zejména zvýšenou pozorností okolí. Ke zdravotním důvodům krom obtíží s páteří patří zařezávající se ramínka u podprsenky, kožní obtíže ze zvýšeného tření kůže pod prsy a různé mykózy či kvasinkové infekce v tomto místě."

Následky prý nejsou nijak zlé: „Po zákroku zůstanou jizvy, které závisí na operační technice použité při zmenšení prsů. Jizvení je individuální a nelze vzhled konečných jizev předvídat. Operace obvykle nemá vliv ani na citlivost a erektilitu bradavek ani na možnost kojení. "

Dodržujte základní pravidla:

Pokud jste se svými prsy smířená a pod kudlu jít nehodláte, nezanedbávejte pár zásadních rad:

  • Nehrbte se!
  • Choďte plavat! Voda prsa nadnáší a vašim zádům výrazně ulevuje.
  • Nezanedbávejte nákup spodního prádla, vybírejte si takové, které vám bude skutečně dobře sedět.
  • Pokud sportujete, vybírejte spodní prádlo dvojnásob pozorně a nikdy nesportujte bez podprsenky.
  • Cvičte protahovací cviky na krční páteř a na záda.

Hlavně se nestyďte a buďte za to, čím vás příroda obdařila, šťastné. Velká prsa jsou sexy a v dekoltu se přece krásně vyjímají!

A co vy, milé čtenářky, zahalujete raději svá prsa? Nebo jste na ně naopak pyšná? Napište nám na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám