Hlavní obsah

5 rad, jak uklidit v lednici

Foto: Electrolux

I v ledničce musí panovat určitý řádFoto: Electrolux

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukliď ten nákup do lednice! Určitě si vzpomeneme, jak často už jsme takto úkolovaly své děti či drahé polovičky. Jenže vědí, jak správně skladovat potraviny v chladničce, a tuší, že třeba med nebo brambory tam vůbec nepatří?

Článek

Pořádek musí být! A to platí i pro chladničku. Tím, že budeme při skladování potravin dodržovat určitý řád, dosáhneme nejen toho, že se nebudou potraviny kazit, ale také snížíme spotřebu elektrické energie. Stačí dodržovat těchto pět základních pravidel pro skladování potravin v lednici!

1. Každý jogurt potřebuje prostor

První a velmi jednoduché pravidlo dodržuje jen málokterá z nás. Často to vypadá takto: máme vyskládané na poličce u jedné strany jogurty, u té druhé třeba máslo a margarín a prostředek zůstává volný. To je ale špatně. Potraviny by totiž měly být v prostoru umístěné rovnoměrně, aby mezi nimi mohl volně proudit chladný vzduch. Tím se správně zchladí a navíc s menší spotřebou energie, než když je máme nalepené u stěny.

2. Respektujeme teploty

Při ukládání věcí do chladničky bychom měly brát ohled i na to, že se v jednotlivých částech teploty liší. Přitom fyzikální zákon, že teplo se drží nahoře, a tedy že v lednici je nahoře o několik stupňů víc než dole, už neplatí. Díky různým „sloupům“, které rozvádějí vzduch po chladničce, to totiž může být i naopak. Je dobré se na to zeptat při nákupu lednice.

Na nejchladnější místo, nejlépe do takzvané nulové zóny, kde se teploty pohybují kolem bodu mrazu, dáváme syrové maso, ryby a uzeniny a také jogurty a hotová uvařená jídla. Teplota kolem pěti stupňů vyhovuje sýrům, mléku, vařenému masu, zelenině, zákuskům.

Nejteplejší místo, kde se teploty pohybují kolem deseti stupňů, je ve dvířkách. Sem dáváme marmelády a hořčice, máslo a nápoje. Ovoce a zelenina patří do oddělených zásuvek, ve kterých je také více stupňů než ve zbytku chladničky.

Foto: Miele

Každá potravina má své místoFoto: Miele

3. Správný obal pomůže

Další chyby se dopouštíme tím, že jídlo necháváme v původních obalech, v jakých jsme ho koupily. Jenže papírové pytlíky či igelitové sáčky nejsou často vhodné k dlouhodobému uchovávání. Platí to hlavně o mléčných výrobcích, které snadno natáhnou pachy jiných potravin. Krájené sýry bychom proto měly skladovat nejlépe v uzavřených krabičkách, případně v uzavřeném mikroténovém sáčku.

Přístup vzduchu by se měl také omezit k syrovému masu a rybám. I ty je proto dobré skladovat v uzavřených nádobách nebo igelitových sáčcích.

4. Ovoce v chladničce: ano, nebo ne?

Někomu se zdá dávat ovoce do chladničky zbytečné, jiné ho tam skladují běžně, protože déle vydrží. To je sice pravda, ale například u banánů může dojít k zčernání slupky. I když se to na chuti nijak neprojeví, ovoce nevypadá na stole lákavě. Pozor bychom ale měly dávat u nezralého ovoce, to do chladničky nepatří. Nejenže zde „nedojde“, ale navíc se změní jeho chuť.

5. Co do lednice nepatří?

Existují potraviny, které bychom do lednice neměly dávat vůbec. Jsou to například brambory, neboť se škrob v nich mění na cukr a chutnají nasládle. Stejně tak by se zde neměla skladovat cibule. Pokud sem dáme med, arašídové máslo nebo čokoládovou nutelu, budou se nejen hůř roztírat, ale také postupně ztratí svoji chuť.

Pozor tedy, až příště budou vaši nejbližší dávat nákup do ledničky, raději to po nich ještě zkontrolujte!

Reklama

Načítám