Hlavní obsah

Ze starého nové: Podlehněte retru!

Foto: Lavmi

Retro styl je stále oblíbenějšíFoto: Lavmi

Reklama

Rozhodly jste se po prázdninách nově zařídit obývací pokoj a jste trochu zklamané, protože současný moderní nábytek je tak trochu „na jedno brdo“? Podívejte se po něčem starším. Tím vás nechceme posílat ke kontejneru nebo do bazarů, ale doporučujeme retro styl.

Článek

Retro nábytek, ale i spotřebiče jsou zvlášť v posledních dvou až třech letech čím dál oblíbenější. „Je to určitě tím, že oproti modernímu nábytku je barevnější, hravější a vtipnější, proto ho velmi často volí hlavně mladí lidé a studenti,“ říká designér Ladislav Rendl a pokračuje: „A radost z něj mají i designéři, protože nemusejí vymýšlet nic nového a originálního a jen oprašují to, co se osvědčilo a líbilo.“

Co je retro?

Slovem retro se označují nové věci kopírující staré styly. Retro je tedy i třeba ložnice ve zdobném „ludvíkovském“ stylu stejně jako nábytek odpovídající svým vzhledem kolekcím z osmdesátých let minulého století (i když mnozí mají doma ještě původní zařízení z této doby).

Foto: Gorenje

I výrobci spotřebičů zachytili módu retroFoto: Gorenje

Ovšem to, co je v současnosti tak žádané, je retro styl vycházející z padesátých či šedesátých let minulého století. O této době se mluví jako o začátku moderny, kdy se vlastně změnilo téměř všechno. Významným mezníkem byla Světová výstava EXPO v Bruselu roku 1958, kde se nový styl představil a uspěl. Tam se poprvé objevil nábytek, který je oblíbený dodnes. Oproti původním masivním a mohutným kouskům se najednou začaly vyrábět mnohem odlehčenější a také menší pohovky, křesla či stolky. Ostré hrany nahradily obliny a tomu všemu dominovaly výrazné geometrické či květinové vzory. A hlavně nepřehlédnutelné barvy jako červená, oranžová či žlutá. V této době se například poprvé objevily i sedací vaky plněné drobnými kuličkami, které mnozí považují jako moderní nábytek „vynalezený“ před deseti či patnácti roky. V tomto období se také poprvé začal ve velkém používat plast. Tedy něco, co bylo do té doby nemyslitelné.

Foto: fritzhansen.com

Designéři se vracejí k osvědčeným tvarůmFoto: fritzhansen.com

Foto: Roca a ProtonI když vypadají jako staré, slouží jako novéFoto: LavmiInspirace padesátými léty je zjevnáJako starý jen vypadá

Retro nábytek však není „jako“ původní nábytek z té doby. Přebírá pouze vzhled starých věcí, technické provedení je ale stejné jako u moderních výrobků. Tedy pokud si koupíme retro troubu, bude vypadat jako padesát let stará, ale zároveň nám nabídne všechny moderní funkce, jako je samočištění nebo automatické pečení. Chladnička sice bude mít krásně vypouklá přední dvířka, ale za nimi bude ukrytý digitální ovladač teploty. Stejně tak skříňky vypadající jako padesát let staré, ale uvnitř jsou opatřené nejmodernějším kováním.

Jak ho používat?

Zaujal vás retro nábytek a uvažujete, že si takto zařídíte třeba obývací pokoj? Pozor, nebude to vypadat dobře! „Když už se pro něj rozhodnete, tak zařiďte stejně celý dům či byt. Platí, že jednotlivé místnosti a jejich zařízení by měly být navzájem sladěny,“ radí Ladislav Rendl. Ale nemusíme se bát, že bychom si pak doma připadaly jako muzeu. Máme totiž dvě možnosti. Buď nakoupíme vše v retro stylu, nebo zvolíme jen několik výrazných doplňků či solitérů a atmosféra bytu se tak změní také.

O retru se někdy mluví i jako o „vzpomínce na staré dobré časy“. Přeji vám, abyste na dobré časy jen nevzpomínaly, ale také je žily!

A jak se líbí retro styl vám? Zapojte se do diskuse pod článkem a podělte se o vlastní retro nápady!

Reklama

Načítám