Hlavní obsah

10 čajů, s kterými přežijete podzim lépe! Proti nachlazení, blbé náladě i na prohřátí

Foto: Marina Shanti, Shutterstock.com

Foto: Marina Shanti, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dny jsou nenávratně pryč a bůhví, zda se dočkáme nějakého babího léta. Podzimní chlad a vlhko se zažírají až do morku kostí. Co s tím? Co takhle zkusit nabrat pozitivní energii ze šálku dobrého čaje, ať už doma nebo v práci?!

Článek

Dny se pomalu krátí a brzy skončí i babí léto – osvěžující ovocné limonády už asi neoceníte, a tak nastává čajový čas! Podzimní nápoje na zahřátí jsou ideální především pro chladná rána a jejich příjemnou vůni oceníte po celý den. Čaj rozhodně nemusíte brát jen jako „něco pro zahřátí“. S jeho pitím se pojí množství obyčejů a rituálů, a pokud věnujete přípravě a konzumaci tohoto tradičního nápoje trochu času a vytvoříte si doma správnou atmosféru, uvidíte, že najednou se z „obyčejné horké tekutiny“ stane krásný zvyk, který si se svými blízkými zamilujete. Z jakých můžete vybírat?

Deset čajových tipů

  • Earl Grey - klasický černý čaj ochucený bergamotem je stálicí mezi znalci i čajovými amatéry – má totiž vynikající chuť a mimořádnou povzbuzující schopnost.
  • Černý čaj s karamelem - skvělá varianta pro podzimní měsíce – kousky karamelu navodí zvláště mlsounům příjemné pocity a zaženou chuť na čokoládu.
  • Čaj masala (masala chai) - pikantní čaj se směsí koření původem z Indie se podává s mlékem a prohřeje opravdu dokonale.
  • Africké rooibosy - tito příjemní večerní společníci neobsahují tein a v obchodech je najdete v mnoha příchutích – k podzimu se skvěle hodí ta s rakytníkem.
  • Bylinná směs proti chřipce - pomůže vám porazit příznaky nachlazení. Mezi mnoha existujícími variantami si jistě najdete tu svoji.
  • Kopřivový čaj - pomůže pročistit organismus, má dobré účinky při onemocnění močových cest, jelikož kopřivy podporují prokrvení a dovedou odstranit bakterie a plísně.
  • Zelený jasmínový čaj - jeho překrásná vůně navodí atmosféru pohody a příjemná chuť jasmínu potěší znalce i ty, kteří čaj pijí jen občas.
  • Zelený čaj matcha - nabídne zvláštní chuť a energizující účinky a ocení jej i milovníci kávy: silné dávkování může kávu nahradit a oživit tak alespoň dočasně pitný režim.
  • Ovocný čaj - jestli si chcete opravdu pochutnat, zkuste domácí pečený čaj připravený z pravého ovoce.

Ráno vsaďte na spolehlivost 

Večer si můžete dovolit usrkávat čaj z elegantního porcelánu či milé keramiky, ale ráno na takové radosti asi čas nebude. Ani tak se ovšem nemusíte vzdávat dobrého čaje, který vás patřičně probudí a nakopne. Jen se přizpůsobte situaci, vyměňte křehké nádobí za praktické a vezměte si svůj nápoj s sebou do práce!

„Na cesty vyžadujeme řešení odolnější a také praktičtější, nejlépe termosku a do města termohrnek – ten je ideální do auta nebo do MHD. Využívají k izolaci vakuum, které udrží nápoj dlouho horký nebo studený. Nezbytností je dokonale těsnící uzávěr – nikdo přece nechce, aby se mu čaj cestou vylil. Důležité je také jednoduché otevření, snadné mytí i možnost pít z kterékoliv strany,“ vysvětluje Jiří Klimsa, produktový manažer značky Tefal.

Aby nápoj dlouho hřál...

Foto: Tefal

Termohrnek Tefal Travel Mug je vyroben z kvalitní nerezové oceli 18/10 obalené silikonovým návlekem – snadno se drží a je dostupný v mnoha barvách. Uzávěr umožňuje otevření jednoduchým stisknutím a pití z jakékoliv strany. Cena od 649 KčFoto: Tefal

Foto: Husky

Termohrnek Husky Thermo Fresco má dvojitou konstrukci – izolace je zajištěna pomocí vakua mezi jednotlivými vrstvami. Pro lepší uchopení má anatomicky tvarované ucho a protiskluzový pogumovaný povrch. Cena od 249 KčFoto: Husky

Foto: Aladdin

Cestovní termohrnek Aladdin Flip-Seal v moderním designu je vyrobený z ekologického potravinářského materiálu eCycle, který je absolutně zdravotně nezávadný. Když doslouží, můžete ho vhodit do sběrného kontejneru na plast. Cena od 440 KčFoto: Aladdin

Foto: Sagaform

Termohrnek Sagaform Dot má nerezové čajové sítko. Díky dvojité stěně se teplota horkého nápoje nepřenáší na vnější povrch. Silikonové víčko zabraňuje nechtěnému vylití. Cena od 495 KčFoto: Sagaform

Foto: Thermos

Termohrnek Thermos Style má díky dvoustěnné vakuové izolaci dobré izolační vlastnosti. Je vodotěsný, snadno se otevírá i zavírá a padne do držáků nápojů v automobilu. Cena od 899 KčFoto: Thermos

Horký čaj stále po ruce

Foto: Tefal

Termokonvice Tefal Mambo jsou dostupné v několika barvách a matném či lesklém provedení. Mají vakuovou skleněnou nádobu, QuickTip pro snadné nalévání a navíc prodlouženou záruku na pět let. Cena od 399 KčFoto: Tefal

Foto: BergHOFF

Termokonvice BergHoff Cook&Co zaujme zajímavým, ale jednoduchým designem a pohodlným používáním. Vybírat lze z několika barev. Cena od 865 KčFoto: BergHOFF

Přípravě věnujte pozornost

Při přípravě čajového nápoje myslete na to, že každý druh vyžaduje jinou dobu louhování. U černých čajů to bývá tři až pět minut, u zelených jedna až čtyři minuty. Bylinkové čaje jsou úplně specifické a potřebují máčet mnohem delší dobu – přibližně čtvrthodinku. Rozhodující je i teplota vody. „Každý čaj si zaslouží jinou teplotu. Univerzální rada: čím je čaj světlejší, tím více chladíme vodu. Není až tak zásadní, jestli si ho připravujeme v konvičce, nebo jenom v hrnku, nebo zvolíme jakoukoli jinou nádobu,“ říká čajový mistr Jaromír Horák, ředitel a lektor Čajové školy na Kampě.

Moderní péče nápojům svědčí

Foto: Vitek

Termokonvice Vitek vám nabídne několik zajímavých funkcí: ohřev pod bod varu, opětovné ohřívání i zadržování tepla. Ukazatel naplnění konvice a bezpečné uzavírání víka také přijdou vhod. Cena od 1499 KčFoto: Vitek

Foto: Lamart

Termoska Branche je vyrobena z vysoce kvalitní nerezavějící oceli, která ji činí téměř nerozbitnou. Pojistkový mechanismus zabraňuje nečekanému otevření. Cena od 249 KčFoto: Lamart

Na jaký čaj míváte na podzim chuť vy?

Související témata:

Načítám