Hlavní obsah

Vyzkoušejte zelený čaj Matcha. Je chutný, zdravý a pomáhá při hubnutí

Foto: bunyarit; Shutterstock.com

Foto: bunyarit; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se zbavit nechtěných kilogramů, všechno si snadno zapamatovat a být plní elánu? Zapomeňte na kávu nebo energetické nápoje! Existuje něco mnohem lepšího a zdravějšího: čaj Matcha.

Článek

Možná jste už potkali někoho s plastovou nádobkou v ruce, jak z ní ucucává sytě brčálový nápoj. Mohl to být zelený ječmen nebo smoothie se sladkovodní řasou chlorellou. Stejně pravděpodobné ovšem je, že šlo o čaj Matcha, který si získává na popularitě nejen mezi nadšenci pro zdravou výživu.

Pečlivě vybírané lístky

Matcha je speciální japonský zelený čaj. Jedná se o běžný čajovník, který se ovšem pěstuje neobvyklým způsobem. Měsíc před očekávanou sklizní se zastíní tak, že na rostliny dopadá jen asi deset procent slunečního záření oproti ostatním keříkům. Tím, že dorůstají vlastně ve tmě, jejich listy začnou ve zběsilém tempu vyrábět zelené barvivo chlorofyl, což jim dodává nápadně smaragdovou barvu.

Sklizeň probíhá v květnu. Je nutné ji správně načasovat, protože lístky se nacházejí v optimálním stupni zralosti jen pár dní. V dnešní době se už většina čaje na světě sklízí pomocí strojů, ovšem lístky určené na čaj Matcha se stále otrhávají ručně. Přitom se sbírají jen ty zdravé, ideálně velké a výrazně zelené.

Meleme meleme Matchu

Čajové lístky se následně opatrně napařují, suší a třídí podle kvality. Potom se z nich odstraňují stopky a větvičky a nakonec se nakrájejí na drobné kousky. Další fází je mletí, kdy se přísně dbá na hygienické podmínky, a to pomocí žulových mlýnů. Ty se otáčejí velmi pomalu, aby se čaj zbytečně nezahříval, a neztrácel tak chuť. Jeden mlýnek za hodinu umele zhruba jen 40 gramů čaje, protože lístečky se rozemílají doslova na prach, na částečky o průměrné „velikosti“ asi pět až deset mikronů. Tím je dáno, že se v ústech doslova rozpouštějí.

Foto: NatashaPhoto; Shutterstock.com

Foto: NatashaPhoto; Shutterstock.com

Zvláštní chuť, unikátní složení

Díky specifickému způsobu pěstování, sklizně i zpracování má Matcha zcela nezaměnitelnou chuť. Na rozdíl od běžných zelených čajů, které bývají poměrně trpké, Matcha chutná jemně a nasládle. Ne každému ale zachutná na první napití. Než si tedy nakoupíte zásoby, raději si jej pořádně vyzkoušejte.

Zelené čaje tradičně patří mezi nápoje, které podporují štíhlou linii. Matcha však rozhodně nemá konkurenci, co se týče zdraví prospěšných látek. Obsahuje značné množství chlorofylu, který pomáhá odbourávat těžké kovy z těla. Je vhodná pro diabetiky, protože snižuje a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Rovněž je zdrojem minerálů, zejména železa, vápníku, draslíku a zinku.

Skutečným unikátem je aminokyselina L-theanin. Ta pomáhá zklidnit mysl, zlepšuje soustředění, paměť i náladu. Jeden hrnek čaje Matcha prý dokáže člověka nabudit i na několik hodin.

Zamíchat a je hotovo

Na rozdíl od běžných zelených čajů, které se louhují v horké vodě, se Matcha jen důkladně rozmíchá v teplé vodě a výsledkem je jakoby našlehaný zelený nápoj. I proto má tak silné účinky a výraznou chuť.

Tím ovšem využití čaje Matcha zdaleka nekončí. Můžete ho přidávat do spousty nápojů i pokrmů. Smoothies, zmrzliny, dresinky na salát, ale také sušenky, pudinky, kaše nebo raw tyčinky, v tom všem se výrazná nasládlá chuť a svěží zelená barva skvěle uplatní. Často se také přisypává do nejrůznějších dortíků, lívanců, muffinů nebo cukroví. Ostatně, i po Vánocích si můžete podle našich receptů připravit laskominy s oříšky, semínky a ovocem.

Jedinou nevýhodou čaje Matcha pro kuchyňské využití je jeho vyšší cena, která je ale úměrná složitosti jeho pěstování a výroby. Jako zpestření si ho ale určitě může čas od času dopřát prakticky každý.

Načítám