Hlavní obsah

Milujete ovocné čaje? Připravte si je doma z přírodních surovin!

Foto: racorn; Shutterstock.com

Máte rádi ovocné čaje? A co takhle opravdu ovocné, tedy s kousky jablek, švestek, hrušek, hroznového vína…Tak právě pro vás máme tři skvělé podzimní recepty. Jsou jednoduché, chutné, a navíc zužitkujete sezonní dary přírody.

Článek

Pokud váháte, co s čím zkombinovat, i v tom vám poradíme. K přípravě čajů se totiž hodí nejen ovoce, ale také šípky, arónie lidově zvaná černá jeřabina nebo peckovice rakytníku řešetlákového.

Podzimní úroda je zvlášť bohatá na vitamin C. Příroda to dobře vymyslela, protože právě v tomto období ho náš organismus moc potřebuje, aby se obrnil proti nejrůznějším virózam. Sice se pečením část účinných látek zničí, ale další prospěšné jako vláknina či minerály zůstanou, a navíc u domácích ovocných čajů přesně víte, co pijete. Oproti některým kupovaným jsou ty naše bez barviv, konzervantů či umělých sladidel.

Pokud čaj nebudete doslazovat vůbec, je vhodný i pro diabetiky. Pak ale doporučujeme ještě horké skleničky nejen obrátit dnem vzhůru, ale krátce je povařit. Přece jenom, přidaný cukr směs konzervuje. Skleničky sterilujte do půlky ponořené do vody, kterou zahříváte na teplotu 80 °C po dobu deseti minut.

Jednoduché a výborné

Švestkový pečený čaj

Potřebujete: 1,5 kg vypeckovaných švestek, 2 hrsti plodů rakytníků, 2 očištěná jablka, 2 svitky skořice, vanilkový lusk, 500 g třtinového cukru

Postup: Švestky a jablka nakrájejte na kostičky a rozložte do hlubšího pekáče. Přidejte skořici, vanilkový lusk a cukr. Promíchejte a pečte zhruba 45 minut až hodinu na 175 °C, dokud ovoce není měkké. Ještě teplou směsí naplníte skleničky, které důkladně zavřete, postavíte na víčko a necháte vychladnout.

Tip: Trhání plodů rakytníku, jehož keř má nepříjemné bodliny, si usnadníte tím, že větvičky umístíte do mrazáku. Po dvou až třech hodinách půjdou bobule snadno oklepat.

Foto: zoryanchik; Shutterstock.com

Přidejte šípky

Potřebujete: 3/4 kg očištěných jablek, 3/4 kg očištěných hrušek, 3 pomeranče, 2 hrsti šípků, 2 svitky skořice, 2 hvězdičky badyánu, 8 hřebíčků, 500 g třtinového cukru

Postup: Pomeranč vydrhněte pod horkou vodou, jelikož ho budete krájet i s kůrou. To ovšem záleží na vás, můžete ho i klasicky oloupat. Ostatní ovoce také nakrájejte na kostičky. Šípky omyjte a zbavte stopek. Směs jablek, hrušek, pomerančové dužiny a šípků promíchejte s cukrem a kořením. Vše pečte v troubě předehřáté na 175 °C doměkka, tedy přibližně 45 minut. Rozlijte do čistých sklenic, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru.

Tip: Šípky jsou zásobárnou nejen vitaminu C, ale také A, K a skupiny B. Aby se v čaji zachovaly co nejvíc, přidejte šípky až deset minut před dopečením. Při přípravě nápoje pak plody v hrníčku lehce rozmáčkněte, tím se jejich obsah uvolní. Samotné šípky ovšem nevyjídejte, drobná semínka by vás mohla dráždit ke kašli.

Čaj s arónií

Foto: Chamille White; Shutterstock.com

Potřebujete: 1 kg očištěných jablek, půl kila vypeckovaných švestek, 2 hrsti arónií, 1 hrst hroznového vína (případně rozinek), 2 svitky skořice, 5 hřebíčků, 2 hvězdičky badyánu, 500 g třtinového cukru

Postup: Jablka a švestky nakrájejte na kostičky. Spolu s ostatními surovinami dejte do pekáče a důkladně promíchejte. Vše pečte v troubě doměkka 45 minut až hodinu při teplotě 175 °C. Po naplnění skleničky obraťte dnem vzhůru.

Tip: U této kombinace je cenná vláknina, kterou dodají jablka. Minerály a antioxidanty zase poskytne arónie. Získáte tak kombinaci pro ozdravení trávicího ústrojí a také vám posílí imunitu.

Pečený čaj oceníte zejména v chladných měsících, stačí směs zalít a vychutnávat. Můžete jím potěšit i někoho blízkého jako jedlým dárkem. Navíc se při přípravě vůbec nemusíte striktně držet doporučených kombinací. Je to čistě na vás. Měli byste ale dodržovat zásadu, že na dvě kila ovoce patří přibližně půl kila cukru – nejen kvůli chuti, ale i konzervaci. Nepřidávejte banány, svoji strukturou se pro pečení nehodí. Pokud je čaj určený výhradně pro dospělé, můžete do něj přidat deci rumu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama