Hlavní obsah

10 letních tipů, jak ušetřit na provozu ledničky

Foto: Miele

Úsporná chladnička bude šetřit vaše peníze jen tehdy, když s ní budete správně zacházetFoto: Miele

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investovali jste raději o něco víc peněz do chladničky s nízkou spotřebou energie, abyste nemuseli platit tak vysoké účty za elektřinu, a po roce máte pocit, že vás výrobce podvedl? Jestliže se účet za elektřinu moc nesnížil, zkuste nejdřív hledat chybu u sebe. Zde je 10 největších, kterými se zvyšuje její spotřeba energie.

Článek

Orientujete se při nákupu spotřebičů údaji na energetickém štítku, abyste ušetřili maximum peněz za jejich provoz? Doma vás pak může čekat zklamání, když přijde účet za elektřinu, a očekávaná úspora nikde nevidět. Příčiny mohou být dvě. Buď jste měli smůlu a pořídili si takový typ, kde – jak potvrdil i mezinárodní test chladniček – výrobci uvádějí špatné údaje, nebo se stala chyba na vaší straně. Údaje o spotřebě se totiž měří v laboratoři a doma často stojí přístroj ve zcela jiných podmínkách. Zkuste se jim co nejvíce přiblížit a dodržujte těchto deset tipů:

Tip 1: Pozor na orientaci kuchyně!

Pokud máte orientovanou kuchyň na jih či západ, dejte pozor, kam chladničku stavíte. Venkovní teplota samozřejmě ovlivňuje spotřebu uvnitř. Bude-li stát naproti oknu a teploty kolem ní se v parném létě vyšplhají na více než čtyřicet stupňů, na elektroměru to poznáte. Z tohoto důvodu se chladničky řadí do takzvaných klimatických tříd, nejvíce z nich seženete ve třídě N, která doporučuje rozmezí 16 až 32 stupňů, SN pak je vhodná pro 10 až 32 stupňů.

Tip 2: Najděte jí správné místo

Snažíte se v kuchyni využít každý centimetr místa a výklenek, tak chladničku umístíte do něj? Bude vás to stát nemalé peníze. Jak zboku chladničky, tak samozřejmě na zadní straně by mělo zůstat pět až deset centimetrů volného místa, aby zde mohl proudit vzduch a výměník se správně ochlazoval. Výjimkou jsou pak vestavné chladničky, které mají odvětrání umístěné jinde, a tak jim uzavření do těsné skříňky nevadí.

Foto: Gorenje

Příliš dlouho otevřená lednice spotřebuje spoustu energieFoto: Gorenje

Tip 3: Obdivujte ji raději jen zvenku

V mnohých domácnostech je to ten nejtěžší úkol. Přesvědčit ostatní, že chladnička není televize, aby u ní seděli dlouhé hodiny, protože spotřeba se zvětšuje častým a dlouhým otevíráním. „Mohou v tom ale pomoci typy se zvukovou signalizací, která se spustí, jakmile teplota uvnitř chladničky vzroste na určitou hranici, a tím nepřiměřeně roste i spotřeba energie. Tato funkce upozorní například i na to, když chladničku špatně dovřete,“ říká Stanislav Vyjdák ze společnosti Electrolux.

Tip 4: Zvolte optimální teplotu

Nepřehánějte to s chlazením a nastavte si optimální teplotu uvnitř, u současných spotřebičů to jde s přesností na jeden až dva stupně. „Pro provoz v chladničce stačí plus pět stupňů, v mrazničce pak osmnáct pod nulou. Snížení teploty o dva stupně znamená zvýšení spotřeby energie o patnáct procent,“ varuje Jurajk Krivošík z nezávislého Střediska pro efektivní využívání energie SEVEn.

Tip 5: Dbejte na pravidelné odmrazování

Námraza silnější než tři milimetry zvyšuje spotřebu energie až o 75 procent. Pokud tedy nemáte přístroj, který si s ledem poradí sám, nezapomeňte chladničce věnovat patřičnou péči. I když je pravda, že systém samoodmrazování také spotřebuje určitou energii na svůj provoz – běžně je však seženete i v úsporných třídách A+ či A++, které ušetří tisíce–, stále je to méně, než když se na stěnách vytvoří námraza, kterou musíte pracně odmrazovat.

Tip 6: Pozor i na osvětlení

„Na spotřebě energie se projevuje i způsob osvětlení, je rozdíl, zda máte uvnitř klasickou žárovku, nebo mnohem úspornější LED diody,“ nabízí další rozdíl Stanislav Vyjdák.

Foto: AEG

Zbytečně nízké teploty uvnitř neprospívají ani potravinám, ani vaší peněženceFoto: AEG

Tip 7: Užitečné funkce jsou k nezaplacení

Velmi užitečné jsou i funkce jako například holiday, která dovoluje v době, kdy jste například na dovolené nebo prodlouženém víkendu a nemáte chladničku plnou čerstvého jídla, zvýšit uvnitř teplotu tak, aby se jídlo nekazilo a zároveň se minimalizoval odběr energie. Stejně tak například některé nové funkce jako multiflow dokážou rozvodem vzduchu a udržením toho správného klimatu udržet potraviny dlouho čerstvé, aniž by se přitom spotřebovalo moc energie.

Tip 8: Těsnění dveří je základ

Gumové těsnění na rámu dveří je nutné udržovat v čistotě. Kvůli usazeným nečistotám nebo dokonce poničení vniká dovnitř více tepla, čímž se opět zvyšuje spotřeba elektřiny. Jenže jak poznáte, zda dveře těsní? Jednoduše. Zavřete do nich list papíru a zkuste ho vytáhnout, čím větší bude klást odpor, tím lépe. A naopak.

Tip 9: Na velikosti také záleží

Pozor, aby se vaše chladnička nestala jen drahou spíží. Její velikost byste měli přizpůsobit nejen svým přáním a snům, ale především počtu členů v domácnosti. Je zbytečné si kupovat pro dvoučlennou rodinu velkou americkou lednici, když v ní budete mít jen několik jogurtů, lahví vína a sýr. Platí totiž, že čím větší přístroj je, tím dražší provoz.

Tip 10: Důvěřuj, ale prověřuj

I když si myslíte, že je vaše chladnička v pořádku, neuškodí čas od času její spotřebu zkontrolovat. Slouží k tomu jednotlivé měřiče spotřeby elektrického proudu, jejichž cena začíná na stokoruně. Jde o jednoduché „hodiny“, které dáte podobně jako třeba rozdvojku mezi zásuvku a spotřebič. Uvidíte na nich skutečnou spotřebu energie, některé ji dokonce přepočítávají na cenu provozu.

Pokud začnete tato pravidla dodržovat, budete mít svou chladničku mnohem raději!

Reklama

Související témata:

Načítám