Hlavní obsah

10 rituálů, které odhalí, že jste opravdu šťastný pár

Foto: thinkstock

Doteky posilují vzájemnou citovou vazbuFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štěstí – muška jenom zlatá?! Jak se to vezme. Kdo je ve vztahu opravdu spokojený, podvědomě dělá s partnerem jisté rituály. Chcete vědět, jak a čím se láska a harmonie definují? Tohle to prozradí!

Článek

Mark Goulston z Los Angeles, jeden z nejslavnějších psychiatrů Ameriky, který své schopnosti zdokonalil i jako policejní vyjednavač, sestavil pro časopis Psychology Today deset znaků, podle kterých se pozná opravdu šťastný pár. Zamyslete se, třeba se v nich poznáte!

10 návyků šťastných párů

1. Do postele společně

Jen si vzpomeňte na začátek vašeho vztahu! Nemohli jste se dočkat, až ten film skončí a vy hupsnete do peřin!? A teď? On sedí u televize, vy v posteli brouzdáte na internetu. Špatně! „Šťastné páry odolávají pokušení jít do postele v různých časech. Chodí si lehnout ve stejnou dobu, i když jeden z nich má v plánu něco dělat, třeba si číst,“ popisuje psychiatr s tím, jak moc důležité je dotknout se pokožky druhého a cítit jeho přítomnost.

Foto: thinkstock

Společně uléhejte a nezapomeňte si popřát dobrou noc!Foto: thinkstock

2. Pěstování společných zájmů

Mark Goulston říká, že pokud nemáte společné zájmy, partnerství se nerozvíjí. Naopak harmonická partnerství kvetou, pokud partneři podnikají věci společně, a zároveň si každý z nich pěstuje zájmy vlastní. Máte to taky tak?

3. Ven ruku v ruce

Jdete nakoupit nebo se jen projít, a mezi vámi by projelo auto, jak jste si na metry vzdálení? Spokojenost vypadá tak, že se držíte za ruce nebo se sem tam otíráte o boky. Všechno ostatní značí disharmonii.

4. Schopnost odpouštění

Neshody a hádky jsou přirozenou součástí vztahu. Důležité ale je, jestli jsou partneři schopní odpouštět si a tolerovat svoje osobnosti. Je to jeden z návyků šťastných párů.

5. Jiný pohled

„Budete-li na partnera pohlížet tak, že všechno dělá špatně, vždycky něco najdete. Když se zaměříte na to, co dělá dobře, taky pokaždé něco objevíte,“ říká odborník a poukazuje tak na to, že šťastné páry hledají ve svém vztahu pozitivní věci, ty nešťastné se zaměřují na chyby. Jak to máte vy?

6. Obejmutí po práci

Čím se zdravíte při setkání? Polibkem či objetím? Obojí je dobře! Psychiatr tento rituál nazývá „dobrým kontaktem“, kterým partnerovi dáváte najevo svoji náklonnost. „Tě pic“ moc romantické není…

Foto: thinkstock

Kdo by neměl rád, když ho druhý umí obejmout a dát mu najevo lásku?Foto: thinkstock

7. „Miluji tě" a „Dobré ráno“

Ti, kdož se milují, si to i umí říct, a taky si popřejí příjemné vstávání. Děláte to?

8. „Dobrou noc"

Přehnala se přes váš vztah bouře? Nepohodli jste se? Dobře, to se stává, ovšem víte, jak bez ohledu na to, jak jste na druhého naštvaní, vyjádříte, že s ním chcete být ve vztahu dál? Popřejete si dobrou noc! „To vypovídá o tom, že i přes výměnu názorů je pro vás váš partner velmi důležitý a váš vztah nenaruší zneklidňující události,“ vysvětluje Mark Goulston.

9. Zájem o pocity

Mezi deset návyků šťastných párů patří i jistá pocitová synchronizace a podpora při zaměstnání. Zajímejte se, co v něm druhý prožívá, občas mu napište zprávu a informujte se, zda protějšek nemá „den blbec“. Je to skvělá příležitost ke zlepšení jeho nálady. Příště udělá on totéž pro vás!

10. Hrdost na vztah

Šťastní partneři jsou rádi viděni spolu, používají milující gesta: položení ruky na rameno nebo zadní část krku. Na to, že se mají, jsou hrdí. Cítíte to stejně?

Dodržet všechno ze seznamu dá pořádnou práci. Proto si aspoň pro začátek, pokud chcete svůj vztah zlepšit, vyberte jen nějaké položky. „Opakujte to 21 dní. Pak se z toho stane váš zvyk. A vy budete šťastnější jako pár,“ radí psychiatr s tím, že pokud se něco pokazí, nezoufejte. „Omluvte se, požádejte o odpuštění a navraťte se ke svým šťastným rituálům,“ dodává Mark Goulston.

Tak co, myslíte, že zvládnout těchto deset věcí je nemožné?

Reklama

Načítám