Hlavní obsah

Deset tipů, jak ušetřit za elektřinu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ušetřit se dá i na maličkostechFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Na slovo šetřit jsou už mnozí alergičtí. Představa, že kvůli pár uspořeným kilowatthodinám vypnu televizi už v deset hodin nebo budu prát jen jednou za dva týdny, děsí i ty, na které současné krize opravdu dopadla. Ovšem šetřit můžeme, aniž bychom nějak omezovaly samy sebe.

Článek

Způsobů, jak omezit spotřebu elektrické energie, je spousta. Platí, že se musíme o přístroje správně starat a dodržovat návod výrobců. Pak se nám sníží účet i o několik tisíc korun ročně.

1. Pereme na třicet

Při praní na třicet stupňů Celsia můžeme ušetřit až polovinu spotřeby celkové energie u každého praní. Pokud bychom přece jen měly pocit, že prádlo zůstane špinavé, je stále lepší prát na čtyřicet stupňů než na šedesát. Za rok tak můžeme ušetřit i několik stokorun.

2. Nežehleme mokré prádlo

Při žehlení přeschlého nebo naopak ještě mokrého prádla spotřebováváme o čtyřicet procent více energie v porovnání se žehlením prádla se správnou vlhkostí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Spotřebiče vypínejte i ze zásuvkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

3. Pereme v noci

Elektrickou energii můžeme, zpravidla v noci, odebírat za sníženou sazbu. Současné spotřebiče už jsou vybavené funkcí odloženého startu, takže je to bez starostí. Večer dáme do pračky či myčky vše potřebné a ráno můžeme vyndávat čisté prádlo i nádobí.

4. Vypínejme spotřebiče „natvrdo"

Dálkové ovládání je záludným polykačem našich peněz za energii. Když vypneme třeba televizor ovládáním a nikoli tlačítkem přímo na přístroji, uvedeme ho do stand-by režimu. Při něm ale spotřebič dále nepozorovaně spotřebovává energii. A čím je přístroj starší, tím více. Zatímco u těch nejmodernějších produktů dělá spotřeba za hodinu pouze několik wattů, u starších to může být až čtyřicet wattů. Stará televize tak může ve stand-by provozu spotřebovat energii až za tisíc korun.

5. Nenechávejme přístroje zbytečně v zásuvce!

Nabíječka, tiskárna, monitor, ale i mikrovlnka nebo topinkovač zůstávají - pro naše větší pohodlí - v zásuvce, i když je právě nepoužíváme. Ačkoli jsou vypnuté, spotřebovávají určitou energii, což poznáme jednoduše. Stačí na ně sáhnout a zjistíme, že jsou horké, tedy že tudy uniká energie.

6. Ať žijou pokličky

Vařením s použitím pokličky ušetříme až padesát procent elektrické energie v porovnání s vařením bez pokličky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nenechte prádlo před žehlením přeschnoutFoto: samphoto.cz/jiunlimited

7. Pozor na chladničky!

Chladničky a mrazničky patří k největším „žroutům" energie v domácnosti. Doporučená teplota ve vnitřním prostoru chladničky je +5 stupňů v chladničce a -18 v mrazáku. Pokud teplotu snížíme byť o jeden stupeň, poroste spotřeba energie až o patnáct procent.

8. Teplé jídlo do lednice nepatří

Nedávejte do chladničky horké ani teplé potraviny! Jinak se uvnitř značně zvýší teplota a přístroj musí odebrat ze sítě větší množství energie, aby se vzduch uvnitř opět vychladil.

9. Spotřebiče potřebují dýchat

Pozor na správné umístění chladničky - pokud není vestavná, nesmíme ji dávat do tolik oblíbených výklenků. Kolem bočních stěn i vzadu by totiž mělo zůstat minimálně deset centimetrů místa, aby zde mohl proudit vzduch. Chladnička nepatří ani na přímé slunce. Tím, jak na ni budou dopadat sluneční paprsky, se ohřeje a opět spotřebuje více energie, aby udržela požadovanou teplotu uvnitř.

10. Bez péče to nejde

Velké množství vodního kamene na topných spirálách zvyšuje spotřebu energie až o padesát procent. Podobně půlcentimetrová námraza v chladničce zvyšuje spotřebu až o třicet procent.

Pokud budeme tyto tipy dodržovat, můžeme ušetřit až několik tisíc korun ročně. A za to se dá pořídit spousta krásných věcí! Tak hurá do toho!

Reklama

Související témata:

Načítám