Hlavní obsah

Tipy a triky, jak si uklidit okolo domu

Foto: thinkstock

Někdy stačí málo. Upravit okolí a zbavit se povalujících se drobností. Jindy musíte pořádně zabratFoto: thinkstock

Reklama

Doma nebo v chatě máte čisto jako v klícce, ale venku se vám nedaří udržet pořádek tak, jak byste si představovali? Pomůžeme vám radou, jak uklidit.

Článek

Najdou se u vás zákoutí, se kterými nejste spokojeni? Jestli se právě teď díváte k zadní stěně domu, o kterou se opírá hromada dřeva a kde se povalují konve, hadice a sekačka, jsou naše tipy určeny právě pro vás.

1. Zahradní domek

Většina nově stavěných rodinných domků nemá sklep ani dostatečné technické zázemí. Proto potřebujete zahradní domek. Vyrábějí se ze dřeva severského smrku, z plastu, ale také kovové. Jejich cena se pohybuje přibližně od 5 tisíc, podle typu ale za ně zaplatíte i padesát tisíc korun.

Foto: Naturhouse

Moderní domek na nářadí (tento má i přesah například pro popelnice) je určen k využití v menších zahradách a zástavbě. Cena 26 700 KčFoto: Naturhouse

V některých si můžete udělat i malou domácí dílničku. Nemáte doma kutila? Třeba dříme i ve vás. „Poměr žen mezi našimi zákazníky stále stoupá, není již výjimkou, že se žena dobře orientuje v nářadí a stavebních materiálech, které byly v minulosti spíše doménou mužů,“ říká Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach.

2. Dřevník

Topíte kotlem na dřevo nebo máte krb? Pak se neobejdete bez dřevníku. Dřevo, které použijete pro krb nebo kamna, musí být řádně proschlé. Jinak vám produkce dehtu zanese ohniště, komín. Dřevo ukládejte do dřevníku naštípané a dbejte, aby větralo. Cena dřevníků začíná okolo 1200 korun.

Foto: spero

Přístřešek na dřevo s rozměry 74 x 192 x 170 cm z masivní borovice s tlakovou impregnací. Hmotnost je 47 kg. Jedno pole stojí 1960 KčFoto: spero

3. Kryt na popelnice

Nádoby na odpad také okolí domu na eleganci nepřidají. I na ně si můžete pořídit kryty. Seženete je v zahradních centrech, v týdenních nabídkách obchodních řetězců nebo si je můžete nechat zhotovit na míru podle potřeby.

Foto: tchibo

Ozdobný box na dvě popelnice s objemem 240 l. Popelnice se díky řetízku otvírá společně s víkem. Dvířka se zavírají na zástrčku. Cena 4790 KčFoto: tchibo

4. Kompostér

U domu, chaty nebo v zahradě se neobejdete bez kompostéru. Kompostování je ekologickou likvidací odpadů biologického původu a zároveň umožní použít kompost jako výbornou formu hnojiva. Kompostéry se vyrábějí v několika verzích a stojí od 800 korun výše. Mohou být plastové (například Mountfield, Lanitplast) nebo ze dřeva (Vladeko).

Foto: lanit plast

Eco kompostér má tvar koule o průměru 80 cm a dodává se včetně speciální základny s kuličkovými ložisky, která umožňuje mechanické otáčení koule. Cena 3990 KčFoto: lanit plast

5. Tlaková myčka

Na úklid domu a zahrady se hodí tlaková myčka neboli wapka. Umyjete s ní auto i připečený gril, vyčistíte zahradní nábytek, schody a chodníky kolem domu. Paprskem vody lze přesně a účinně mířit, proto šetříte až osmdesát procent vody oproti hadicím.

Foto: bosch

Modely Aquatak Plus jsou efektivní vysokotlaké čističe, poháněné vysoce kvalitním kovovým čerpadlem s maximálně výkonnými tryskami pro rychlejší a efektivnější čištění. Cena od 2220 KčFoto: bosch

„Tlakové myčky můžete vybírat podle několika kritérií – typu pohonu, tlaku – PSI – a průtoku – GPM – vody, jež určují čisticí sílu myčky. Rovněž se vyplatí věnovat pozornost motoru – ideálně OHV – a čerpadlu stroje,“ vysvětluje Radovan Bureš ze společnosti Briggs and Stratton.

6. Venkovní vysavače a foukače

K domu se hodí také víceúčelové průmyslové vysavače na mokré a suché sání. Pomohou s úklidem kolem domu, na terase i v garáži.

Foto: gardena

Foukač Accujet 18-Li váží 2 kg a je vždy po ruce. Cena od 2432 KčFoto: gardena

Foukače zase pomohou zredukovat zdlouhavé, namáhavé hrabání listí a zametání nečistot ze zahrady i okolí domu.

7. Na okapy použijte teleskopický čistič

Zanesené okapy dovedou způsobit mnoho škody, když v deštivém počasí nesvedou vodu do jímky či kanalizace. Pořiďte si na ně čističe s teleskopickou tyčí a pečujte o ně pravidelně. Zabráníte tak jejich zanesení.

Foto: tchibo

Nechce se vám lézt po žebříku? Použijte čistič okapů. Od značky Fiskars stojí teleskopická násada 625 Kč, kartáč 381 Kč, kartáč Gardena od 382 Kč. Na obrázku teleskopická sada za 499 KčFoto: tchibo

8. Nářadí a další tipy

Pro úklid kolem domu se samozřejmě hodí také různá košťata, lopaty a hrabla, které použijete na sníh, ale, jak je vidět právě nyní, třeba v okamžiku, kdy vám voda na pozemek přinese spoustu bláta, písku a dalších nečistot.

Nejdůležitější ovšem je neshromaždovat kolem domu zbytečnosti, které by se „někdy“ mohly hodit.

Máte další tipy a nápady, jak zatočit s nepořádkem kolem domu? Podělte se o ně v diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám