Hlavní obsah

10 triků, které vás ochrání před plísní nohou

Foto: thinkstock

Pravidelná péče o nohy se vyplatí nejen z estetického důvoduFoto: thinkstock

Reklama

Pokud patří mezi vaše letní romantické představy i chození bez bot, pak pro vás máme pár cenných rad. Garantujeme vám, že si díky nim boty rychle nazujete!

Článek

Chodit bez bot na místech, kterých se dotýkaly bosé nohy cizích lidí, je mírně řečeno risk. Týká se to hlavně koupališť, sauny, společných šaten a sprch, ale i hotelových pokojů. Hrozí vám totiž plísně. A to není dobré.

Jak snížit riziko vzniku plísní?

„Plísňové onemocnění je úporné a je těžké se ho zbavit, proto je lepší se mu raději vyhnout – například díky následujícím radám,“ říká dermatolog MUDr. Josef Karásek:

1. Základem je samozřejmě každodenní mýtí nohou a výměna ponožek. Důležitá je přitom i pečlivost, se kterou si nohy usušíte, zejména v prostorech mezi prsty.

2. Pokud si na nohách vyrobíte puchýře, odřeniny nebo i záděry u nehtů, pak je důkladně ošetřete a sledujte jejich hojení. Poranění kůže a nehtů je vstupní branou pro zárodky plísní. Dvojnásob to platí v případě pacientů s cukrovkou nebo poruchami prokrvení nohou, ale i s poruchami imunity.

Foto: thinkstock

Vyplatí se pečlivě sledovat, zda nemáte na nohách otlaky nebo puchýře, které potřebují ošetřitFoto: thinkstock

3. Pokud nechcete trpět plísněmi, postarejte se o to, aby měly nohy správné klima – tedy přísun vzduchu a minimum potu, čili vlhkosti. Pomohou vám v tom ponožky z přírodních vláken a prodyšné boty, nejlépe z kůže. V létě boty často měňte, větrejte, sušte a dezinfikujte. Pokud už plísní trpíte, perte ponožky alespoň na 60 °C.

4. Proti plísním zabírá i cvičení nohou. Pokud je totiž noha správně prokrvená a ve formě, odolá snadněji plísňové infekci.

5. Na koupalištích a v aquaparcích bývají často malé bazénky, ve kterých si lidé brouzdáním myjí nohy před vstupem do samotného bazénu. Pokud možno, tak se jim vyhněte. Jsou často zásobárnou mikroorganismů. Po návštěvě bazénu, sauny a dalších zařízení podobného tipu ošetřete nohy dezinfekčním přípravkem. Dobrou radou je i lázeň ve vodě s obyčejným octem.

6. Zapomeňte na chůzi naboso i v hotelovém pokoji, v restauracích u pláže a podobných prostranstvích, kde je pravděpodobnost, že tam chodí bosky i ostatní.

7. „V případě, že některý člen rodiny trpí plísňovým onemocněním, pak nechoďte bosi ani doma a nepoužívejte ani stejné ručníky,“ zdůrazňuje dermatolog MUDr. Josef Karásek. V takovém případě nepoužívejte ani stejnou předložku před vanu, ale buď jednorázové utěrky, nebo každý svůj speciální ručník, který budete ideálně po každém použití prát. Nepůjčujte si po tu dobu ani pemzu, nůžky na stříhání nehtů a jiné pomůcky.

Foto: thinkstock

Po každé návštěvě veřejného bazénu si dejte nohy například do octové vodyFoto: thinkstock

8. Nepůjčujte si boty ani bačkory cizích lidí – například na návštěvě, na kosmetice či u lékaře. Raději si noste své návleky nebo přezůvky.

9. Dopřejte si pravidelnou pedikúru – ať odbornou, nebo domácí. V salonu se ujistěte, že pravidelně dezinfikují nástroje i vaničky a místa, kde chodíte bez bot. Neodmítejte ani masáž nohou, protože se tím prokrví a jsou odolnější proti plísním.

10. Samoléčbou řešte jen počínající stadium plísně. Ve chvíli prvního svědění, začervenání či naopak zbělení můžete vyrazit do lékárny a pořídit si některý z volně prodejných léků. Vždy se ale poraďte s lékárníkem, pak dodržujte přesně návod a buďte důslední v aplikaci. Pokud během týdne až 14 dní neuvidíte pokrok v léčbě, rozhodně se obraťte na kožního lékaře.

Máte zkušenost s plísní nohou? Napište nám, jak jste se jí zbavili a co děláte v rámci prevence.

Reklama

Načítám