Hlavní obsah

10 způsobů, jak můžete v domácnosti využít použité čajové sáčky

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste příznivci černého či zeleného čaje, a tak použité sáčky s čajem zabírají poměrně významný prostor ve vašem odpadkovém koši? Pak vězte, že je to škoda. A možná po přečtení následujících řádků už čajový sáček nikdy nevyhodíte…

Článek

Čajové sáčky totiž využijete například v domácnosti, pro svou krásu a zdraví, ale i na zahradě!

A kdy vám čajové sáčky pomohou?

1. Při spáleninách od slunce

Pokud jste si zapomněli na část těla aplikovat ochranný krém s UV faktorem a vaše pokožka se vám „odvděčila“ bolestivou spáleninou, uklidněte ji přiložením vlhkých, chladných čajových sáčků na postižené místo. Tento recept samozřejmě využijete pouze tehdy, když máte spálenou jen malou část kůže – pokud si spálíte například celá záda, můžete zkusit chladivý obklad v podobě měkkého ručníku namočeného v chladném čaji.

2. Při opuchlých očích

Unavená a opuchlá víčka vyléčí, když na ně položíte vlhké čajové sáčky – ačkoli se traduje, že byste je před tím měli na několik minut vložit do lednice či mrazáku, nemusely by být vaše oči z takového šoku právě nadšené. A tak sáčky raději aplikujte, když budou mít pokojovou teplotu.

3. Po vytržení zubu

Pokud vaše dítě právě ztratilo další ze svých mléčných zubů a dáseň ho bolí a krvácí mu, pak na postižené místo přiložte vlhký, chladný čajový sáček. Rána se rychleji zacelí a také přestane dříve bolet.

4. Po očkování

Pokud jste absolvovali očkování a místo vpichu je podrážděné, zklidněte ho přiložením chladného a vlhkého sáčku s čajem. Pokožka se zklidní a místo přestane bolet či svědit. Tento postup můžete aplikovat i u dětí.

5. Při nepříjemném pachu v lednici

Použité čajové sáčky dokáží skvěle absorbovat pachy. A tuto jejich vlastnost oceníte při pachu v lednici. Jednoduše vložte několik čajových sáčků do mističky a umístěte v ledničce. Nezapomínejte sáčky pravidelně obměňovat!

Foto: Alexandra Fráňová

6. Při mytí nádobí

Potřebujete odmočit připečený hrnec nebo zapékací mísu? Pak je naplňte teplou vodou a vhoďte do nich několik použitých sáčků s čajem a nechejte pár minut působit. Čaj dokáže pomoci rozložit mastnotu a vy nebudete muset připečená místa tolik drhnout houbičkou.

7. Při leštění nábytku

Svařte vodu s několika použitými sáčky černého čaje a tento „druhý nálev“ použijte na dřevěný nábytek, případně na podlahu. Prostě v čaji namočte hadr a dřevěný povrch jím přeleštěte. Otřete dosucha.

8. Pro zrcadla bez šmouhy

Použitým, mokrým sáčkem s čajem můžete vyleštit zrcadlo (jen opatrně, aby se sáček neprotrhl, některé typy nejsou vhodné). Pak zrcadlo ještě přejeďte suchým hadříkem a zaručíte mu lesk bez jediné šmouhy!

9. Do kompostu

Čajové sáčky, pokud jsou skutečně papírové, můžete vyhazovat do kompostu. Nejenže tím přispějete k třídění odpadu, ale navíc prospějete i samotnému kompostu. Čaj je totiž bohatý na dusíkaté látky.

10. Do květináčů

Pokud doma přesazujete rostliny, dejte na dno květináče použitý čajový sáček – nejenže lépe udrží vlhkost v půdě, ale navíc dodá květinám ty správné živiny.

Reklama

Načítám