Hlavní obsah

12! Tolik chvilek mají za rok rodiče jen pro sebe

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodičovství jako dar i omezení. Kolik času na sebe s partnerem budete mít, když se rozhodnete založit rodinu? Čísla mluví jasně. Mimochodem – zázraky doopravdy nečekejte!

Článek

Děti vnášejí do vztahu mnoho radosti, ale také mnoho změn. Po napětí provázejícím i ten nejsnadnější porod už rodiče nikdy nebudou ti samí lidé co dříve. Jejich životní role se mění, odpovědnost narůstá a množství příležitostí k soukromým zábavám klesá.

Vyrovnání obou důležitých rolí – rodičovské i partnerské – mnohdy není jednoduché, zvlášť když děti vyplňují podstatnou část volného času obou partnerů. A jakže to vlastně rodičovský pár s volným časem, který může vyplnit intimními chvilkami, doopravdy má? Nová studie odhalila přesný počet intimních setkání, kdy si pár v rodičovské roli udělá čas jen sám na sebe. Přijdou vám tahle čísla smutná, nebo naopak pozitivní?

Rodina: zdroj pohody i vypětí

Podle společnosti Visit Anaheim, která je marketingovou organizací zmíněného amerického města, jsou rodiče nesmírně bohatí i chudí zároveň. Aspoň co se lásky a blízkosti týče. Tato společnost sledovala dva tisíce rodin s dětmi ve věku od 4 do 18 let a zjistila, že 54 procent rodičů si užívá intimitu a samotu 12krát za rok, což vychází na jednu méně či déle trvající chvilku měsíčně. Ti s většími dětmi jsou na tom o něco lépe – osmnáctileté a starší ratolesti jsou už samostatnější, a navíc bývají méně doma, což znamená, že jejich rodiče na sebe mají čas asi tak 20krát ročně. Ano, jedná se o lepší výsledky, ale stále se rozhodně nedá hovořit o ideálu.

Když se nedaří hodit starosti za hlavu

Ve skutečnosti 65 procent rodičů říká, že ačkoli se jim občas naskytne nějaký ten prostor pro pouhé „bytí“ nebo snad i romantiku, točí se jejich svět převážně kolem domácích prací nebo pochůzek a zařizování. Však také 54 procent lidí ze studie uvedlo, že se cítí být přetížení a unavení natolik, že nějakých romantických myšlenek či činů vlastně ani nejsou schopni. Stejnému procentu osob tento stav vadí, i když si pochopitelně nikdo nestěžuje, že má děti. Jedná se spíš o jakési zbožné přání: „Prosím, nechte nám víc času a spánku!“ No jo, život je těžký…

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Mít děti je vyčerpávající a jen těžko se dá odhadnout, kolik energie a času to bude státFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Jak vytvářet zdravé podhoubí vztahu

Co s tím? V každém případě je důležité s partnerem udržovat kontakt nejen jako s rodičem, ale i jako s přítelem a milencem. Například britská sexuální poradkyně Linda Sonntag tvrdí, že podstatou všeho je – tak jako v období rané zamilovanosti – možnost trávit chvíle jen spolu. Podle ní rodiče, kteří berou ohledy na soukromí svých ratolestí, se dočkají úcty i k soukromí vlastnímu. To je obzvláště důležité v rodinách, v nichž žijí i nevlastní děti jednoho z partnerů. A jaká jsou další doporučení Lindy Sonntag?

Pevně daná pravidla

Čas, kdy děti chodí spát, by měl být přesně stanoven, a to i tehdy, pokud si mohou v postýlce ještě hrát nebo číst. Měly by se naučit, že podobně jako ony potřebují strávit nerušeně nějaký čas s matkou nebo s otcem, také jejich rodiče vyžadují zvláštní čas jen pro sebe. Oběma z dvojice se přitom vyplatí, jestliže alespoň malou část svého volného času stráví přemýšlením nad vztahem a nad tím, jak by se dal utužit.

Statistiky totiž odhalují, že skomírají ty vztahy, v nichž partneři nemají žádné společné zážitky. Podle Lindy Sonntag je tak vhodné nejméně dvakrát do měsíce naplánovat něco nevšedního. Teď o prázdninách, kdy děti odjíždějí na tábory nebo tráví volno u prarodičů, se tato možnost vyloženě nabízí. Využijte ji!

A kolik času na sebe máte vy?

Reklama

Načítám