Hlavní obsah

Bráníte se plánovanému sexu? Chyba!

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud v milostném životě všechno klape, je to důvod ke spokojenosti. Ale ani v opačném případě není nutné házet flintu do žita. Proč si mnozí lidé dělají z překážek vrásky a jak je možné, že svého partnera nevybíravě soudí? Nad tímhle se sexuální terapeuti podivují!

Článek

Wikipedie za problém označuje takové podmínky, situaci nebo stav, který je nevyřešený, nechtěný nebo nežádoucí. Problém obvykle vyžaduje nějaké řešení, přičemž je nutné pochopit nejdůležitější aspekty daného stavu. Obecně platí, že problémy byly, jsou a budou. Ostatně, v internetových poradnách se to jimi doslova hemží, přičemž nejvíc práce mají asi koučové partnerských vztahů, psychologové a sexuální terapeuti. Právě posledně jmenovaní se ve svých doporučeních poměrně často opakují. Co by i vám chtěli říct o sexuálním životě?

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Sexuálních terapeutů se nebojte – svoje povolání si sami vybrali a jsou na ledacos zvyklíFoto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Je v pořádku, přitahuje-li vás jiná osoba

Líbí se vám kolega v práci? Cítíte motýly v břiše, když okolo vás projde nový kamarád vašeho manžela? Je to úplně normální. Sexuálně přitahovat vás může i někdo jiný, než s kým žijete v pevném partnerském vztahu nebo manželství. Není třeba cítit se provinile, vzkazují terapeuti s tím, že přijetím závazku se náhle nepotlačí celá fyziologie nebo snad emoce. Jedná se o mnoho povyku pro nic!

Neměli byste partnera soudit

Buďte upřímní ohledně svých pocitů a přání. A dopřejte svému milenci prostor pro osobní vyjádření, aniž byste ho soudili. Má rád latexové oblečení, chce si zkusit vaši podprsenku nebo jen tak fantazíruje o sexu ve třech? Určitě byste nejásali, kdyby z toho protějšek dělal vědu – pokud by se role obrátily. Každý se chce cítit bezpečně, když hovoří o svých pocitech a touhách. Dostanete-li tedy návrh na něco, co zkoušet nechcete, vyhněte se jedovatým poznámkám, projevte laskavost a rozhodněte se, jestli přistoupíte alespoň na kompromis (například náznak dané praktiky nebo techniky).

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Dovolte partnerovi, aby se s vámi cítil bezpečně, a kvůli jeho snům a přáním ho neodsuzujteFoto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Sex berte s nadhledem

Sexuální terapeuti říkají, že byste sex neměli brát tak vážně. Podle nich je dobrý sex zábavný a hravý, takže když narazíte na zádrhel, snažte se neztrácet smysl pro humor. A také občas svůj milostný život zpestřete něčím novým, i kdyby se mělo jednat o sexy hudbu, romantické osvětlení, nový parfém nebo lubrikant... Možnosti jsou nekonečné.

Do ničeho se nenuťte

Příčí se vám pouta, zavázané oči, anální sex? Nemáte chuť přistoupit ani na kompromis? (Například ruce zavázané šátkem jen tak ledabyle, napodobování kopulace v psí poloze, aniž by se partner pokusil o pohlavní styk do zadních partií...) Pak nic neřešte, a co vám není libo, nedělejte. Když se k tomu přinutíte, vůbec nic nezískáte.

Plánování sexu nepovažujte za špatný nápad

Poznámka v kalendáři, že v sobotu si máte udělat čas na milování, se může zdát směšná. Experti ale podotýkají, že často je to jediná možnost, jak udržet jiskru v dlouhodobém vztahu. Navíc podle nich plánovaný sex může být stejně erotický, vášnivý a příjemný jako ten spontánní. Neodsuzujte ho!

Když si neporadíte sami, oslovte odborníka

Klíčem ke zdravému sexuálnímu životu je otevřená komunikace s partnerem. Když nezabere nebo se problémy prohlubují, nebojte se terapeutů ani sexuologů. Možná jste slyšeli zvěsti, že se tihle odborníci zabývají sexuálním kontaktem. To je omyl. Profesionální terapie nikdy nezahrnuje sex ani doteky. Je podobná tradiční terapii, pouze je zaměřená na sexuální zdraví. Proto není důvod se stresovat, nebo snad dokonce stydět!

Berte ovšem v potaz, že může existovat problém, který si vyžádá lékařskou intervenci (například erektilní dysfunkce). Terapeuti se shodují, že pokud potíže přetrvávají déle než půl roku, nic se samo nevyřeší. Tady už je zásah odborníka vyloženě nutný. Musí totiž navrhnout vhodné možnosti léčby. Otálet příliš dlouho se prý nevyplácí. V každém případě terapie neznamená, že je vztah odsouzený k zániku – naopak.

A jak to vidíte vy? Navštívili byste terapeuta, kdyby vám to v posteli neklapalo?

Reklama

Související témata:

Načítám