Hlavní obsah

Recept na šťastné manželství? Podle vědců je to sex!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„A žili spolu šťastně až do smrti.“ To se jako v dnešní době dá? Nejspíš musíte mít kliku na slušného a uvědomělého partnera. Manželskou harmonii ale můžete ovlivnit i vy osobně. Jak a čím? Rozhodně se nevyhýbejte ložnici, ta totiž sehrává zásadní roli!

Článek

Existuje recept na šťastné manželství bez nevěry? Dobrá otázka! Sexuolog Zlatko Pastor říká, že nevěře určitě lze předcházet a do jisté ji eliminovat právě pohodovým partnerským vztahem. „Ten ovšem nemůže být založen na falešně romanticko-idealistických představách o trvalém láskyplném vztahu a doživotní sexuální touze po jednom partnerovi,“ objasňuje jeden z předních českých odborníků s tím, že lepší jsou modely otevřeného soužití s dostatečným prostorem pro vlastní realizaci a adekvátní mírou svobody.

Lenost jako zabiják vztahů

„To však může pro každého znamenat úplně něco jiného. Odhadnout, je-li člověk schopen párového vztahu, není snadné. Soužití spočívá podle doktora Plzáka v umění najít dohodu a tu dodržet, stejně důležitá je pracovitost a činorodost,“ říká Zlatko Pastor. A právě u té „činorodosti“ to všechno začíná i končí.

Podle nové studie je totiž (pravidelný) sex skutečnou alfou i omegou šťastného soužití. Výzkumníci zjistili, že euforie z pohlavního styku v milencích přetrvává až dva dny. Tento déšť emocí a fyzického i psychického uvolnění prodlužuje pocit spokojenosti a sehrává hlavní v roli v manželském uspokojení jako takovém. Vedoucí autorka studie Andrea Meltzer z Floridské státní univerzity o těchto závěrech informovala prostřednictvím časopisu Psychological Science.

Manželské dluhopisy. Co způsobují?

Bohužel, řada anket dokazuje, že páry se pod jednou peřinou nepotkávají zrovna moc často. Například podle Mezinárodní společnosti sexuální medicíny pouze 21 procent ženatých mužů a 24 procent vdaných žen má sex aspoň jednou týdně. Je pochopitelně skvělé, že tahle frekvence tak nějak funguje, ale co si budeme nalhávat, mohlo by to být lepší. Ne nadarmo Andrea Meltzer a její kolegové spekulovali, jak to s tím manželským štěstím vlastně je a zda se někteří odborníci mýlí, když tvrdí, že sex není to nejdůležitější.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Euforie po sexu prý vydrží celé dva dnyFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Proto testovali celkem 214 novomanželských párů, z nichž každý z nich musel po dobu 14 dní vyplňovat intimní deník. Ten obsahoval položky jako typ sexuální aktivity, pocity, aktuální spokojenost, chování jednotlivců druhý den a podobně. (Kromě toho, že manželská spokojenost každého páru byla analyzována na počátku studie, vědci si ji ověřili ještě o 4–6 měsíců později při výsledném hodnocení.) Závěry jsou přitom jasné.

Zlato, jsem doma! Jdeme na to?

Nejen, že sexuální aktivita je spojena se sexuálním uspokojením ve stejném dni, kdy k ní dochází, ale vědci zároveň apelují, že ona euforie ze sexu doopravdy přetrvává již zmíněné dva dny, což snižuje výskyt hádek, nedorozumění a odcizení páru! Sex zkrátka sbližuje po všech stránkách. Andrea Meltzer k tomu podotýká, že tato zjištění jsou velmi důležitá, neboť podporují některé předchozí výzkumy – ty naznačují, že když si dva rozumí mimo postel, je to sice fajn, ale nejedná se jaksi o kompletní balíček.

„Již jen to, že se lidé po sexu cítí dobře a hlásí opojný pocit sblížení a jednoty až 48 hodin po aktu, o něčem svědčí. Prokazatelně dochází k posilování vzájemných vazeb mezi partnery, což může být klíčem ke šťastnému manželství,“ nechává se slyšet zmíněná odbornice. Tak co, jak jste na tom vy?

Je sex podle vás stejně důležitý, jako sdílené hodnoty a plány páru?

Reklama

Načítám