Hlavní obsah

3 mužské záhady. Odhalte je!

Foto: Thinkstock

Proč nejsou muži stejní jako my?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lochneska? Poltergeist na chalupě? Ufo? Pch! Mezi největší záhady patří i člověk, kterého máte doma! Ano, váš partner se někdy dokáže zachovat tak, že nad jeho počínáním kroutíte hlavou. Proč? Zřejmě neznáte odpověď na 3 největší mužská tajemství!

Článek

1. Když ho nenecháte být samcem

Při hledání správné cesty na dovolené v Chorvatsku partner připomíná bludného Holanďana. Než by se ale zeptal na cestu, a tím přiznal ztracení, bude jezdit sem a tam se slovy, že ho máte nechat na pokoji, protože za volantem sedí on. Přiznat omyl je pro něj potupa! První mužskou záhadou je tudíž otázka: Proč nesnáší, když nemá pravdu?

Má totiž pocit, že využijete první příležitosti, abyste mu o hlavu omlátila jeho neschopnost. Jakoukoliv radu, návrh, aby něco udělal jinak, pojme jako kritiku. V chlapštině slyší to své: „Stojíš za houby, drahý! Nedá se na tebe spolehnout!“

Mužské sebevědomí je postavené na dosaženém úspěchu a schopnostech. Jakmile se žena něčeho z toho dotkne nemístnou poznámkou, dočká se odmítavé reakce a zaujmutí tzv. obranné pózy. Proto má partner nesmírný problém omluvit se za svoje zmýlení se. Ve chvíli, kdy by to měl vyslovit, zároveň přizná, že není dokonalý. A protože v sobě má povahu lovce, který by si měl umět za každou cenu poradit, snaha pomoct mu připadá jako zpochybnění důvěry v něj.

Jak být za chytrou horákyni:

  • Vyhýbejte se neustálému mentorování. (Výčitky vyměňte za diplomatické věty typu: „Když se takhle chováš, necítím se zrovna nejlíp…)
  • Dávejte mu najevo, že i když mu poskytujete radu, stále bezmezně věříte v jeho schopnosti, aby nezačal ještě více šílet.
  • Nebojte se v žádném případě vyslovit svůj názor, ale spíš dbejte na citlivost. (Prostě jako s dítětem…)
  • Vezměte na vědomí, muž potřebuje ocenění jako prase drbání. A to i za věci, které vy sama považujete za běžné. Aby se neporouchal, a prodloužila se mu záruka, obdivně ho pochvalte za vyšší výplatní pásku, za to, jak úžasně posekal trávník, nebo koupil prací prášek ve slevě. (Vždycky se něco najde.)
Foto: Thinkstock

Muži si poradí bez vás i bez mapyFoto: Thinkstock

2. Když po něm chcete víc

Pakliže očekáváte, že se za svoji lásku k němu dočkáte odplaty v podobě romantických večeří, slunných dovolených nebo nákupu kytice, ale on se k ničemu nemá, jdete na to špatně! Někdy vypadá, že si plete partnerku s domácím inventářem! Považuje ji snad za samozřejmost? Druhou mužskou záhadou je odhalení: Proč vaše polovička neřeší vztahy s velkým nasazením?

Jak již bylo řečeno u záhady číslo jedna, muži jsou orientováni na výsledky svého snažení, a pokud je snížena jejich schopnost realizovat se a být ve všem první (čili mají-li problémy v zaměstnání, trápí se nedostatkem financí atd.), těžko se dokáží soustředit na něco jiného. Neuvolní se, nemohou se plně věnovat emocím směrem k partnerce, ale to neznamená, že jsou ke vztahům chladní!

Poznámka: Ženy tento stav moc nechápou, protože mají hodnoty nastavené více k rodině.

Jak být za chytrou horákyni

  • Umožněte mu po práci odpočinek, jeho pravá hemisféra bez toho nevydrží v klidu! Prostě po jeho příchodu domů po něm radši nic nechtějte do doby, než sám nezačne být přístupnější.
  • Proberte s ním, co můžete udělat pro to, aby se uvolnil. Jestli jste sama krapet unavená, radši si ho nevšímejte, abyste to ještě nezhoršila.
  • Nemlčte a zeptejte se ho (opatrně) na cokoliv, co vám není jasné. Muži budou rádi, když ucítí zájem a otevřenost, na základě které se rozpovídají o svých pocitech.
Foto: Thinkstock

Muži mají rádi svůj odpočinekFoto: Thinkstock

3. Když mu narušíte klid

Stalo se vám někdy, že jste jen vyjádřila svůj názor s trochou důrazu v hlase, a už jste byla partnerem označena za hysterku? Tak to je naprosto normální! Ptáte se, proč odsuzuje citlivost a nemá rád vaše depresivní nálady?

Bůh stvořil muže proto, aby za něj neustále mohl řešit trable v ráji. I ten váš to takhle potřebuje. Být oceněn, doceněn, obdivován, považován za schopného. Proto když za ním přijdete se žádostí o pomoc, mozek mu začne analyzovat situaci a zpracovávat návrhy řešení, protože se sám cítí zodpovědný za to, aby vám, „slabší“, pomohl ze svízelné situace. V případě, že si neví rady, cítí se bezradný a hloupý, reaguje podrážděně a dává najevo nelibost nad vaší bezradností. (Když takto nevědomě poukazujete i na jeho citlivost, ze vzteku vás označí za hysterku, protože to je to první, co ho ve spojitosti s náhle vzniklou situací napadne.)

Jak být za chytrou horákyni

  • Muž není telepat. Když se cítíte pod psa, řeknete mu to. Ušetříte si tím hodně starostí.
  • Jestli jste v situaci, kdy si jen potřebujete popovídat, ujistěte ho, že toužíte po vyslyšení, ne kázání.
  • Pokud horlivě začnete s monologem, každý běžně smýšlející muž se bude domnívat, že už vás v povídání těžko něco zastaví. Než se tedy pustíte do vyprávění svých pocitů, obeznamte ho s časovou hranicí, kterou tomu chcete věnovat. Jeho zájem poslouchat vás jen tak neupadne.
  • Netvařte se tak, jako by byl jediný na světě, který by váš problém měl vyřešit. Uvedete ho do rozpaků předáním tíhy a povinností. Navíc nabude dojmu, že si sama nedokážete poradit. (A jsme zase u hysterek.)

Neklape-li vám to doma, konečně udělejte ten správný krok, a zeptejte se svého protějšku, jak chce problémy řešit, co od vztahu vlastně očekává, a nechte ho promluvit ještě předtím, než se ke stejným otázkám vyjádříte sama. Uvidíte, že vás svými názory překvapí!

Reklama

Související témata:

Načítám