Hlavní obsah

3 nápadité večeře se sušenou šunkou

Foto: Jakub Jurdič

Sušená šunka dodá i obyčejnému jídlu ten pravý šmrncFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Na sušenou šunku narazíte v mnoha evropských kuchyních: ve Španělsku mají jamón, v Itálii prosciutto crudo, v Německu zase schwarzwaldskou šunku. Přijměte pozvání na tyhle hody!

Článek

Na sušené šunce je skvělá její výrazná a velmi typická chuť. I když se od sebe jednotlivé typy liší (ostatně, ani jamón či prosciutto crudo není jen jedno), podle chuti ji poznáte na hony daleko. Výborně se doplňuje s kuřecím masem, rybami i zeleninou. Já osobně ráda v mnoha receptech obměňuji anglickou slaninou za kousek prosciutta cruda – recept zůstane stejný, a přece chutná zase trochu jinak.

Španělský pstruh – s jamónem, mandlemi a česnekem

Na 2 porce potřebujete:2 pstruhy, asi 8 plátků krájeného jamónu, hrst loupaných mandlí, 2 stroužky česneku, hrst plocholisté petržele, olivový olej, 2 lžíce citronové šťávy, hrubou mořskou sůl a čerstvě mletý pepř a lžíci hladké mouky na obalení ryb. Jako příloha se hodí bílý chléb nebo třeba brambory.

Foto: Jakub Jurdič

Španělská kuchyně by se bez jamónu neobešlaFoto: Jakub Jurdič

Postup:Troubu zapněte na 180 stupňů. Mandle namočte ho horké vody, aby trochu změkly. Na troše olivového oleje na pánvi opečte dva plátky jamónu. Vykuchané pstruhy omyjte, osušte a zevnitř i zvenčí a rovněž zevnitř i zvenčí je osolte a opepřete. Do břicha každé z ryb dejte plátek orestovaného jamónu, obalte je v hladké mouce a na olivovém oleji rybky opečte dozlatova. Pak je vyjměte a vložte do zapékací misky.

Změklé mandle, listovou petržel, česnek a zbytek jamónu nasekejte na velmi malé kousky, pomůže vám i mixér. Vzniklou směs orestujte ve výpeku na pánvi (podle potřeby přidejte trochu oleje), a když začne česnek vonět, překryjte směsí ryby v misce. Tu pak dejte ještě asi na 10 minut zapéct a je hotovo!

Lososové balíčky s pečenou zeleninou

Na 2 porce potřebujete:2 filety z lososa, asi 8 plátků prosciutta cruda (zajímavé je i použití lehce zauzené schwarzwaldské šunky), 8–10 malých brambor, 2–3 mrkve, asi 100 g brokolice, olivový olej, rozmarýn, hrubou mořskou sůl a čerstvě mletý pepř

Foto: Jakub Jurdič

Kousky pečené zeleniny, brambory a losos v sušené šunce, tohle vám prostě musí chutnat!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Tenhle recept si zamilujete! Troubu zapněte na 200 stupňů. Brambory omyjte a nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny, mrkev oškrábejte a nakrájejte na podobně velké kousky. Plech vyložte pečicím papírem, pocákejte olivovým olejem, přidejte připravenou zeleninu. Vše osolte, opepřete, posypte trochou rozmarýnu, promíchejte a vložte do trouby. Pečení potrvá 25 minut, zhruba v polovině přidejte na růžičky rozdělenou brokolici.

Mezitím filety z lososa podle potřeby zbavte kůže a nakrájejte asi na 4 podobně velké nudličky. Maso zlehka osolte (pozor, sušená šunka je také dost slaná), opepřete a každý kousek zvlášť omotejte plátkem prosciutta cruda. Po 25 minutách pečení připravené balíčky z lososa vložte doprostřed plechu, obložte předpečenou zeleninou a pečte ještě asi 12–15 minut. Podávejte ihned po vyndání z trouby.

Tagliatelle se smetanovou omáčkou, hráškem a sušenou šunkou

Na 2 porce potřebujete:8 hnízd tagliatellí, 50 g másla, 200 ml smetany ke šlehání, 125 g cream cheese, 2–3 lžíce strouhaného parmazánu, 2 hrsti mraženého nebo čerstvého hrášku, 70 g prosciutta cruda, sůl, čerstvě mletý pepř a trochu strouhaného parmazánu na podávání

Foto: Jakub Jurdič

Kouzlo se skrývá v jednoduchosti, to dokazuje i tenhle receptFoto: Jakub Jurdič

Postup: Tuhle smetanovosýrovou omáčku si oblíbíte na první ochutnání. Tagliatelle dejte vařit do osolené vody podle návodu na obalu a mezitím si připravte omáčku – netrvá déle než uvaření těstovin.

V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přilijte smetanu a vmíchejte do ní cream cheese a strouhaný parmazán. Vše zahřívejte a míchejte tak dlouho, až bude omáčka hustá. Pak do ní choďte hrášek (netřeba ho rozmrazovat!) a na kousky nakrájenou sušenou šunku a vše ještě asi minutu až dvě prohřívejte. Uvařené těstoviny slijte, promíchejte s omáčkou a podávejte posypané ještě trochou parmazánu.

A co vy? Máte rádi sušenou šunku? A používáte ji i při vaření, nebo jen ve studené kuchyni?

Reklama

Načítám