Hlavní obsah

3 přírodní způsoby, jak dodat půdě živiny i bez kompostu. Rady na záhony i do květináčů

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud přemýšlíte, jak i bez kompostu svým rostlinkám na záhonech či v květináčích přidat živiny, aniž byste museli sáhnout po chemických hnojivech, máme pro vás tři zaručené tipy, které jim pomohou ke zdravému a rychlejšímu růstu!

Článek

Kompost je sice skvělým pomocníkem všech zahradníků, ovšem ne každý z nás má to štěstí, že jej vlastní. Například v paneláku na balkoně si kompost jen těžko založíte (tedy zkusit to můžete, ale spolubydlící ani sousedy tím nejspíš nepotěšíte).

My vám ukážeme, které běžné domácí suroviny, jež byste jinak vyhodili, můžete využít pro zkrášlení svých květin či pro zlepšení produkce své domácí zeleniny. Které „zbytky“ vaše rostliny využijí?

1. Slupky od banánů

Jak na ně

Až příště sníte banán, slupku od něj rozhodně nevyhazujte! Namísto toho ji rozkrájejte na drobné kousíčky (čím menší, tím lepší), smíchejte se zeminou a přidejte do květináče či na záhon.

Jak pomáhají

Když se začnou banánové slupky v půdě rozkládat, jsou nejen „potravou“ pro nejrůznější mikroorganismy, jež v zemině žijí a prospívají rostlinám, ale navíc dodají vašim květinám a zelenině celou řadu živin – vápník, hořčík, síru, fosfáty, draslík či sodík a další.

2. Vaječné skořápky

Jak na ně

Vaječné skořápky nejprve pečlivě omyjte (předejdete tak nebezpečí zápachu z rozkládajícího se vajíčka) a poté je nechte několik dní vysychat na teplém místě (nejlépe jim bude na slunném okenním parapetu). Poté je dejte do sáčku a rozdrťte je (například pomocí válečku na těsto) na co nejmenší kousíčky. Ty přimíchejte k zemině v květináči či na záhonu.

Jak pomáhají

Skořápky zajistí vašim rostlinám především dostatek vápníku. Navíc dokáží krásně provzdušnit půdu a zlepšit její propustnost.

Kromě toho v sobě skrývají – pro všechny zahradníky jistě velmi šikovný – bonus: slimáci a hlemýždi nemají vaječné skořápky rádi, a tak se k vašim opečovávaným rostlinkám díky „skořápkové hradbě“ ani nepřiblíží!

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

3. Mletá káva

Jak na ni

Rovněž mletá káva je zdrojem řady důležitých živin, které vašim rostlinám náramně prospějí. Můžete použít mletou čerstvou kávu (tu budou mít rády především rostliny, které preferují kyselejší půdu), ale stejně tak můžete do květináčů a na záhony zužitkovat kávu již použitou, tedy lógr.

Jak pomáhá

Káva smíchaná s půdou dokáže zvýšit její propustnost, ale zároveň vám zaručí, že zemina zůstane déle vlhká a krásně provzdušněná.

Díky lógru budou mít rostliny dostatek organických živin, ale také dusíku, který většina z nich potřebuje ke zdravému růstu.

Mimochodem, zdá se, že lidé nejsou jedinými živočichy, kteří patří mezi milovníky kávy. Podle všeho ji mají rády i žížaly. A jak je známo, také tato zvířátka našim rostlinám prospívají.

Načítám