Hlavní obsah

Vánoční romantika: nejlepší české i světové filmy

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Venku mrzne, v ledničce se chladí těsto na cukroví a vaječný likér si říká o ochutnání. Něco tomu ale ještě chybí. Ano! Romantický vánoční film. Určitě nevynecháte jako každý rok Lásku nebeskou, ale večerů je víc, tak co tam máme dál?

Článek

Co k Vánocům neodmyslitelně patří stejně jako hledání ozdob na stromeček, připálené linecké, které se musí hned sníst, a snaha donutit manžela, aby si Ježíškovi napsal o něco konkrétnějšího než „já nic nepotřebuju“? Vánoční romantický film! Mistrem v této kategorii je samozřejmě Láska nebeská a její nesmrtelné hlášky a herecké výkony, ale rozhodně není jediná, která dobře ladí ke svařáku, vánočnímu svetru a světýlkům za oknem. Popcorn nahraďte vánočním cukrovím a užijte si to.

Láska nebeská (2003)

Film měl premiéru před 16 lety a stal se pravidelnou součástí televizních Vánoc. Romantická komedie se odehrává v předvánočním čase a tvoří ji mozaika milostných příběhů, které pobaví, dojmou nebo dají naději, že šanci na lásku má každý. Všechny postavy mají osobitý humor a ukazují, jaký chaos může kvůli lásce vzniknout. Ať už je vaším oblíbeným hrdinou ovdovělý otec Daniel (Liam ​​Neeson, 67), který se vypořádává se smrtí milované ženy a radí dospívajícímu synovi v lásce, nebo britský premiér (Hugh Grant, 59), který tančí po svém sídle na Downing Street a jediné, co ho dokáže rozhodit je nečekaná láska k asistentce – v téhle sváteční klasice je pro každého něco.

Foto: Profimedia.cz

Charismatický premiér se postaví americkému prezidentovi kvůli lásce k asistentce Natalii (Martine McCutcheon, 43)Foto: Profimedia.cz

Prázdniny (2006)

Britská holka Iris (Kate Winslet, 44) žije v nejmenším domku na světě a je zamilovaná do svého šéfa, který se ale čerstvě zasnoubil. Kalifornská kariéristka Amanda (Cameron Diaz, 47) je sice krásná, úspěšná a bydlí v luxusní rezidenci v Los Angeles, to ale jejímu partnerovi nezabrání, aby se vyspal s jinou. Obě ženy dělí devět tisíc kilometrů a spojuje je zlomené srdce. Během vánočních prázdnin si vymění na pár dní domy i životy v naději, že změna prostředí bude mít léčivý efekt. Ač se vzájemně ujistily, že v okolí není žádný chlap, který by jim to zkazil, opak je pravdou a láskyplné kotrmelce mohou začít.

Foto: Profimedia.cz

Amanda musí přijet do chladné Anglie a poznat Grahama (Jude Law, 46), aby její srdce roztáloFoto: Profimedia.cz

Základ rodiny (2005)

Potkat se poprvé s rodiči svého vyvoleného není vždy snadné, což právě zjišťuje Meredith Morton (Sarah Jessica Parker, 54), která je jednou z hvězd této netradiční a možná i trochu smutné komedie. Věčně podrážděná a upjatá ředitelka korporace je zvyklá na Manhattan a teď má opustit známé prostředí a poznat během vánočních oslav svéráznou rodinu Stoneových, které kraluje matka Sybil (Diane Keaton, 73). Než najdou společnou řeč a ona získá jejich srdce, chvíli to zabere a vy se u toho dost pobavíte.

Foto: Profimedia.cz

Sarah Jessica Parker (vlevo) byla za roli Meredith nominována na Zlatý glóbus a její dialogy s Diane Keaton jsou k popukání (v pozadí Dermot Mulroney, 56)Foto: Profimedia.cz

Otec rodiny (2000)

Je to pár let, konkrétně třináct, kdy mladý právník Jack Campbell (Nicolas Cage, 55) odletěl na stáž do Londýna. Slíbil tehdy své přítelkyni Kate (Téa Leoni, 53), že za rok už budou zase spolu. Dnes má slibnou kariéru, na Kate dávno zapomněl a je stále svobodný. Jenže Vánoce mají kouzelnou moc a když Jack pronese „Mám všechno, po čem jsem toužil“, začnou se dít věci. Druhý den se totiž neprobudí ve svém apartmá, ale v domku na předměstí vedle Kate a šestiletá holčička mu říká „tati“. Stal se z něj otec rodiny a docela se mu to zamlouvá. Jenže co když to není navždy?

Foto: Profimedia.cz

Usínáte jako úspěšný svobodný právník a probudíte se vedle dávné lásky, máte dceru a jste prodavač pneumatik... Noční můra, nebo splněný sen?Foto: Profimedia.cz

Šťastný Nový rok (2011)

Romantický film se odehrává v New Yorku během silvestrovského večera a je spolu se snímky Na sv. Valentýna (2010) a Svátek matek (2016) součástí neoficiální trilogie režírované Garrym Marshallem (†81). Jejich děj proběhne během jednoho svátečního dne a tvoří je propletená mozaika příběhů. V silvestrovské romantice sledujete třeba souboj dvou rodících párů o první dítě roku či snahu starší sekretářky dokončit s pomocí mladého kluka svá předsevzetí a čekáte, zda obchodník Sam potká tajemnou ženu, do které se zamiloval přesně před rokem.

Foto: Profimedia.cz

Ingrid (Michelle Pfeiffer, 61) má seznam přání a Paul (Zac Efron, 32) jí je pomáhá splnitFoto: Profimedia.cz

Pretty Woman (1990)

Moderní pohádka o popelce z Hollywoodu, která nepřebírá hrách s popelem, ale šlape chodník a sní o princi na bílém koni. Původně měl být Edward (Richard Gere, 70) klasický klient na hodinu, ale když Vivian (Julia Roberts, 52) nabídne, aby mu dělala společnost celý týden, je jasné, že půjde o víc. A jak se čistě obchodní vztah mění v osobní, mění se prostitutka Vivian v zamilovanou dámu. Tenhle princ nemá bílého koně, ale bílou limuzínu a chvíli mu nedochází, že i on je po týdnu jiný a měl by překonat nejen strach z výšek. Děj filmu se sice o Vánocích neodehrává, ale pohádky k svátkům patří a splněné sny jakbysmet.

Foto: Profimedia.cz

Bezprostřední a trochu výstřední Vivan se po boku milionáře promění v milou elegantní dámuFoto: Profimedia.cz

Křídla Vánoc (2013)

Že si chcete po nákupu dárků odpočinout od obchodních center? Tak to vám tenhle český film nesplní, protože se velká část děje odehrává právě v jednom z nich. Ale jinak je to romantika! Prolnou se tu příběhy čtyř přátel, kteří v obchoďáku pracují: optik Tomáš (Richard Krajčo, 42) má rád volnost a ženy a žije v obytném přívěsu, výstřední Nina (Vica Kerekes, 38) balí dárky a bojí se zamilovat, aby jí nikdo nezlomil srdce. Ráďa (David Novotný, 50) je manažer prodeje, má velkou rodinu, malý byt a někdy by z toho chaosu rád utekl. No a Zajíc (Jakub Prachař, 36) je herec, a než získá opravdovou roli, rozdává balonky v kostýmu ušáka. Každý o něčem sní. Splní se jim to právě o Vánocích?

Foto: Profimedia.cz

Čtveřice hlavních hrdinů (zleva): Tomáš, Nina, Ráďa a ZajícFoto: Profimedia.cz

Ten, kdo tě miloval (2018)

Kapitán Kalina (Pavel Řezníček, 53) je výtečný policista, ale na poslední případ je krátký: obětí autonehody je on sám, takže vyšetřovat budou kolegové, plést se jim do toho bude jeho rodina a on bude jako duch na všechno dohlížet. Postupně se začne ukazovat, že všechno nemuselo být tak, jak se zdálo. Byl opravdu milující manžel a skvělý otec, nebo je podezření jeho ženy Vandy (Soňa Norisová, 46) namístě? Byl jí nevěrný, nebo pracoval na případu a ona to za něj musí dokončit? Komedie zaručuje velkou zábavu, a protože se odehrává v předvánočním čase, musela se hlavní hrdinka poprat s kaprem – doslova.

Foto: Profimedia.cz

Představitelé Vandy a kapitána Kaliny na premiéře filmu loni v listopaduFoto: Profimedia.cz

Pohádky pro Emu (2016)

Padesátiletý Petr Miller (Ondřej Vetchý, 57) pracuje v Londýně a má klid a pohodu, dokud mu z Prahy nezavolají, že má dceru Emu (Ema Švábenská, 12), její máma je v nemocnici a on je její jediná šance, jak se vyhnout dětskému domovu. Chlapovi, který byl zvyklý žít sám a nekomplikovat si život emocemi, převrátí soužití s osmiletou holčičkou život, navíc je mu v patách sociální pracovnice. Má to jediné řešení: najít pro Emu matku! Naštěstí je tu Marie (Anna Geislerová, 43), která žije jen pro svou práci a rozhodne se Emě a Petrovi pomoci. Začíná hra na lásku, které má uvěřit sociálka... Nebo se nakonec zázraky dějí? Kromě skvělých hereckých výkonů vás potěší kouzelná adventní Praha.

Foto: Profimedia.cz

Ani jeden už nedoufal, že si k nim láska najde cestu, ale stačí jedna malá Ema a vše je jinakFoto: Profimedia.cz

Nenašli jste, co hledáte? Podívejte se i na další tipy na vánoční romantické komedie

Reklama

Načítám