Hlavní obsah

Nejste alergické na zimu? Proč vás kůže pálí a svědí?

Foto: Paularoman, Shutterstock.com

Foto: Paularoman, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mráz pokožce nesvědčí, to jste jistě zažili nejednou na vlastní kůži. Pokud si zvenku ale přinesete více než zrudlé tváře, je třeba myslet na důslednější ochranu. Možná vám chlad škodí víc než jiným.

Článek

Na mráz, chlad a časté přechody ze zimy do tepla reaguje nechráněná kůže zčervenáním, vysušením, a dokonce popraskáním. „Vyrovnávání tepla a extrémní venkovní teploty pokožku vyčerpávají, může na ně reagovat podrážděním, mnohdy až dermatitidou,“ vysvětluje korektivní dermatoložka Katarína Třísková z kliniky Medicom Clinic. To ale není vše – v zimě ohrožuje kůži (a celý organismus) také chladová alergie, na kterou se dá i umřít. Víte, jak se pozná?

Projevy chladové alergie

Příznaky alergie jsou v zimě samozřejmě častější, ale hrozí po celý rok: třeba po konzumaci ledového jídla či nápoje, po koupání ve studené vodě, reakci dokáže spustit i svěží letní deštík. Chladné potraviny mohou vyvolat otok rtů a kořene jazyka a životu nebezpečný anafylaktický šok. Studený vzduch či voda působí otoky i kopřivku, která se občas rozšíří i do před chladem krytých částí pokožky. Objevuje se bolest hlavy, pocit otupělosti, bušení srdce, horečka nebo přetrvávající rýma, která se v chladu zhoršuje.

Důležité je vyhýbat se rizikovým situacím a v zimě chránit celé tělo teplým oblečením. Obličej lze alespoň částečně schovat v huňaté šále nebo pod roušku, která zabrání pronikání chladného vzduchu do nosu a úst – může vyvolávat záchvaty kašle a dušnost.

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Při chladové alergii je zásadní schovat co největší část těla do teplého oblečeníFoto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Kůži pomůže chránit i vhodný krém

Kromě teplého oblečení, které zakrývá co největší část těla, pomůže i správný krém – za vyzkoušení stojí speciální zimní cold creamy. „Vítr a mráz pokožku vysušují, proto by kosmetické přípravky používané v zimě měly být dostatečně výživné a poskytovat dlouhodobou ochranu. Potřebná je samozřejmě i hydratace, neboť pouze dobře hydratovaná pleť je schopna odolávat vnějším podmínkám a lépe se regeneruje," doporučuje kosmetička Klaudia Nawaisehová.

„V zimě bych doporučila kosmetiku s trochu mastnější texturou, zejména krémy obsahující zinek, vitamin E a skvalen. Naopak bych se vyhýbala přípravkům s parabeny, lanolinem, peruánským balzámem a různými parfemacemi – mohly by zbytečně dráždit. Vhodná je kosmetika pro atopiky, která nedráždí a obsahuje zklidňující a hojivé složky,“ doplňuje Katarína Třísková.

Pokud vám z chladu vyskáče nepříjemná kopřivka nebo je kůže bolestivě rozpraskaná a oteklá, je třeba chránit se ještě důsledněji. Co nejvíc se vyhýbejte rychlým přechodům z tepla do zimy a obráceně a pozor i na mytí vodou těsně předtím, než vyrazíte ven. Krémy volte mastné, bezvodé, pleť pomůže zklidnit měsíček nebo zinek.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Ochránit kůži před působením chladu pomůže i vhodný zimní krémFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Jak bezpečně poznáte, že máte chladovku

Zda trpíte chladovou alergií, otestujete jednoduše doma. Vezměte kostku ledu a lehce ji přivažte třeba kouskem obvazu na vnitřní stranu zápěstí. Po pěti minutách odstraňte. Co vidíte? Lehké zčervenání je běžné, masivnější, které provází otok, svědění a případná kopřivka, poukazuje na nepříjemnou diagnózu.

Situaci konzultujte s lékařem. Může předepsat antihistaminika jako prevenci i pro případ akutních potíží. Máte-li dýchací problémy, je vhodné nosit u sebe pohotovostní balíček s adrenalinem, kortikoidy a antihistaminiky, ale zásadní je se pokud možno vyhýbat pobytu v prostředí, které zdravotní stav rychle zhoršuje.

Ženy v ohrožení

Chladovou alergií lze onemocnět kdykoliv během života. Často se objevuje po infekčních chorobách, například borelióze, mononukleóze nebo žloutence, doprovází i některé typy rakoviny. Ženy jsou ohroženy častěji než muži. Ke vzniku problémů nebo jejich zhoršování může přispívat i nevhodné používání klimatizace a větráků, které narušuje reakce těla na prudké změny teplot.

Neberte šálu či čepici jen jako nutnost, ale užijte si je jako parádní stylový módní doplněk.

Související témata:

Načítám