Hlavní obsah

3 skvělé směsi na topinky: Tyhle si vychutnáte!

Foto: Jakub Jurdič

Už jen jejich přípravou provoníte celou kuchyni. A co teprv, když je ochutnáte...Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbylo vám doma několik krajíčků staršího chleba? Kam s nimi? Do koše? Ne! Rozpalte plotny, opečte je a přichystejte k nim některou z vynikajících směsí. Máme pro vás hned tři různé inspirace!

Článek

Cuketa, česnek nebo fazole. To jsou suroviny, které jsou i přes zimu v obchodech běžně k mání. Tak toho využijte, popadněte pár kousků staršího chleba, a rozjeďte to doma s topinkami! Jaké směsi jim budou „slušet“?

Cuketová směs s oreganem

Na 2 porce potřebujete:4 topinky, 1 větší cuketu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, oregano, 2 lžíce oleje

Foto: Jakub Jurdič

Cuketa? Našli jsme další způsob, jak ji využítFoto: Jakub Jurdič

Postup: Cuketu omyjte, nastrouhejte ji i se slupkou nahrubo, posolte a nechte vypotit. Tekutinu pak slijte, do základu přidejte pepř, oregano a prolisovaný česnek. Vše pak přesuňte do rozpálené pánve a na kapce oleje asi 15 minut opékejte. Nakonec cuketovou směs mažte na suché opečené topinky.

S fazolemi a rajčaty

Na 2 porce potřebujete: 4 topinky, 100 g sterilovaných fazolí v rajském protlaku, špetku chilli, 2 lžíce oleje, 1 cibuli, hrst cherry rajčátek, 50 g anglické slaniny, 4 plátky čedaru, čerstvý tymián, sůl a pepř.

Foto: Jakub Jurdič

Fazole, bylinky a sýr. Kdo by odolal?Foto: Jakub Jurdič

Postup:Troubu si zapněte na 180 stupňů. Cibuli nakrájejte najemno a opečte ji spolu s kousky slaniny v pánvi na troše oleje. Když začnou kraje slaniny zlátnout, vhoďte do pánve fazole, cherry rajčátka a vše dochuťte solí, pepřem a chilli. Až se směs prohřeje, navršte ji na topinky, které poklaďte sýrem. Nechte je asi 5 minut rozpéct v troubě a může se podávat, samozřejmě posypané lístky tymiánu!

Z pečeného česneku

Na 2 porce potřebujete:4 topinky, 2 palice česneku, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř (ideálně bílý), ředkvičky na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Pokud použijete český česnek, bude pomazánka ještě výraznějšíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Celé palice česneku svrchu seřízněte (asi 1 cm od vršku), rozložte je do zapékací misky, pokapejte olejem a dejte péct do trouby na 45 minut při 180 stupních Celsia. Když pak palice zchladnou, palcem jednotlivé stroužky vytlačte ze slupek a v mističce je vidličkou rozmačkejte. Dochuťte solí, pepřem (lepší je ten bílý) a může se spolu s ředkvičkami podávat!

Jaké směsi na topinky se osvědčily u vás? Přidávejte tipy do diskuse pod článkem nebo do rubriky Vaše recepty!

Reklama

Načítám