Hlavní obsah

3 sladké variace pro milovníky perníku

Foto: Petr Makovička

Klasickému perníku odzvonilo?!

Milujete sladký perník a mohli byste ho snídat každý den? Pak jsme se vám dnes trefili do chuti. Uvidíte, kolik skvělých receptů se dá z perníkového těsta vykouzlit. Vyzkoušet můžete třeba nadýchanou bábovku s čokoládou, muffiny s citronovou polevou nebo voňavý štrúdl s povidly.

Článek

Kypřicí prášek do perníku. To je základní ingredience našich dnešních receptů. Při pečení perníkových moučníků je totiž ve většině případů nezbytnou součástí. Použít se dá ale pro zvýraznění chuti a vůně i perníkové koření. To můžete zakoupit hotové nebo si přečíst, jak ho vyrobit doma, v našem článku zde. Tak směle do pečení.

Bábovka s čokoládou a ořechy

Na klasickou bábovkovou formu potřebujete: 350 g polohrubé mouky, 200 g hnědého cukru krystal, 3 vejce, 1 prášek do perníku, 150 ml oleje, 150 ml mléka, 100 g hořké čokolády, 2 lžíce medu, 100 g čokolády na vaření a lžíci 100% rostlinného tuku, hrst nasekaných vlašských ořechů.

Foto: Petr Makovička

Klasika mezi pečením v perníkové verzi...

Postup: Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a postupně přidejte mouku smíchanou s práškem do perníku, olej, mléko a med. Vše dobře promíchejte a do těsta nalámejte kousíčky hořké čokolády. Těsto pak vlijte do vymazané a vysypané formy (můžete vysypat kokosem). Pečte na 180 stupňů Celsia asi 50 minut. Vychladlou bábovku nakonec polijte čokoládovou polevou, připravenou z čokolády na vaření a tuku, a posypte ořechy.

Muffiny s citronovou polevou

Na 12 kousků potřebujete: 200 g hladké mouky, 70 g cukru moučka, 1 vejce, 100 ml oleje, 200 ml mléka, ½ kypřicího prášku do perníku, kávovou lžičku perníkového koření, 3 lžíce meruňkové marmelády; Na polevu:citron, 50 g cukru moučka. Na ozdobu vlašské ořechy.

Foto: Petr Makovička

Muffiny z perníkového těsta vás okouzlí!

Postup: Do mísy prosejte mouku s cukrem a přidejte vejce, olej a mléko. Vše promíchejte ručním šlehačem a postupně přidejte marmeládu. Nakonec přisypte perníkové koření s kypřicím práškem. Poté naplňte formičky na muffiny do 2/3 (protože ještě v troubě nabudou) těstem a pečte při 170 stupních Celsia asi 25 minut. Mezitím si přichystejte citronovou polevu tak, že smícháte 2 polévkové lžičky citronové šťávy se lžičkou horké vody a postupně vmícháte prosátý cukr moučka. Poleva by měla mít hustší konzistenci a poté ji můžete natřít na muffiny. Ozdobte vlašským ořechem a nechte vychladnout.

Tip redakce: Upéct muffiny není nic složitého. Proto vyzkoušejte také naše tipy z článku: Ovocné muffiny: Sladký moučník na 5 způsobů. Tyhle recepty zvládne i začátečník. Přesvědčte se o tom na vlastní kůži (spíše chuť) :-)).

Štrúdl s povidly a mandličkami

Na jeden závin potřebujete: 200 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 70 g tuku, 1 lžíci kakaa, 1 lžičku skořice, 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku, 1 vejce, 3 lžíce medu; Na náplň: 200 g povidel, 1 malého panáka rumu, hrst rozinek, mandlové lupínky.

Foto: Petr Makovička

Štrúdl, další klasika, kterou můžete připravit z perníkového těsta

Postup: Nejprve si prosejte na vál mouku s kypřicím práškem, cukr, skořici a kakao. Postupně pak zapracujte změklý tuk, vejce a rožehřátý med (lépe půjde zapracovat do těsta). Až bude těsto vláčné, nechte ho 2 hodiny odpočinout. Z těsta pak vyválejte na pomoučeném vále tenký plát jako na štrúdl a polovinu potřete povidly. Přisypte rozinky naložené v rumu a srolujte do závinu. Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlovými lupínky. Pečte na 180 stupňů Celsia asi půl hodiny. Dobrou chuť.

Na který z receptů se vrhnete jako první? Dejte nám vědět, jak to dopadlo. Těšíme se samozřejmě i na vaše recepty.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama